2017’de netizenlerin Mavi Saray’a (Güney Kore cumhurbaşkanı’nın evi) Red Velvet’i geri dönüşlerini geciktirmeye zorlamalarını isteyen bir dilekçe hazırladığını biliyor muydunuz? Ama neden? Dilekçeye göre, her şey yaklaşan CSAT’a bağlıydı.
College Scholastic Ability Test (Korece’de CSAT veya suneung olarak bilinir), yaygın olarak en zor lise sınavlarından biri olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri’nin SAT’larına benzer. Sınav öğrencileri matematik, İngilizce, ulusal tarih, alt konular (sosyal bilgiler veya bilimler gibi), ek yabancı diller ve Korece konularında test eder.
2017’de Güney Kore’de yaklaşık 600.000 genç CSAT sınavına kaydoldu. Tipik olarak, Kore Müfredat ve Değerlendirme Enstitüsü, sınavı her yıl Kasım ayının üçüncü Perşembe günü düzenler. 2017’de bu, CSAT’ın 16 Kasım’da yapılması gerektiği anlamına geliyordu.
Bununla birlikte, aynı ay, Güney Kore maalesef modern tarihin en güçlü depremini yaşadı. Pohang depremi 5.4 büyüklüğünde olup, 15 Kasım’da – önerilen CSAT tarihinden bir gün önce – meydana geldi. Öğrencilere sakinleşmeleri ve hasar gören şehirlerde yeni test siteleri bulmaları için zaman tanımak amacıyla sınav 23 Kasım’a ertelendi.
Ancak tek bir sorun vardı: Red Velvet 17 Kasım’da yeni bir şarkı yayınlayacaktı ve Red Velvet şarkılarının çok bağımlılık yapıcı olduğu biliniyor. Güney Kore’de, sınav sezonunda yayınlanan bağımlılık yapan şarkılar çok özel bir listeye koyuluyor: “SAT yasaklı şarkılar” listesi. Öğrenciler, öğretmenlerine ders çalışırken bu şarkıları dinlemediklerini aksi takdirde akıllarına takıldığını söylerler.
Ülkenin dört bir yanındaki öğrenciler, sınavlarının ertesi günü Red Velvet’in en son hitlerini dinlemeyi umuyorlardı. Ancak CSAT’ın ertelenmesi şarkıyı çalışırken dinleyecekleri anlamına geliyordu ki bu da dikkatlerinin dağılacağı anlamına geliyordu. Bu nedenle, netizenler hükümeti geri dönüşü 24 Kasım’a ertelemeye çağırarak sert adımlar attı.
Anlaşılır bir şekilde, dilekçe cumhurbaşkanı’nın önceliklerinin başında gelmedi ve Red Velvet’in dönüşü planlandığı gibi devam etti. Söz konusu bağımlılık yapan şarkı, Red Velvet’in Güney Kore’de ve uluslararası arenadaki en popüler şarkılarından biri olan “Peek-a-Boo” şarkısıydı.
Şarkı o kadar çok dinleyiciyi topladı ki o yıl Melon’un onur listesine katıldı, yani sınav katılımcıları şarkının cazibesine karşı koyamamış gibi görünüyor.
Öğrencilerin zihinlerinde tekrar tekrar çalan “peek-a-boo” ile test sorularına odaklanması kolay olamazdı. Ne yazık ki onlar için Red Velvet’in şarkıları yasak parçalar listesine ilk kez girmiyordu. “Dumb Dumb” da 2015’te SAT tarafından yasaklanmıştı.
Daha sonra 2019 yılında listeye Zimzalabim de katıldı.
Kaynak: Koreaboo
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.