Haber kaynakları konusunda yer yer bazı tartışmalar çıkabiliyor.
“X kaynağı taraflı”, “Netizenbuzz neden en çok beğeni alan yorumları çevirmiyor? vs.” gibi söylemler olabiliyor. Bunun yanı sıra bir kaynağa “X kaynağı taraflı” demek için o kaynak hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor diye düşünüyorum. Haber sitelerinin ve blogların çalışma stilleri birbirinden farklı. Şu anda aşağıda verilen haber siteleri bu işi binlerce çalışanı ile yapıp milyonlarca hayrana hizmet veren sitelerdir. Blogların çalışma stili ise daha farklıdır.
Bu nedenle haber kaynakları hakkında bilgilendirme yapmak istedim. Bu bilgilendirmeninde benim bakış açıma göre değil. Sitelerin kendi kendilerini tanıtma, anlatma şekillerine göre yapılmasının daha uygun olacağını düşünüyorum.
Belli başlı kaynaklara yer verilmiştir. Çünkü bu sitelerin yanı sıra farklı kategorilerde irili ufaklı birçok blog mevcut. İlerleyen zamanlarda yeni siteler, eskiyenler vs güncellemeler yapılabilir.
Uzun uzadıya bir köşe yazısı yazma gibi bir niyetim vardı ama çeviri kısmı çok uzun olduğu için bu kısmı kısa tutmak istedim.
“Biz KoreZin olarak hiçbir zaman tek bir kaynağa bağlı kalarak haberler çevirmedik.”
“Bir Sofrada Bin Saf Tutulmuş, Görmüyorsan Devam.”
Ek olarak 5000+ haber çevirisi yapan bir editör olarak benim hala bir fandomda olduğuma inananları, ısrarla savunanları azimlerinden dolayı Tebrik Ediyorum. ?
Haber Siteleri
allkpop
30 Ekim 2007 yılında Amerika Birleşik Devletleri‘nin New Jersey Eyaleti‘nin Bergen İlçesi‘nde yer alan Edgewater şehrinde kurulmuştur.
6Theory Media şirketi tarafından yönetilmektedir. allkpop ayda yedi buçuk milyondan fazla okuyucuyla Kore dışında yabancı hayranlara en hızlı ve çok hizmet veren, ticari olarak en çok para kazanan K-pop haber sitelerinin başında gelir. Haberleri Dünya’nın dört bir yanındaki K-Pop hayranları tarafından farklı dillere çeviri de referans olarak kullanılır. Ve sosyal medya da paylaşılır. Yayın kuruluşunun önceliği K-Pop haberlerine yer vermektir. Sitenin forum kısmı yine aynı şekilde birçok yabancı kullanıcıyı ağırlamaktadır.
soompi
İngilizce başta olmak üzere İspanyolca, Portekizce, Fransızca ve Tayca dillerinde aynı isimle websitesi bulunmaktadır. Tüm platformları 22 Milyon’dan fazla kullanıcıya hizmet vermektedir. Ulusal merkezi Amerika Birleşik Devletleri San Francisco‘da yerel merkezi Güney Kore Seul’de bulunmaktadır. 1998 yılında Koreli Amerikalı web geliştirici Susan Kang tarafından kurulmuştur. Koreli hayranlar için en uzun süre hizmet veren websitelerinden biridir. İlk kullanıcıları yabancı ülkelere yerleşen Güney Koreli vatandaşlardır. O zamanlarda bile sitenin 1,2 Milyon ziyaretçisi vardı. Şu anda Dünya’nın dört bir yanından kullanıcıları ağırlamaktadır.
Şubat 2011’de Soompi, video arama teknolojisi konusunda uzmanlaşmış Seul merkezli bir BT girişim şirketi olan Enswers tarafından satın alındı ve şirkete % 100 bağlı ortaklık ile faaliyetlerine devam etmektedir. 2011 yılında Soompi France, 2012 yılında Soompi Spanish hizmet vermeye başlamıştır.
19 Ağustos 2015 tarihinde ise Viki tarafından Soompi satın alınmıştır.
Koreaboo
Ekim 2014 tarihinde ABD’de kuruldu. Seul, Kanada, İngiltere, Avustralya, Hong Kong ve Singapur gibi uluslararası alanlarda faaliyet gösteriyor. Dünya’nın her kesiminden kullanıcılara İngilizce olarak Kore pop kültürü ve içeriği oluşturan, paylaşan dijital medya şirketidir. Şirketin CEO’su Flowsion Shekar ve danışmanı Chris S. Lee’dir. Koreaboo içeriği, her ay birden fazla platformda 100’den fazla ülkede 40 Milyon kullanıcısı tarafından görüntülenmektedir.
Koreaboo ayrıca 2017 yılında her sene yediden fazla ülkede 200,000’den fazla katılımcının iştirakiyle düzenlenen Kore Pop Kültür Etkinliği ve Müzik Festivali KCON’un fikir sahibi, kurucusu ve etkinliğin ortağıdır.
03 Ocak 2015‘te Koreaboo ve Kore medya kuruluşu Dispatch, Dispatch‘in Korece içeriğini Koreaboo aracılığıyla İngilizce olarak gerçek zamanlı sunmak için özel bir ortaklığa girdiklerini açıkladı. İki gün sonra yani 05 Ocak 2015‘te Koreaboo ve TV Report, TV Report‘ın Korece haberlerini diğer uluslararası medya şirketlerinden önce Koreaboo sitesine çevrilmesi için özel ortaklık kurduklarını ilan ettiler.
2010 yılında ise Koreaboo yapımcıları ve üreticileri tarafından Cube Entertainment ile ortaklaşa olarak YouTube’da ilk K-Pop Idol Seçmeleri düzenlenmiştir. Şu anda SM Entertainment‘ın kız grubu Red Velvet‘te yer alan Wendy, Koreaboo tarafından keşfedilmiş ve final turunda izlenmeleri çok hızlı bir şekilde artış göstermiştir.
2012 yılında ise Koreaboo eski ve ilk K-Pop paneli SXSW‘yu CJ ve Mnet Amerika işbirliği ile kurmuştur.
Korea Herald
Kore Herald, Güney Kore‘nin Seul şehrinde 1953 yılında kurulan ve yayınlanan günlük İngilizce yayın yapan bir gazetesidir. Editör kadrosu, Associated Press gibi uluslararası haber ajanslarından almış oldukları bilgileri Koreli ve uluslararası yazarlardan, editörlerden oluşan kadrosu ile hazırlamaktadır. Yayıncısı Kwon Chung Won‘dur. Editörü Shin Yong Bae‘dir.
Kore Herald, Herald Corporation tarafından işletilmektedir. Herald Corporation ayrıca günlük olarak Korece işletmesi olan Herald Business yayınlarken, gençler için haftalık İngilizce Junior Herald‘ı, üniversite öğrencileri için haftalık olarak Korece Campus Herald‘ı yayınlamaktadır. Herald Media ayrıca ülkenin yabancı dil sektöründe yükselen İngilizce’ye de faaliyet göstermektedir. Bir İngiliz köyü*(Katılımcılara İngilizce öğretmek amacıyla kurulan yer) nün işletmeciliğini yapmaktadır.
Kore Herald, Asya Haber Ağı’nın da bir parçasıdır.
Korea JoongAng Daily
Güney Kore ulusal günlük gazetesi JoongAng Ilbo’nun İngilizce versiyonudur. The Korea Times ve The Korea Herald ile birlikte, Güney Kore’deki günlük İngilizce yayın yapan gazetelerinden biridir.
The Korea Times
The Korea Times, Güney Kore’de günlük İngilizce yayın yapan en eski üç gazeteden biridir. Korece Hankook Ilbo’nun kardeş kuruluşudur. ABD’nin Los Angeles’taki gazetesi ile Kore-Amerikan topluluğuna hitap eden Korece gazete birbirlerinden farklıdır.
Bloglar
Bloglar tek bir kişiye ait olan sayfadır. Haber sitelerinden farkı blog sahibinin isteği doğrultusunda işleyen bir sistem bulunmaktadır. Her blog farklı şekilde istediği gibi çeviri yapmaktadır.
Netizenbuzz Blogu
Netizen nedir? için lütfen (tıklayınız)
K-Entertainment Dğnya’sında olanlar ile olması gerekenler arasında boşluğu doldurmak için oluşturulmuştur. Dünya’nın diğer eğlence sektörünün aksine netizenler (internet kullanıcıları) Kore eğlence sektöründeki şirketlerinin karar alma sürecinde önemli bir rol oynamaktadır ve güçleri ve etkileri inkar edilemez.
allkpop ya da Soompi sitelerinin yorum bölümünde aptalların ve trollerin olduğunu unutmayın.
En Çok Kullanılanların Açıklaması:
Eski Aynı: Bir sanatçı için aynı genellikle aynı yazıların tekrar kullanılmasıdır.
Medya Oyunu: Yazının devamında (aşağıda?) detaylı açıklanmıştır.
Hollywood: Sadece Kore eğlence sektörüne yönelik içerikler sunulmaz. İlk zamanlarda Hollywood medyasına yönelik olarak içerikler bu kategoride yer alıyordu. Ancak daha sonra uluslararası eğlence sektöründe her alanda içeriklere yer verilmektedir.
TV: Kore varyete şovları ya da dizileri.
Anekdotlar: Doğruluğu tartışmaya açık fandomlar arasında konuşulan ünlülerin hayran anlatımları.
LOL: Eğlenceli yazılar
Pann: Yazılar Nate Pann yorumlarının çevirisidir.
Telzone: Telzone yorumlarının çevirisidir.
Instiz: Instiz yorumlarının çevirisidir.
Sıkça Sorulan Sorular + Yayın İlkeleri
– Netizen Yorumlarının hepsi Kore’nin genelini temsil ediyor mu?
Kesinlikle hayır. Netizen yorumları Kore eğlence sektörüne ve medyasına yön veren bir takım insanların kişisel görüşleridir. Netizenler Güney Kore’de ki eğlence sektöründe alınan kararlarda, muhtemelen Dünya’daki diğer sektörlere göre daha büyük bir rol oynar. Şirketlerin ve sanatçıların karar alma süreçlerinde aşırı derecede kontrol etkileri mevcuttur. Medya ile sebep-sonuç ilişkileri vardır. Sektör: sebep oluyor+ medyadan etkileniyor.
Peki yükselen sesler her zaman için etkili oluyor mu? Çoğu zaman etkili olmuyor. Bunun nedeni Güney Kore’deki haberlerde genellikle yorum yapanlar ve bir de haberi sadece okuyup geçen kitleler bulunmaktadır. Bu nedenle evet netizenlerin bir kısmının yapmış olduğu yorumlar genel olarak sektörde etkili olsa da bu her zaman için geçerli bir durum değildir.
Şirketler tarafından “pozitif imaj” oluşturmak için haber yorumları altında “En Çok Beğeni Alan” ve “Olumlu” yorumlara para ödemesi yapmaktadır… Bunu sık sık yaptıkları ortaya çıktı çünkü aynı yorumları kopyala yapıştır şeklinde Naver, Nate ve Daum sitelerinin haberleri altında paylaştılar.
Bu konuda ayrıntılı açıklama ise şu şekilde;
Netizenbuzz blogunda her zaman “En çok beğeni alan” yorumlar çevirilmemektedir. Netizenbuzz blogunun kurulma amacı Güney Kore’de ki insanların genel düşüncelerini yansıtan yorumların haberlerde verilmiş olan bilgilerle örtüşüp örtüşmediğini göstermektir. Bu blog medyayı ve sektörü yönlendiren kişilerin netizenler olduğunu göstermektedir.
Güney Kore’de ki herkes aynı sanatçıyı aynı şekilde desteklemez. Ve bir olay karşısında insanların belli başlı tutumları vardır. Fakat haber altında yapılmış olan yorumlara bakarsanız “En Çok Beğeni” alan yorumlar hep sanatçıları destekler niteliktedir. Bu da alenen medyanın etkisini bilen şirketlerin yorumlarda göz boyama yapmasıdır.
Koreli olmayan bir çok kişi taraflı yapılan yorumları okumaktansa hiçbir yerde bulunmayan yorumları okumayı tercih ediyor. Bu blogda çevrilen haberler bir sanatçıyı tanıtma, fandomlara cephe alma, karalama yapma amacı gütmez. Bu blogda sadece tartışmalarla ilgilenen ve bu tartışmaların nasıl ortaya çıktığını merak edenler için tamamlayıcı bilgiler anlamına gelen içerikler sunulmaktadır.
– Netizenler neden her zaman bu kadar olumsuz yorumlar yapıyor?
Lütfen bu blogda çevirisi yapılan yorumların sadece sektöre yön veren olumsuz haberlere yönelik olduğunu unutmayınız. Bir skandal halinde olay olumsuz yönünden ele alınır çünkü atılacak bir sonraki adım gösterilir. Fakat olağan bir zamanda olumlu bir çok haberinde çevirisi yapılmaktadır.
– Netizen yorumlarınız neden allkpop ve diğer haber kaynaklarından farklı?
Koreceden çeviri yapan allkpop ve diğer haber siteleri/bloglar/fanforumları haber altlarına kullanıcıların yorumları ekleme sistemi ile hareket etmektedir. Aslında şirketlerin iyi paketlenme sürümlerininde bir parçası niteliğindedirler. Arada haberlerde yorumlara da yer verilir. Çünkü Kore medyasında Netizenler çok büyük rol oynamaktadır.
Bu blogda gördüğünüz yorumlar ise sanatçılar ve şirketlerle hiçbir ilgisi olmayan gerçek kişiler tarafından yapılan yorumlar olduğu için farklıdır.
– Neden kaynak olarak sadece Nate’i kullanıyorsunuz?
Nate birkaç yıl önce Cyworld*(*Korelilerin Facebook gibi kullandığı bir sosyal platform) tarafından satın alındı. Kore’nin ilk üç portal sitesinden en büyüğü ve en hızlı hareket eden sosyal medya topluluğudur. (Google’ın Facebook’u satın alıp kendine entegre bir platform olarak kullanması olarak düşünebilirsiniz).
Zaman zaman Daum’un alt birimi Naver’ın “gerçek netizenler” olduğu Nate’in ise nefret yorumları ve trollerle dolu olduğu yönünde eleştiriler geldi. Bu durum karşısında bizlerde Netizenbuzz olarak Naver’ı da kullanmaya başladık. Aslında ikisi arasında çokta bir fark olmadığına karar verdik. Skandallar ve diğer konularda genel duygu/düşüncelerin yönetim olarak aynı olduğuna karar verdik. Daum’dan zaman zaman Naver yorumları çevrilse de bu kaynak fazla kullanılmamaktadır çünkü bu sadece boşa birkaç yorum eklemesi yapmaktır.
– Nate, Naver ve Daum arasındaki fark nedir?
Naver, Daum ile fancafelerindeki kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen KiN (özellikle Yahoo! Answer benzeri) bloglardır. Nate ise Cyworld’ün yanı sıra Pann gibi tüm yorumcuları bulunduğu bir sosyal medya platformudur.
– Neden bizim istediğimiz haberlerin yorumları çevrilmiyor?
Muhtemelen çok fazla konu olduğu için birçok haberdeki “En Üstte Yer Alan” yorumlar çevrilmiştir. Ya da istediğiniz habere ilişkin içerik bulunamamıştır.
– Neden listede yer almasına ya da “En Çok Beğeni Alan” olmasına rağmen bu yorumları çevirmiyorsunuz?
“En Çok Beğeni Alan” yorumlar bazen gazeteciler haber içeriğinde yazım hatası yaptığı zaman konu dışında kalacak nitelikte oluyor. Durum böyle değilse “En Çok Beğeni Alan” yorumlar genel görüşü doğru bir şekilde temsil etmediği düşünüldüğü için çevrilmez. Ve arada çok büyük bir fark olabilir (+400, -350 gibi). Özel olarak bu konuda yanıt almak istiyorsanız isteklerinizi e-posta ile gönderin.
– Neden çok olumlu düşünceleri artık çevirmiyorsunuz?
Sadece “Çok güzel” ya da “Çok yakışıklı” şekilinde yapılan yorumlardan oluşan haberleri çevirmeye gerek olmadığını düşünüyoruz. Fakat “Olumlu” yorumlara içeriklerde yer veriyoruz.
– Pann ve Telzone nedir?
Koreli gazeteciler sadece iki kaynağa göre hareket eder: Yöneticilerden gelen e-postaları ve netizenlerin çalıştığı topluluk kuralları.
Pann ve Telzone kurallar çerçevesinde netizenlere çalışan topluluklardır. (Nate ve Daum’un altında) Pann online olarak yüzbinlerce netizenin yer aldığı büyük ve günün her saatinde açık bir online platformdur.
Pann temel olarak evcil hayvanlar, iş, okul, birbirinden farklı yaş grupları, yeni anneler, evliler, yemek tarifleri, aşk, askerlik, moda ve güzellik ve tabii ki K-Pop/Kore eğlence sektörüne ve daha fazlası gibi popüler ilgi alanlarına göre kısımlara ayrılmış büyük bir forumdur.
Fakat Pann’i diğer platformlardan ayıran en önemli özellik yönetim kadrosu vardır. Kullanıcılar belli başlı kuralların dışına çıkamazlar ve kontrol edilirler. Birçok kişi bu platformu bilgi alışverişi yapmak amacıyla kullanır. Hem denetim hemde özgürlük olduğu için 50 yaş üstü Koreli kullanıcılara dahi hitap etmektedirler.
Telzone sadece sektöre ve şirketlerin paylaşımlarına odaklanmıştır. Sektörle ilgili bilgi almak isteyen Netizenler herhangi bir konu hakkında araştırma yaptıklarında buradan bilgi sahibi olabilir. Yönetim tarafından seçilen gündemin en çok konuşulan konuları ana sayfada yer alır.
– Pann ve Telzone’deki tartışmalar önemli mi ?
Evet ve hayır. K-Pop fandomlarının Pann’le aşk/nefret ilişkisi vardır. Çünkü grupları ile ilgili olumlu bir şey görmek için orada bulunurlar. Fakat karşı atağa maruz kalabilirler.
Bu nedenle işleri düzene sokmak için, Pann’in her bir bölümü ayrı ayrı sıralamalara sahiptir. Böylece kullanıcılar günün haftanın / ayın en çok görüntülenen/ yorum yapılan/oy alanlarına kolaylıkla bakabilirler.
Aynı zamanda, Pann topluluğunda bir bütün olarak “En Çok Beğeni Alan” veya tartışılan konuları sıralayan (hangi sayfada olduklarına bakmadan statik kullanıcıların görebileceği) genel bir listede yer almaktadır.
Bu yüzden bilgisiz bir netizen, spekülasyonlar veya yalanlarla dolu kötü amaçlı bir konu yazdığında neler olacağını az çok anlayabilirsiniz. Genel listede yer almışsa bu onun için bir son demektir. Şayet yalanlarla dolu bir konu yazmışsa bundan sonrası için grubunun imajına da veda etmesi gerekir ki özellikle de onunla birlikte gelen cadı avı zihniyetini kurtarma şansını kendileri kaybeder.
Öyleyse, gazetecilerin ve netizen topluluklarının yönetimlerinin farklılığı konusuna kaynaklara göre bakarak geri dönüş yapabiliriz. Bu tam olarak bizim hangi amaca hizmet ettiğimizi açıklıyor. Bir konu Pann veya Telzone’da sürekli konuşuluyor ve trendlerde yer alıyorsa gazeteciler bu konunun doğru olup olmadığını doğrudan medyaya taşır.
Bir grup yeterince güçlü bir şirket altında ise gazeteciler onlar hakkında istediklerini yayınlayabilirler. Fakat hiçbir dizi diğerinden iyi değildir. Neticede herkesin fikirleri ve düşünceleri bambaşka ee o zaman? Netizenler gücün önemli olmadığını önemli olanın düşünceler olduğunu söylüyorsa bir konu işte bu yüzden önemli olmalıdır!
Bir idolün içinde bulunduğu skandalı düşünün. Bu skandal nasıl başladı? Gazetecilerin ve netizen topluluklarının kullanmış oldukları kaynaklar kısmına geri dönüş yaptığımızda burada aslında ne denilmek istenildiğini anlıyorsunuz. Bir kez daha belirtmek gerekirse sorun Pann veya Telzone’da konuşuluyorsa , gazeteciler doğru olup olmadığını doğrudan medyaya götürür.
– Medya oyunu nedir?
Medya oyununun ne olduğu konusunda çok çeşitli görüşler vardır. Sonuç olarak ise kişinin menfaatlerine göre uygun olduğu düşünülen herşeyin mübah olduğu şekilde açıklaması yapılabilir bir durumdur. Daha geniş bir ifadeyle ise medya oyunu, bir kişinin menfaati doğrultusunda lehine bir şey ortaya atmak, kamusal algı, duygu, tanıtma ya da rakiplerine karşı bir karalama kampanyası yürütmek amacıyla kontrolü şirketlerin elinde olan haber kaynağı kullanımıdır.
En büyük örneklerinden biri büyük şirketlerin sürekli kendi idollerini gündeme getirmeleridir. Netizenler arasında en çok okunan haberler olarak lanse edilebilir ya da en çok okunan haberlerin altına şirketlerin para ile tuttuğu kullanıcılar yorum yapabilir. Yüzde yüz işe yarayan bir yöntemdir. İşe yaradığı kanıtlandı çünkü bu konuya yeterince kafa yorar ve zaman harcarsanız yöntemler dahilinde kazançlı çıkan taraf olursunuz.
Fazla haber mesaisi, netizler çok okudu diye aldatmacalar, satın alınan kullanıcılar ve bir ünlüyü ‘Star popülerliği’ ile bsğdaştırarak lanse etme. Bu sayede bir çok idolün kariyeri inşa edilmiştir.
Şayet bu durumu fark etmediyseniz bakış açınızı değiştirerek bir çok haberin ve yazı içeriklerinin gazeteciler tarafından ortaya çıkarılmış olduğunu daha dikkatli bakarak anlayabilirsiniz. Bir çoğu gazetecilerin hayal ürünlerinden ibarettir. Artık şirketler netizenler üzerinde de etkili olmak istiyor ve güç gösterisini netizenler üzerinde de yapmaya çalışıyor. İşte bu nedenle netizen yorumlarında da medya oyunları dönüyor.
Şirketlerin sanatçıları için kontrollü haber içerikleri yayınlattırmaları bir zorunluluktur. Sonuçta, halkın yeni çıkarılan müzik / film / dizi hakkında bilgisinin ve ilgi çekiciliğinin olması lazım ki takip etsin öyle değil mi? Suyun bulanıklaştığı yer işte tamda burası. Abartılı sahte reklamlar ile ilgili yönetimler nasıl yapılıyor? Haber makaleleri ile ancak netizenler bu basma kalıp standartların dışındaki yayınları, geri dönüşleri medya oyununu göz önünde bulundurarak yorumlar yaparlar. Ve bu şirketlerin oyunlarından daha güvenilir bilgiler ortaya çıkarır.
Bir selfienin haftanın en çok konuşulan konusu olduğu ya da idollerden birinin varlıklı bir aileden geldiği ya da idolünüzün 180 cm boyunda olduğu konusunda aslında ısıtılıp ısıtılıp önümüze konulan haberler gerçek olabilir mi? Sürekli olarak medya da yer almak için bu tür oyunlar olduğu gerçek fakat müzikal kariyerleri ya da mevcut projeleri ile gerçekten gündeme gelenlerde var Medya oyunu oynadığına inanıp inanmamak size kalmıştır.
– Haber içeriklerini neden tam olarak çevirmiyorsunuz?
(Yabancı kullanıcıların hepsi) İngilizce bildiği için allkpop veya başka bir kaynağın konuyu zaten çevirdiğini bildiğimiz için içerikleri tam olarak çevirmiyoruz. Genellikle sadecebir hhaberlerin başlıklarına yer verilir. Böylece haberi tam olarak bilmesenizde hangi konuda olduğunu biliyorsunuzdur. Ek açıklama gerekirse, genellikle kısaca olay açıklaması yapılır.
– Koreli netizenlerin dışında yabancı hayranlarından Kore ile ilgili yorumları çevriliyor mu?
Yabancı hayranların yorumları çevirecekbbir içerik varsa genellikle allkpop kontrol edilir. Özellikle yabancıların yorumları çeviren Gasengi gibi siteler vardır.
– Netizen Buzz’da kaç kişi çalışıyor? Koreli misiniz? Sizlere nasıl hitap edebiliriz?
Bu blogu yöneten tek kişi benim. Amerikalı bir kadınım. NB olarak hitap edebilirsiniz. İçerikleri gerektiği gibi hazırlamak ve kontrol etmek için birlikte çalıştığım diğer fandomlarda ve haber sitelerinde Korece çevirmen olan arkadaşlarımda var.
Pann Choa Blogu
Merhaba Bilgisayar-kullanıcıları!
Son zamanlarda birçok kullanıcı blogumuzu sıklıkla ziyaret ediyor. Bu nedenle PANN’in ne olduğunu ve nasıl çeviriler yaptığını bir kez daha açıklamak istiyoruz. Uzun süredir blogumuzu takip edenler buna benzer iki yazıyı muhtelen daha önce okumuşlardır. Bu nedenle bu yazıyı hem hatırlatma hemde yeni kullanıcıları bilgilendirmek için bir kez daha yayınlamaya karar verdik.
Çevirilerimizde mümkün olduğunca şeffaf olmaya çalışıyoruz. Fakat birçok kişi yayın ilkelerimizi okumamış gibi görünüyor. Bu nedenle hemencecik bir bilgi tazelemesi daha yapalım. 😛
PANN: Nate’in bir alt koludur. Bu forumda gazeteciler değil netizenler vardır. Bizlerde hiçbir zaman gazeteci olduğumuzu söylemedik zaten ;P Burayı Koreli netizenlerin kullandığı Reddit gibi bir yer olarak düşünebilirsiniz.
Taraflı mısınız?
Evet EVET özellikle erkek idollere karşı acayip taraflıyız. Ve Pann netizenlerin sevdiği beğenmediği kişiler, gruplar hatta ülkeler falan var. Eminim siz bizim kimi sevip sevmediğimizi bir çırpıda söyleyebilirsiniz 🙂
Not: Pann ne sever =/= ne sever, Pann doğrudan neden nefret eder=/= nefret bizim için ne demek aslında hiçbir gruptan nefret etmeyiz KPOP’ı ‘Şikayet okumak için” takip etmiyoruz. Müzik dinlemek için takip ediyoruz hepsi bu kadar. (Muhtemelen hepiniz Wanna One dışında olduğunu falan biliyordur)
Taraflı mıyız?
Yukarda yazılanların hepsinin kinaye olduğunu anlamışsınızdır. Bir kez daha belirtmek isteriz ki bizler sadece trend olan konuların çevirisini yapıyoruz. Pann’de “실시간 베스트” (En İyi Gerçek Zamanlı), “일간 베스트” (En İyi Günlük) ya da “톡커들의 선택” (Kullanıcıların Konuştukları) gibi tamamıyla trend olan konuların çevirisini yapıyoruz. Sadece trend olan konuları çevirmeye çalışıyoruz. Özellikle olumlu ya da olumsuz içerikleri çevirme gibi bir derdimiz yok. Trendler uygun olanları seçiyoruz ve özellikle en çok tıklanma alan konulara yer vermeye çalışıyoruz. Sonra da diğer konulara yer veriyoruz
Özetlemek gerekirse “”””işimize geleni çevirip işimize geleni çeviremiyoruz konusunda””” nefret yorumlarını ya da olumlu içerikleri biz eklemiyoruz. Biz blogumuzda yüzde 100 trend olan konulara yer veriyoruz. Fakat tabii yüzde 100 her içeriği de çeviremiyoruz. En çok arananların üçte birini çevirebiliyoruz. Full time çalışıyoruz ve blog dışında da bir hayatımız var. Bu nedenle herşeyi çevirememiz çok normal (hem olumlu anlamda hemde olumsuz anlamdaki içerikleri).
W grubuna karşı “nefret yorumları” varsa biz iyi yorumları da çevirilerilerimize ekleyerek denge kurmak istiyoruz. (taraflıyız ya bunlar hep ondan çok taraflıyız ya ;P).
Tartışmaya açık bir konudur olumlu =/= nötr. Burası size bırakılmış!
Haberleri PANN olarak siz mi yazıyorsunuz?
HAYIR??
“İşsiz misiniz”?
HAYIR??, 20li yaşlardaki kişileriz bilişim ya da muhasebe gibi alanlarda profesyonel işlerde çalışıyoruz. Bilgisayar haricinde başka mesleklerden de gelirlerimiz var yani. Bilgisayar işlerinden de gelir elde ediyoruz fakat bu diğer gelirlerimize göre devede kulak kalır. ??
Ne çeviriyorsunuz?
1. PANN: Gençler yada kadınlar ya da herşey hakkında içerikler.
2. Naver: Genel halkın kullandığı kesin olarak kabul edilen bir platformdur. Fakat fandomlar Naver ya da daha pekçok platformu ziyaret edebilir. (Pann ya da başka forumlar olabilir). Aslında fandomlar Twitter üzerinden organize olarak biasları için Naverı kullanabiliyor!
3. Instiz: Birçok insan bu kaynak için farklı farklı düşüncelere sahiptir. Instiz tüm websiteleri içerisinde en taraflı olandır. Çünkü yorumlar tamamıyla filtrelenir. Sadece olumlu yorumlara yer verilir ve olumsuz/nefret Yorumlarının hepsi sistem tarafından silinir. Instiz’de olumsuz eleştiri bulamazsınız. Sadece ünlüler için çok çok kibarlaştırılmış şekilde “şunun şu özelliğini beğenmedim” şeklinde eleştirilere nadiren denk gelebilirsiniz. Bu yorumlarda da ne denilmek istendiği tam olarak açıklanmaz. Bu nedenle Instiz’ haberlerine bir anlamı olmadığı için “En Çok Beğeni Alan Yorumlar” kısmına yer veriyoruz. Lütfen sadece yemeğin tadı tuzu olarak görün. Bir Instiz haberi 0 beğeni alabilir fakat yinede trend konularda yer aldığı için bizde çeviriyoruz.
4. Theqoo: Geçtiğimiz yılın başlarında en çok hangi siteden çeviri yapmamızı istiyorsunuz diye sorduk ve Theqoo cevabını aldık. Theqoo yorumları filtrelemiyor ancak haber yayınlandıktan sonra yorumunuz bir saat içerisinde işleme konuluyor. Bekleme süresi sistemine göre işliyor.
Yorumlarda söylenen “İşinize geleni çevirip işinize gelmeyeni çevirmiyorsunuz” değil mi hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Theqoo ve Instiz, websiteleri için belli bir noktaya kadar evet. Çünkü bu sitelerde yapılan yorumlarda beğenmeme sistemi yoktur. Bu iki kaynaktan ve buna benzer websitelerinden çevrilecek olan yorumların seçilmesi gerekiyor. Instiz’in yorum bölümü kendi kendini yenilerken Theqoo’da bir yığılma söz konusudur.
Umarım yeni okurlarımız??Pann hakkında bu yazı sayesinde bilgilenmiştir. Bu açıklamalara rağmen eğer içinizde hala belirli gruplara yönelik bir nefret gündemi oluşturmak için zamanımızı ayırdığımızı düşünenler varsa gerçekten onlara yardım edemeyiz ^^;;
Nerede olursanız olun gününüz mükemmel geçsin 😉
Kpop fans Blog
– Çevirileri nereden yapıyorsunuz?
Ana kaynaklar Nate Pann ve Instiz’dir. Bazen haber makalelerinden ve farklı kaynaklardan çeviride yapılıyor.
– Bir günde kaç tane haber çeviriyorsunuz?
Genellikle günlük 3~6 haberin çevirisi yapılıyor.
– Koreli hayranların hepsinin ne düşündüğünü bu blog sayesinde öğrenebilir miyiz?
Hayır. Bu blog Koreli hayranların hepsinin görüşlerini yansıtmamaktadır.
– Hangi haberleri yapıyorsunuz?
Her zaman farklı farklı kişilerin, grupların haberlerini yayınlamamız için istekler alıyoruz ve bu isteklere elimizden geldiğince yanıt vermeye çalışıyoruz. İseklerinizi gönderebilirsiniz, ancak hepsinin haberinin yapılacağını garanti edemem, çünkü bazen bazı gruplar için haber bulamıyoruz.
–Blogu kaç kişi yönetiyor?
Bir tek ben.
Site Anlaşmazlıkları
Koreaboo – Pann Choa
2014 yılından itibaren daha az içerikte haberler yayınlamaya başlamıştır. 2015 yılında belli bir süre yayın akışına ara vermiştir. 2016 yılının başlarında İngilizce çeviri yapan diğer sitelerin sadece görsellerini değiştirerek vb. haberler sunmaya başladığı iddia edilmiştir. Pann Choa Blogu yöneticileri 14 Ocak 2016’da Koreaboo yöneticilerine çağrıda bulunarak haberlerini “Çalmamalarını” istemiştir. Ancak Pann Choa o zamanlar sadece bir yıllık bir blogdu. Koreaboo Dispatch ve TV Report ortaklığı nedeniyle bir takım sorunlar yaşadığı için sadece haber akışında biraz değişiklik yapılmıştır. 2017 yılında toparlanma sürecine girdi. Yapılmış olan anlaşmalar doğrultusunda özellikle skandal içeriklerini diğer sitelere göre hızlıca yayınlama durumları söz konusudur.
Kapananlar
Dramafever
Sadece haber içerikleri yayınlamayıp aslında dizileri birçok farklı dile çevirerek yayın yapan bir siteydi. Dramafever 22 çalışanı ile 2016 yılında Warner Bros’un alt birimi Warner Bros Digital Labs tarafından satın alınmıştır. 2009 yılında kurulan New York merkezli DramaFever, 2016 yılında Warner Bros. tarafından Japonya’daki SoftBank Group aracılığıyla satın alınmıştır. New York merkezli DramaFever’ın satın alma sürecinde edindiği akış altyapısını ve uzmanlığını Warner Bros’a yönlendirildi.
Kaynak: allkpop| netizenbuzz | soompi |Dramafever | Koreaboo |Pann Choa|koreatimes
Sitemizin editörlerinin kişisel olarak hazırladıkları köşe yazıları.