Yedi K-Pop idealleri; GRAMMY Müzesi’nde özel bir söyleşide hayranlarına sevgilerinden, müziklerinin bağdaştırılabilir olmasının nedeninden ve grup olarak evrimlerinden bahsetti. K-pop fenomeni olan BTS’in yedi üyesi, Los Angeles şehir merkezinde bulunan GRAMMY Müzesi’ni 11 Eylül’de ziyaret etti.
Bilet alabilen şanslı 200 kişilik bir hayran grubu, sadece üyeleri yakından görmekle kalmayıp; hayranlarının kendileri ve başarıları için neden bu kadar önemli olduklarını, neden müziklerinin bu kadar bağdaştırılabilir olduğunu ve hikayelerinin nasıl geliştiğini duydu.
Söyleşi, akşam görüşmecisi olarak görev yapan GRAMMY Müzesi Sanat Yönetmeni Scott Goldman’dan sıcak bir giriş ile başladı ve ardından orijinal “Idol” müzik videosunun (Nicki Minaj’ı içermeyen) izlenmesiyle devam etti. Her seyirci sallanarak şarkıya eşlik etti, hatta Korece şarkı sözlerinin bile çoğunu biliyorlardı. Idollerini gerçek hayatta görmeye hazırlıklı olmaları için hayranların heyecanlarını yenecek kadar yeterli olmayan bu enerji ile birlikte; BTS’ten J-Hope, Jin, V, Jungkook, Jimin, Suga ve RM sahneye çıktıklarında bütün kalabalık coşkulu çığlıklara kapıldı.
Akşam başladıkça, belli bir heyecan seviyesine ulaşılınca, Goldman seyirciyi söyleşinin onların önünde gerçekleşmesine izin vermeleri için ricada bulundu ve seyirciler de toplu olarak paylaştıkları özel anlara saygı duyarak, o akşam boyunca çığlıklarını ve tezahüratlarını en aza indirmekte ve sınırlandırmakta hemfikir oldular. Sadece sahneye girişlerinde, çıkışlarında ve 12 Eylül’de doğan RM için mutlu yıllar şarkısı söylemeleri dışında hayranlar oldukça sakin bir tavır takındı. Her iki durumda da kalabalık, elleriyle kalp yaptı.
Sevgiyi hissettiren sadece hayranlar değildi. Goldman, BTS ile hayranlarının arasındaki ilişkinin neden bu kadar önemli olduğunu sorduğunda; V, Korece olarak paylaştığı mesaj ile sahnede bulunan çevirmenin İngilizceye çevirmesinden önce bile kalabalığın çoğunu etkiledi.
V: “Hayranlarımız, burada olabilmemizi ve şu an bulunduğumuz konuma uçmamızı sağlayan kanatlarımız oldu, bu yüzden her zaman minnettarız ve hayranlarımız sayesinde burada olduğumuzu biliyoruz. Bence bu yüzden hayranlarımızla bu ilişkiye sahibiz. ”
Goldman, neden onların müziklerinde gençlerin karşılaştığı baskılardan bahsetmenin önemli olduğunu düşündüklerini sorduğunda Suga, müziğin genç insanların gelişiminin nasıl önemli bir parçası olduğunu ve onların paylaştığı hikayelerin dünyadaki benzer deneyimler doğrultusunda diğerlerine yardımcı olacağını bildiklerini ve bunun, onların hayranlarına vermek istedikleri şey olduğunu söyledi. Böyle bir kişisel deneyimi hayranları için paylaşmaları, grup ile müzik arasındaki böyle bağdaştırıcı yapan şeylerde büyük bir rol oynuyor.
Suga: “Genç olduğum zamanlara dönüp baktığımda, bir öğrenciyken, çok fazla müzik dinlerdim ve bunun benim için bir kaçış yolu, kendimi rahatlatmak için bir yöntem olduğunu düşünürdüm. Bence bugünlerde gençler, 20’li yaşın başlarındaki insanlar, müzik dinliyorlar ama hissettim ve hissettik ki, gerçekten onlara yardım edebilecek sağlıklı ve ses getirici dinleyebilecekleri pek şarkı yok, doldurmamız gereken bir eksik… Sadece Kore ile sınırlı olduğunu sanmıyorum. Tüm dünyadaki genç insanların bu acılar, üzüntüler, problemler ile karşı karşıya geldiğini düşünüyorum; bu yüzden bu şarkıları söylemeliyiz diye düşündük ve bence bu yüzden bizim hayranlarımız ve dinleyicilerimiz gerçekten müziğimizle ilgili bağlantı kurabiliyor.”
BTS, grubun otantik vizyonunu tanımlarken “Hitman” Bang olarak tanınan Big Hit CEO’su ve yapımcısı Bang Si Hyuk’u övdü.
Suga: “Her zaman kendi deneyimlerimizi, kendi düşüncelerimizi ve kendi hislerimizi anlatmamız gerektiğini vurguladı. Yaptığımız müziğin merkezinde her zaman bu olmuştur.”
RM: “Dünya için bir yardım yöntemi olmak istedik. Bay Bang, müziği ve sanatçılarını böyle yapmak istiyordu. Dünyaya yardım etmek için yeteneklerimizi, becerilerimizi ve içsel ilhamlarımızdan bazılarını kullanmaya çalışmak istedik.”
Goldman, gruba albümlerinin kapsayıcı hikayelerini nasıl seçtiklerini ve şarkılarıyla nasıl şekillendirdiklerini sordu. RM, seçtikleri temaların, amaca uygun olarak bütün yedi üyeye, o anki deneyimlerine ve aynı zamanda yaşıtlarına/hayranlarına yönelik hissettiklerine ve böylelikle büyüdükçe onlar ile birlikte gelişmelerine dayanıyor – okuldan gençliğe, gençlikten sevgiye.
RM: “Temayı ve hikayeyi bulmak istediğimiz zaman, bu bizim asıl önemsediğimiz şeydi. Bu yüzden beş yıl önce ilk çıkışımızda okullardan söz ettik. Üç albüm ile okullar hakkında konuştuk ve daha sonra üç albümle gençlik hakkında konuştuk ve sonra insanlar büyüdü. Hayata karşı tutumumuz biraz değişti ve düşündük ki… dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu hikaye sevgi.”
Grubun rekor kıran serisinin fikri, kuşkusuz bu “çok soyut” aşk fikrinden doğmuştur. “Birçok insan ‘aşka aşık olmak’ ve ‘aşık olmayı’ karıştırıyor. Genç insanlar kolayca aşık oluyorlar ama eğer birileri kendini sevmiyorsa, kimseyi sevemezler.” dedi RM.
Her BTS videosunun başında Big Hit logosunun altında sade bir mesaj var: “Music & Artist for Healing (Sağlık için Sanatçı & Müzik) “. RM’e göre, bu amaç ifadesinin önemi grubun çıkış öncesine kadar uzanıyor. Bunu, verilen bir söz olarak düşünün.
RM: “Söz verdiğimiz iki şey vardı: Gerçekten içimizde ne varsa onu konuşacağız ve dünyaya faydalı olmak isteyeceğiz – bu dünyanın ihtiyaç duyduğu şeyleri söylemek, konuşmak ve göstermek… Hayat çok dengesiz ve ironik olarak varsayılıyor, hatta genç yaşlarda ve yirmili yaşlarımızda giderek daha da fazla artıyor. Kendimizden şüphe duyuyoruz; bazen yaşamak istiyoruz, bazen ölmek istiyoruz ve her gün değişiyor – hatta saat başı.”
Grup ve yaratıcı ekibi; aşk, kaybetmek, kabullenmek ile ilgili dört bölümlü bir seri kavramsallaştırdı- üç albüm ve bir video (Euphoria).
RM: “Biz (Love Yourself serisini) iki buçuk yıldır yapıyoruz, bu yüzden gerçekten riskli… Çok şükür ki hayranlarımız bize karşılık verdiler, bizi hissettiler ve biraz da olsa bu albümler sayesinde kendilerini daha da sevmeye başladıklarını söylediler. ”
Bu yüzden; RM, bu sloganın müzikleri aracılığıyla “içimizde olan” hakkında konuşmak ve “arkadaşlarımız ve dünyamız için bir yardım olmak” hakkında verdikleri bir söz olduğunu söyledi.
BTS için, sanatsal üretimleri ve üretim süreçleri sadece müzikle sınırlı değil. Suga, “Koreografiyi, stilleri ve bir araya gelen farklı şeyleri içeriyor.” dedi.
Big Hit gibi büyük bir şirket için, üretim sürecinin çoğunun kapalı kapılar ardında gerçekleşeceğini düşünürsünüz. Ama öyle değil; Suga, şirketin şarkı yazma sürecini, üyelerin şarkı fikirlerini Bang’e sundukları ve girişlerin sürekli olarak sağlandığı “yıl boyunca düzenlenen bir şarkı kampı”na benzettiğini ekledi. Suga’ya göre, Big Hit’in yapım ekibi nispeten sabit bir yapıya sahip, yapımcılar ve BTS üyeleri birbirleriyle birlikte çalışıyor ve müzik oluşturma sürecinde “eşit ortaklar” olarak hareket ediyorlar.
Suga: “Yapım ekibimizle bizim aramızda bir bariyer olsaydı, yapabileceğimiz müzik türlerini yapmamız mümkün olmazdı.” dedi.
Grubun işi nasıl böldüğü konusuna gelince rapçi J-Hope, yedi üyenin “şarkı yazsalar da yazmasalar da kendi rollerini yapmak için çok çalıştığını” söyledi. Şöyle ekledi: “Sürece katılımımız müziği daha samimi kılıyor.”
Bir grupta yedi ayrı kişiliğin olması ile birlikte anlaşmazlıkların ortaya çıkması doğaldır ancak BTS üyeleri kendi aralarında ve kendi yapım ekipleri arasında açık ve dürüst diyaloğu tercih ediyorlar.
Grubun iyimseri olarak bilinen J-Hope’un bu soruyu cevaplamak için öne çıkması sürpriz olmayacaktır; “Bir şeyin iyi olmadığını düşünürsek, açıkça söylüyoruz.” dedi. “Ortada bir koreografi varsa ve örneğin bizim fiziksel imkanlarımıza çok ağır gelecekse, bunu söyleriz ve değişiklik yaparız. Ne de olsa gittikçe gençleşmiyoruz.”
Belki de daha az beklenen şey, diğer üyelerin kendi düşüncelerini söylemek için sabırsızlandığı tutkudur. Jimin şöyle ekledi; “Kayıt odasında da birçok evrim gerçekleşiyor. Şarkı sözleri ve melodi iyi görünebilir ama sonra bir kez daha kaydetmeye başladığımızda, bazı problemleri bulabiliyoruz… bir araya geliyoruz, tartışıyoruz ve sonra yapabileceğimiz değişiklikleri görüşüyoruz.”
Suga’ya göre, BTS’in izlediği ve onları ileri taşıyan şey “karşılıklı saygı”.
K-pop ya da Koreli popüler müziği bir tür olarak görüp görmedikleri sorulduğunda- özellikle de, onu diğer müzik türlerinden ayıran özellikler olup olmadığı sorulduğunda Suga, böyle bir sınıflandırma yapmakta kararsız kaldı.
“K-pop hakkında bir tür olarak konuşmak için biraz dikkatliyim çünkü K-pop’ı bir tür olarak tanımlamak istemiyorum, bu yüzden biraz ihtiyatlıyım. K-pop’a bir tür olarak yaklaşmaktan ziyade, bütünleşik içeriğin daha iyi bir yaklaşım olacağını düşünüyorum. K-pop sadece müzik değil; kıyafet, makyaj ve koreografi içerir. Tüm bu unsurlar, onu diğer müziklerden veya başka türlerden ayıran görsel ve işitsel bir içerik paketinde bir araya geliyor.”
Daha sonra Jin, görsel unsurların BTS’in çalışmalarında nasıl daha büyük bir içerik paketi olarak işlediğine dair bir örnek verdi. En büyük üyeye göre, “Başlık şarkısı, albümün benzersiz rengini ve mesajını yansıttığımız şarkı oluyor, bu yüzden belirli bir albüm için anahtar mesajın ne olduğunu görmek istiyorsanız başlık şarkısının müzik videosunu izleyebilir ve görebilirsiniz.” Bu yüzden Jin’in huzur veren güçlü ballad şarkısı “Epiphany” ve Answer dönemini başlattıkları renkli marşımsı “IDOL” şarkısı, her ikisi de sağlıklı, mutlu bir temelin gerçekten kendini sevmekle başlayacağı fikrinden bahsetmesi çok mantıklı geliyor.
Bunu takiben grubun son olarak başarıları ile ilgili düşüncelerini paylaşan en geç üye Jungkook oldu; “[Billboard listelerinde elde ettiğimiz başarılar] bize bir grup olduğumuzu ve yaptığımız başarıları gösteriyor, bu da bizi sorumluluklarımız ve nasıl hareket etmemiz gerektiği (müziğimizi nasıl yapmamız gerektiği) hakkında daha fazla düşünmemizi sağlıyor.”
Ayrıca, paylaşılan GRAMMY Müzesi klibini aşağıdan izleyebilirsiniz;
-Dinlediğiniz en son şarkı?
V: Drake’in tüm şarkıları
Suga: Travis Scott’tan Coffee Bean
Jin: Despacito
Jungkook: Rasgele müzik
RM: Sicko Mode (Travis Scott)
Jimin: Chris Brown
J-Hope: Paul McCartney “I Don’t Know”
-Hayatınızda aldığınız ilk albüm neydi?
V: Girls’ Generation- Gee
Suga: Eminem’in ilk albümü
Jin: BTS- 2 Cool 4 Skool
Jungkook: IU
RM: K-pop sanatçısı TVXQ!’dan The Way You Are
Jimin: BoA sunbae-nim’in albümü ilk aldığım albümdü.
J-Hope: Benim de! Koreli sanatçı BoA sunbae-nim’in My Name adlı albümü ilk aldığım albümdü.
-En iyi BTS videosu?
V: Idol
Suga: Bence de Idol
Jin: Fire
Jungkook: I Need U
RM: Ben de Idol’ı seçiyorum.
Jimin: I Need U
J-Hope: Idol
-Favori müzik türünüz?
V: Jazz
Suga: Hip hop
Jin: Rock
Jungkook: Bütün türler
RM: Hip hop, R&B
Jimin: Hip hop, R&B
J-Hope: House seviyorum.
-İlhamınızı nereden alıyorsunuz?
V: Park
Suga: Günlük yaşamdan ve bütün durumlardan ilham alıyorum.
Jin: Üyeler ve ben
Jungkook: Üyeler
RM: Otobüs
Jimin: BTS konserleri
J-Hope: Benim için; güzel müzik, güzel hava, güzel dekor, güzel manzara… Bunların hepsi bana ilham veriyor. Güzel müzik ve güzel hava… Bence LA, LA!
Kaynak: GRAMMY, MTV
K-POP haber kategorisi, K-POP dünyasından sıcak sıcak güncel haberlerin bulunduğu haber kategorisidir.