Rapçi San E, tartışmalı şarkısı “Feminist” hakkında, sosyal medyadan bir açıklama yayınladı.
Şarkının sözleri Kore’de feminizm ve cinsiyet eşitliği üzerindeki tartışmaları ateşlemiş ve SLEEQ ve Jerry.K gibi rapçilerin eleştirilerine hedef olmuştu. En son San E de Jerry.K’in kendisini eleştirdiği şarkıya bir karşılık vermişti.
19 Kasım günü, San E şahsi Instagram hesabından Feminist’in sözleri hakkında bir açıklama yaptı:
“Merhaba, Ben San E. Şimdiye kadar, eğer bir açıklama yaparsam, insanların bahaneler ürettiğimi ve onların tepkilerine göre düşüncelerimi eğip büktüğümü zannedeceklerini düşünüyordum. Bir şarkı yayınlamıştım, ne çıkarım yapacakları dinleyecilerin inisiyatifine kalmalıydı. Elbet birilerinin, şarkıdaki gerçek manayı kavrayabileceğini düşündüğüm için sessiz kalmak daha iyi olur diyordum.
Fakat sevdiğim biri, bir hayranım, beni 10 senedir destekleyen bir arkadaşım, bana ihanete uğramış gibi hissetiğini, benim için harcadığı zamanlar yüzünden pişmanlık duyduğunu söyledi. Onun yazdıklarını okuduğumda, şarkının sözlerinin gerçekten hissettiğim şeyler olup olmadığını sorduğunu gördüğümde, kendime gelmemi, bunun doğru olmadığnı söylediğinde, insanların bahane üretip üretmediğimi düşünmelerini önemsemeksizin bir açıklama yapmaya karar verdim.
“Feminist” kadınlara karşı bir nefret mesajı vermiyor. Eğer şarkıyı bir kez daha dinlerseniz, şarkıyı başkasının ağzından konuşuyormuş gibi söylediğimi anlarsınız. Filmlerdeki ve kitaplarki bu tarz anlatıdan çok hoşlanırım. Şarkımı da ona göre düzenledim ve insanların ne yaptığımı anlayacaklarını düşündüm. Görünüyor ki bunu tam olarak becerememişim. Bu temayı, hem kadınların hem erkeklerin maruz kaldığı nefret söylemlerine karşı sesimi yükseltmek için seçmiştim. Şarkının asıl amacı, ağzından konuştuğum kişi gibileri eleştirmekti. Dışarıdan feministlere, eşitliği savunanlara ve kadınlara saygı duyarmış gibi görünüp de aslında konuşmaları ve davranışları o görüntüleriyle çelişen riyakar insanları… Umarım bu açıklama arkadaşım ve onun gibi düşünenleri biraz olsun rahatlatır.”
Daha sonra San E, satır satır Feminist’in sözlerine açıklık getirdi:
“Önce, anlatıcı kendini feminist ve cinsiyet eşitliğine inanan biri olarak takdim ediyor. Bunu da kadınlara ve annesine her daim öncelik veriyor olması gibi çocukça bir ifadeyle destekliyor. Sadece bir kitap okuduğunu belirtiyor. Böyle bir durumdaki düşünce sahibinin dar görüşlü olması ve özellikle uzmanlık gerektiren konulara geniş perspektiften bakamıyor olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.
Başlangıçta kadınların yanındaymış gibi bir izlenim vermeye çalışıyor ama sonradan anlatıcının gerçek hisleri ortaya çıkmaya başlıyor. Aktör Son Soo Hyun’un dikkat çektiği, kadın ve erkeklerin aldığı ücretler arasındaki uçurumu gösteren OECD raporu bir gerçeği yansıtır. Fakat anlatıcı gerçeklerden çok söylentilere inanan birisi. Mesela, Aile ve Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı’nın, Jolly Pong’u (bir atıştırmalık markası) kadın cinsel uzvuna benzediği için yasaklamaya çalıştığını düşünüyor. Gerçekler yerine, sağdan soldan duyduğu saçma sapan şeylere inanmaya meyilli bir insan görüntüsü çiziyor.
Bildiğiniz gibi, ben küçük yaşta ülke değiştirdim ve Amerikan vatandaşlığım bulunuyor. Bu yüzden zorunlu askerlik göreviyle alakalı çıkarımlar yapmak bana düşmez. Anlatıcıysa gerçek yüzünü gizlemek adına, giderek çocuklaşan çıkarımlar yapmaya devam ediyor. En sonunda sinirlenerek alaycı bir şekilde “her şey sistemin suçu” diyor.
Bununla birlikte hala feminist olduğu iddiasını sürdürüyor. Anlamsız güzellik standartlarına tepki olarak saçlarını kısacık kestiren kadınları anlamadığını söylüyor. Sonra da tutucu ve tutarsız yüzünü sergileyerek kadınlarda uzun saçı sevdiğini ve değiştirmemelerini istediğini belirtiyor.
Anlatıcı gibi benim de bir biyolojik kız kardeşim yok. Anlatıcı iddialı bir biçimde, kadınlarla içip içip suç işleyen erkeklerden olmadığını belirtiyor. Sarhoş kadınları ona güvenebileceklerine ikna etmeye çalışıyor. Sonrasında ise… Sonrasında ne olacağını söylememe gerek yok, zaten anlamışsınızdır.”
San E açıklamasına şu sözlerle devam ediyor, “Anlatıcı bütün erkekleri temsil etmiyor. Erkeklerin pek çoğunun böyle düşündüğünü de söylemeye çalışmıyorum. Mantık sahibi erkekler ve kadınlar birbirlerine saygı duyarlar ve birbirlerini severler. Megalia ve Womad’ın (internet toplulukları) var olduklarını da inkar edemeyiz. Onlar cinsiyet eşitliğini savunan gruplar değiller, aynı Ilbe gibi cinsi tiksinti yayan oluşumlar. Bu dünya, kadınların sadece kadın oldukları için hedef haline getirildikleri, suç mağduru oldukları bir dünya. Kadın arkadaşlarımın rutin günlük hayatlarında bile nasıl korkutucu şeylerle karşılaştıklarını duyduğumda şaşırıyorum ve hislerine ortak olmaya çalışıyorum. Biliyorum, ben bir kadın değilim. Bir sonraki hayatıma kadın olarak gelene kadar onların duygularını tam olarak paylaşabilmem, yaşadıklarına ortak olmabilmem çok zor. Fakat biz erkekler de suç dolu bir dünyada yaşıyoruz ve bu tip şeyler her daim her insanın başına gelebilir. Erkeklere topyekün saldırmanın doğru bir yaklaşım olduğuna inanmıyorum. Üzgünüm, umarım yanlış anlaşılmaların önüne biraz olsun geçebilmişimdir. Gelecek eleştirileri de samimiyetle karşılamaya hazırım.”
Çeviri: runningmert
Kaynak: Soompi
Sosyal Medya haber kategorisi, Güney Koreli idollerin ve tüm ünlülerin sosyal medya hesaplarında paylaşımlarına dair çevirilerin bulunduğu haber kategorisidir.