K-Pop endüstrisi büyüyor ve Kore ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
Özellikle BTS‘in, son 10 yıldır bu ekonomi sektörüne liderlik ettiği ve büyük kârlar sağladığı biliniyor.
Kariyerlerinin 2. bölümüne giren BTS, şu anda bireysel programları için grup etkinliklerini askıya alıyor. Bütün üyelerin de yakında ve sırayla 2025’e kadar askere alınacağı açıklandı. Son zamanlarda hem Kore hem de dünya, grubun en büyüğü Jin‘in 13 Aralık’ta askere alınma olayıyla şok oldu.
BTS‘in askerliğiyle birlikte grup faaliyetlerinin askıya alınmasıyla; yabancı medya, “BTS’in ekonomik etkisi kaybolduğunda Kore’nin büyük gelir kaybı yaşayacağını” bildirdi.
1990’lardan bu yana, dramalar (K-drama) ve Kore müziği (K-Pop) kapsamıyla Hallyu (Kore popüler kültürü) dalgası gelişmeye başladı. BTS, tüm alanlardaki büyük etkisi sayesinde küresel bir fenomen olarak ortaya çıktıkça, ülkenin “kültürel ihracatı” süreci giderek daha elverişli hale geliyor.
İdol fandomunun gücüyle küresel hayranlar; albümler, ürünler, konser biletleri satın almak, seyahat ve Kore ekonomisini canlandırmaya yardımcı olan diğer birçok etkinlik için büyük meblağlar harcamaktan çekinmiyorlar. Sadece bu da değil, Kore’nin elde edebileceği BTS’in itibarından gelen satış ve kâr sayısı, bu ülkedeki bazı işletmelerin toplamından bile daha fazla.
Sports Seoul tarafından yapılan bir ankete göre BTS, “Kore’deki En Güçlü Yıldız ve En Etkili Erkek Gruplar”ında en az 5 yıldır birinci sırada yer alıyor. Daha sonra Kore Kültür ve Turizm Enstitüsü, salgın sonrası dönemde BTS konserlerinin ülkeye getireceği beklenen ekonomik artışı detaylandıran bir rapor yayımladı.
Haber; BTS konserlerinin, Kore’ye katılmak için gelen turistler için biletlerden konserlere, ürün gelirlerinden, uçak biletlerinden, ulaşım ve konaklama maliyetlerinden toplam ekonomik etkisini tahmin ediyor. BTS konserlerine katılan, sadece 3 günlük konserle 620 milyar Won’dan 1.22 trilyon Won’a kadar ekonomiye etki getirdi.
Ayrıca BTS konserlerinin, bireyler için yaklaşık 10.800 iş istihdamı yarattığı tahmin ediliyor. Bu, pandemi sırasında Kore’deki rekor işsiz insan sayısını azaltmaya yardımcı oldu.
Buna rağmen yeni yıl olan 2023’ten bu yana, BTS askere gitmeye başladığında Kore büyük bir ekonomik boşlukla karşı karşıya kalacak. BTS‘in grup faaliyetleri dondurulurken, bazı üyeler bireysel faaliyetlerde bulunabilirken bazıları da askerlik yapmak zorunda.
Askerliğe alınmanın BTS, HYBE ve hatta Kore’nin gelirleri üzerinde etkisi olduğunu söylemeden edemiyoruz. Yabancı bir gazete, BTS askere gittikten sonra Kore’nin yaklaşık 3.9 milyar $ kaybedeceğinin tahmin edildiğini ve BTS, 2025’te geri döndüğünde bu hasarın en az 2-3 yıl süreceğini bildirdi.
Bu gelir kaybının Kore’deki 35 orta ölçekli işletmeye eş değer olduğu da söyleniyor. Bu, K-Pop tarihinde sanatçılarının askere giderken eşi görülmemiş bir kayıp sayısı. En iyi K-Pop erkek grubu olan BTS‘in, ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.
Sadece bu da değil, birçok insan Kore’nin 2030 EXPO gibi projelerde veya turizm potansiyelini teşvik etmede proaktif olmadığını, ancak BTS‘e çok fazla güvendiğini düşünüyor. Grup orduya yazıldığında bile, ücret almadan ulusal teklifler için çağrılmaları bekleniyor.
Bu arada, birçok kişi BTS‘in 2025’teki geri dönüşünün; BTS‘in K-Pop’taki tahtının rakipsiz olduğunu göstereceğine inanıyor. Bununla birlikte, önümüzdeki yıllarda K-Pop kız gruplarının dönemi daha parlak olacak ve ulusal ekonomik faydanın bir kısmını dengeleyecek gibi görünüyor.
Kaynak: KpopTop
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.