Tahran’daki Vahdat Salonu dün gece (26 Ağustos), İran ve MITKA ülkelerinden (Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye ve Avustralya) bir dizi renkli kompozisyonlar sergileyen, İranlı maestro Shahrdad Rohani yönetimindeki Tahran Senfoni Orkestrası’na ev sahipliği yaptı.
Tahran’daki MITKA ülkelerinin büyükelçilikleri tarafından düzenlenen gece, İran ile MITKA (2013’teki 68. BM Genel Kurulu marjında kurulan Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye ve Avustralya arasında gayrı resmi bir danışma ve koordinasyon platformu) arasındaki kültürel bağları geliştirmek için bir hamle olduğu kadar diplomatik bir çabaydı.
Konserden önce, etkinlikte yer alan büyükelçiler ve maslahatgüzarlar, dostluk ilişkilerini daha da geliştirmek amacıyla, izleyicileri selamlamak ve kendi ülkelerinin kültürlerini İran ile paylaşma çabalarını vurgulamak için sahneye çıktılar.
Müzik yönetmeni ve orkestra baş şefi, maestro Shahrdad Rohani, bu “önemli ve sanatsal etkinlikte” yer alma fırsatından duyduğu memnuniyeti dile getirerek programı başlattı. İlk olarak Türkiye’den iki eser (Türk Marşı olarak da bilinen, Mozart’ın 11 numaralı la majör piyano sonatı’nın 3. bölümü “Rondo Alla Turca” ve çağdaş klasik müzik geleneğinin güzel bir örneği olan, Ferit Tüzün tarafından bestelenen “Esintiler-Finale”). Son bölüm, yerel Anadolu halk müziğinden esinlenen, hızlı tempolu ve neşeli bir kompozisyondu.
Gecenin şoku Güney Kore programıydı. Gecede art arda çalınan klasik kompozisyonlardan birini daha bekleyen seyirciler, bunun yerine bir pop şarkısının tanıdık notaları havayı doldurmaya başlayınca çok şaşırdılar. Tahran Senfoni Orkestrası, delicesine popüler olan Güney Koreli erkek grubu BTS’in “Boy With Luv” şarkısında yeteneğini konuşturdu. Program şarkıyı, “modern Kore müziğinin yeni yüzü” ve “aşık olmanın ve her an, her ayrıntıda birbirlerinde güç ve mutluluk bulmanın harikaları hakkında” bir şarkı olarak tanıttı.
Bangtan Boys olarak da bilinen BTS, 2013 yılında Seul’de kurulan, yedi üyeli bir Güney Koreli erkek grubudur. Twitter’da yaklaşık 22 milyon takipçisi bulunan grup, o zamandan beri dünyayı kasıp kavuruyor. İran’da bile büyük bir hayran kitleleri var ve İranlı film yapımcısı ve senarist Pouran Derakhshandeh, son zamanlarda İran’da 9 milyon hayranı olan grup hakkında bir film yapacağını söyledi.
“BTS hayranları gruba gerçekten kendilerini adamışlar. Şarkı sözlerini ezbere öğreniyorlar ve grup üyelerini rol modelleri olarak görüyorlar. ‘Hush! Boys Don’t Cry’ı tamamladıktan sonra, bir sonraki filmimi İran’da ve dünyada çok popüler olan bu grupla ilgili yapacağım.”
Güney Kore’nin bir sonraki şarkısı, “sadece Kore’nin uzak geçmişinin değil, aynı zamanda çalkantılı modern tarihinin de ulusal bir sembolü” olarak tanıtılan, “Arirang” isimli asırlık şarkıydı. Eser ayrıca, sıradan Koreliler tarafından nesiller boyunca yapılan toplu katkıların sonucu olarak tanımlandı.
Kaynak: Mehr News + Iran News
E.N: Makalede diğer ülkelerin eserleri de sırayla tanıtılmıştı, ancak ben yalnızca Türkiye ve Güney Kore ile ilgili kısımları çevirdim.
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.