Bu yedi Koreli adam başardı. Büyük bir etkileri var, dünya çapında “güçlü ünlüler” olarak biliniyorlar. 1990’da kuyrukluyıldız gibi ortaya çıkan Seo Taiji and The Boys gibi kültürel dünyada değişiklik yaptılar. Bang Si Hyuk tarafından temsil edilen BigHit Entertainment, gerçekten de “büyük hit” (big hit) oldu.
“BTS, Los Angeles’a vardığında sanki Beatles buradaymış gibiydi!”
Geçen sene kasımda programına çıkan BTS’e bunları söylemişti NBC’nin ünlü yayımcısı Ellen DeGeneres. “Beatles çılgınlığı”, Beatles’ın Amerika’ya gelişini ifade etmek için 1964’te ortaya atılan bir terimdi. “BTS çılgınlığı” ise, Beatles çılgınlığının 21. yüzyıl versiyonu. Aynı ay (kasım), ABC’nin Jimmy Kimmel programı 1.000 hayranı topladı. Hayranlar, grubun performansı boyunca çığlık attı ve Korece sözlere eşlik ederek fan chant yaptı.
BTS, geçen sene Amerika’da tarihi bir rekor kırdı. Amerika Billboard’ının yayımladığı yıl sonu kapanış listesinde BTS, “2017 En İyi Sanatçı” listesinde ilk 10’a giren ilk Koreli sanatçı oldu. Haziranda Time dergisinin “İnternet Üzerinde En Etkili 25 Kişi” listesinde yer alanlardan biriydi. Amerika’daki en iyi üç müzik ödül töreninden American Music Awards’ta (AMA) çıkışlarını yaparak global statülerini gösterdiler. Grubun, Haziran 2013’te oluşumundan bu yana beş senede elde ettikleri en büyük başarıydı.
“ARMY” olarak adlandırılan tutkulu hayranları, başarılarında önemli bir rol oynadı. ARMY’nin, BTS’i koruyan ve gözeten bir orduyu temsil ettiğini söyleyebiliriz. Başkan Bang Si Hyuk, yurt dışındaki hayranların özellikle tutkulu olduğunu ifade ediyor.
Bu yılın 7 Ocak tarihinde Sunday News, fazla sayıda BTS haberi sundu. Bunun sebebiyse sadece bir idol grubunun kendi içeriklerinin tüketim kültürü oluşturmuş olması ve devrime uğramasıydı. RM (24), Suga (25), Jin (26), J-Hope (24), Jimin (23), V (23) ve Jungkook (21) bu oluşumun yedi ana karakteri.
Bugünün BTS’i var olmadan önce arkalarındaki en etkili isim, Big Hit Entertainment’ın temsilcisi Bang Si Hyuk’tu (46). Kendisi, JYP’nin ünlü “hit yapıcısı” olarak bilinen bir prodüktördü. Ancak BTS’in çıkışıyla birlikte ilk defa bir eğlence şirketinin temsilcisi olarak atılımda bulundu. BTS’i oluştururken yapmak istediği konsept, “Güvenebileceğiniz Kahramanlar”dı. “Gençliğin nasıl bir kahraman aradığını merak ediyordum. Eğilip bükülen bir konuşmacı olmak yerine hiçbir şey söylemeden yakın arkadaşınız olabilecek bir BTS yaratmak istedim.” diye belirtiyor Bang CEO.
Bang Si Hyuk da Billboard’ı izleyerek büyüyen biriydi. İngiliz pop grubu “Duran Duran”ı seviyordu. Bir röportajında, “Çok fiyakalı olduğunu düşünmüş ve bir grubun hem iyi müzikler yapıp hem de iyi görünüşlü olması fikrini sevmiştim.” diye belirtmişti. “Bu sebepten ötürü bir idol grubu yapmak benim tek seçimim veya kaderimdi.” diyerek bunun üzerine şaka da yapmıştı.
Bang Si Hyuk ile çalışan insanlar, onun mükemmeliyetçi olduğunu söylüyor. Kendisi de bunu inkar etmiyor zaten. “Müziklerini dinleyen insanlarda yankı bulabilecek içerikler üretmeye takıntılıyım. Her şeyin en iyisini ortaya koymak için defalarca her şeyi gözden geçiriyoruz ancak kayba uğrama ihtimalini de göz önünde bulunduruyoruz.” diye belirtiyor.
BTS’in başarısı yalnızca müzikleri değildi. Sosyal medyayı aktif kullanmaları da var. K-Pop; görünüş, şarkı söyleme ve dans etmeyi içeren “hediye set”iyle ünlüdür ama onların, bunun ötesinde güçlü bir sosyal medya duruşu var. Onlara, “Sosyal Medyanın Kralları” deniyor. BTS’in online olarak yüksek bir statüsü var. Global Twitter hesapları arasında hakkında en çok tweet atılan kişi olmuşlardı. Bunun yanı sıra Guinnes tarafından en çok retweetlenen kişi rekorunu kırdıkları açıklanmıştı.
Yedi üyenin tamamı, Vlive denen internet yayını uygulamasını kullanıyor. Üyelerin bireysel olarak, uygulamaya yükledikleri videolar hayranlarıyla yakın bir ilişki kurmak gibi etkili bir amaca sahip. Videolarına gelen yorumların ucu bucağı yok. Sanki bir arkadaşına anlatıyormuş gibi “Hayatım hakkında her şey” adlı bir video yükleseler Fransızca, Rusça, Portekizce, Vietnamca ve Arapça gibi 11 dile çevrilmesi gerçek zamanlı olarak gerçekleşiyor. Saniye başına iki bin kalp alıyorlar. Bu da, dil engellerinin tam olarak yıkıldığı andır.
Geçen sene kasımda American Music Awards sahnesindeki çıkışlarının ardından otel odalarında, Vlive uygulaması ile hayranlarını selamlamışlardı. “Çıkış yaptığımdan beri hiç bu kadar gergin hissetmemiştim.” demişlerdi. Nihayetinde 300 kişiyle başlayan videoyu iki milyondan fazla insan izlemişti.
Kendi yaptıkları içeriklere vurgu yapan kültürel kimliğe önderlik etmek
Resmi kliplerine ve eğlence videolarına ek olarak kendi ürettikleri içerikleri de özgürce paylaşıyorlar. Bu, aktif olmadıkları dönemde de devam ediyor. Başka sanatçıların şarkılarını seslendirdikleri videoları ve “Bangtan Bomb” gibi günlük yaşamlarını içeren videoları paylaşıyorlar. 2016’da Bang PD, bir gazete şirketiyle yaptığı röportajda, “Hayranlar çok değerli insanlar. BTS için neler yaptıklarını biliyoruz, yaptıklarının karşılığını vermemek çılgınlık olurdu.” demişti.
Müziklerindeki derin mesajlar da dinleyicilere şok dalgası yolluyor. Sözler, sadece ve sadece BTS’in hikayesini anlatan bir felsefeye sahip. CEO, onların pratik zamanlarına karışmadığını veya günlük yaşamlarını kontrol altında tutmadığını söylüyor. Üyelerin neredeyse tüm aktivitelerinde özgürlük sağlıyor ve onların gönüllü bir şekilde katılım yapmasına izin veriyor. Şarkıcı-söz yazarı olmaları, sanatçı / şarkıcı olarak hazırlanırkenki süreçleri sırasında gelişti.
Bang CEO, “BTS, kendi şarkı sözleriyle kimliğini oluşturdu.” diye belirtiyor.
Kariyerlerinin başında şarkılarının birçoğu, üyelerin çoğu öğrenci olduğu için okul yaşamıyla alakalıydı. Bang PD, okul konsepti sebebiyle “modası geçmiş” olmakla eleştirilmişti ancak üyelerin kendi hikayesini anlatmaları son derece önemli olduğu düşüncesiyle bu fikre takılı kalmıştı. Hayran sayıları gerçek olmayan bir şekilde arttı. Birçok uluslararası hayran, “onlara yakınlık duyabildiklerini” ifade etti.
“Sen kimsin ki beni başkalarıyla kıyaslıyorsun? / Yalnızca insanım ben / (Ne olmuş yani?) / Nasıl istersen öyle yaşa, bu hayat senin sonuçta / Denemeyi bırak, kaybetmek sorun değil” (FIRE)
“Medya ve yetişkinler irademizin olmadığını söylüyor / Neden daha denememişken bizi öldürmeye çalışıyorlar / Neden başını eğip hemen kabulleniyorsun? / Sakın vazgeçme, yalnız olmadığını biliyorsun / Tan vakti, günden daha güzeldir / Biraz ümitlenebilir miyim yani? / Uyuyan gençliğini uyandır, ilerle” (DOPE)
BTS’in şarkı sözleri, Kore toplumunda yaygın olan “kirli kaşık” ve “üçüncü nesil” gibi terimleri dikkatli bir şekilde kullanarak genç nesilden empati kazandı. Üyeler; Ilsan, Gwacheon, Daegu, Gwangju ve Busan gibi Kore’nin çeşitli bölgelerinden gelerek kendi hikayelerini anlattılar. Gerçekte nasıl görünüyorsa öyle bir şekilde kaygılarını ve sorunlarını ifade ettiler.
Klipleri de; yoruma açık, kendi tarzlarında bir sanat anlayışına sahip. Hayranlar arasında analiz etmeye ve öğrenmeye dayanan bir kültür oluşturdular. İkinci full albümleri “Wings”, Herman Hesse’den ilham almıştı ve bu da, bu kültürün gerçek örneğidir.
Uzmanlar, edebiyat ve film alanında dünya klasikleri arasında yer alanları konseptlerine dahil etmelerinin belirli bir amacının olduğunu analiz ediyor. Geçen mayısta Jin, Twitter’da “Smeraldo” yazarak elinde çiçek tuttuğu bir fotoğraf atmıştı. Çok geçmeden hayranlar, bu tweeti geri dönüşlerinin bir işareti olarak yorumlamıştı. Müzik dergisi Rolling Stones, “BTS, albümleri etrafında mitoloji anlayışı oluşturuyor.” diye belirtmişti.
Bang Si Hyuk’un, onları bir sanatçı yapan şarkı yazma ve beste yapmanın dışında başka aktivitelere katılmalarına izin vermesi de önemli. Kameralarından çektikleri şeyleri yükleyerek, farklı sanatçıların çeşitli müziklerini paylaşarak ve hatta “Eat Jin!” gibi kendi içeriklerini üreterek karakterlerini gösteriyorlar. Naver’ın Line Friends’i ile takım olarak kendi elleriyle BT21 adlı karakterler bile oluşturdular.
Bağlı oldukları nesle iyi bir örnek
Ancak BTS, bir krize de yakalanmıştı. 2016’nın başlarında fancafelerde “kadınları küçük düşürücü şarkı sözleri” şeklinde bir tartışma yayılmıştı. BigHit Entertainment eleştirileri hemen kabul etmiş ve BTS, konserlerinde sözlerde değişiklik yaparak şarkıyı seslendirmişti. 2017’deki geri dönüşlerinden önce kadın çalışmalarıyla ilgili bir profesörü ziyaret ettikleri ve şarkı sözlerini kontrolden geçirdikleri biliniyor. Bu durumdan ders çıkarıp kendilerini geliştirmeye çalışmaları, onları tekrar iyi bir örnek haline getirdi.
Bang Si Hyuk “performans nesli” fikrinin global bir trend olmasına vurgu yapmıştı. İçerik nasıl güçlü bir role sahipse müziğin de dil engellerini aşmada güçlü bir rolü olduğu anlamına geliyor bu. Milliyete veya dile bakmaksızın performanslarını sunma şekilleri evrensel. Başka bir deyişle bu, K-Pop’ın (dil engellerine ve kültürel farklılıklara rağmen) kolayca temasa geçebilen görsel bir müzik türü olduğunu açıklıyor.
Bang CEO, idollerin “sahte idoller” olarak oluşturulmamasına, şahsi içerikleri üzerinden iyi örnekler oluşturma fırsatını kaçırmamaları gerektiğine inanıyor. Buna örnek olarak sosyal değişim projesi “Love Myself”i (Kendimi Seviyorum) verebiliriz. Geçen sene kasımda BTS ve BigHit Entertainment, önümüzdeki iki yıl içinde çıkacak albümlerinde elde ettikleri net kârın %3’üyle birlikte 520 bin dolar bağış yaptı. Bu bağış, UNICEF’in “End Violence” (Şiddete Son) kampanyasını destekliyor. Kampanya, dünya çapında büyük bir etkisi olduğundan iyi / güvenli bir kültür oluşturmayı hedefliyor.
Bang CEO da bunun etkisine vurgu yapıyor. “Hayranlarıyla yakından iletişim kuran, birer insan olarak birbirleriyle pozitif etkiyi paylaşan ve dikey bir önderlik yönündense yatay bir önderlik yönünde ilerleyen sanatçılar oluşturmak istedim. Hayranların bugünlerde aktif ve kendini ifade edebilen yeni bir “hayranlık” formu oluşturduğunu düşünüyorum.”
CEO Bang Si Hyuk üyelere yardımcı olmaya devam edeceği konusunda kararlı. “Gelecekte yapmaya devam edeceğim şey, BTS’e büyümelerinde yardımcı olmak. Nasıl ki kıdemli sanatçılar BTS’in önünü açtıysa BTS’in de başka sanatçıların önünü açmasını umuyorum.”
Uzmanların BTS hakkında söyledikleri
“Doğrusu BTS üyeleri başta şu anda oldukları gibi inanılmaz dansçılar değildi. BTS’in dansı, performansları için çok önemli. Dansları, çok zor ve yoğun olabiliyor ki bu da birkaç pratikten sonra yorulmalarına sebep olabiliyor. Tabii ki diğer sanatçılar da çok çalışıyor ancak BTS üyeleri gerçekten de muazzam sayıda bir pratikten sonra zayıf yanlarının üstesinden geldi.”
– Song Seung Deuk, performans idarecisi
“Şarkıların içinde İngilizce kelimeler olsa bile yurt dışındaki hayranlar, şarkı sözlerinin anlamını anlayamıyor. Bu hayranların K-Pop müziğini anlaması için en etkili yöntem dansları gözlemlemeleri ve müziğin anlamını dans üzerinden tekrar oluşturmaktır.”
– Dr. Kim Jungwon, UC Riverside müzik profesörü
“Pdogg ve Bang PD, en iyisine ulaşmazlarsa memnun kalmayan iki prodüktördür. Sonuç alana kadar çalışırlar. Başkaları, “Evet bu kadarı yeterli.” dese; onlar, “Doğrusu ve mükemmeli olana kadar çalışmaya devam etmeliyiz.” diyen ve mükemmele ulaşana kadar sıkı çalışan kişilerdir.”
-Lykers, Echo Bars Studios CEO’su
“İnsanların bir albümde gördüğü ilk şey kliptir. Bunun ötesinde sanatçının promosyon etkinlikleri, albümün konsepti ve albümün içerdiği mesaj tek bir parçada buluşur.”
-Lumpens, Görsel yönetmen
“BTS, ‘idol yapma’ sisteminden oluşturulmuş olabilir ancak onlar özerkler. Onlar, dışarıdan bir güç görmek yerine kendi kendine öğrenen sanatçılar.”
-Hong Suk-Gyung, Seul Ulusal Üniversitesi İletişim Bölümü
“BTS, hayranlarının her zaman BTS içerikleri oluşturması ve daha çok “aşağıdan yukarı” şeklinde gelişmesi bakımından farklı. Genelde Koreli hayranlar ve yurt dışındaki hayranların aktiviteleri arasında yoğun bir farklılık vardır ama BTS bu farklılığı kapatıyor gibi.”
-Kim Soo Young, UCLA Tiyatro ve Film Okulu
“Kendini göstermek; desteği ve aradaki bağı güçlendirmek için gereklidir. Buna alışırsan yalnızca eğlenmeye başlar ve bunun keyfini sürdürürsün.”
– Lee Jae Kook, Sungyungwan Üniversitesinde iletişim profesörü
“BTS, televizyonun içindeki idol ünlüdense sosyal medyada benimle bağ kuran arkadaş gibi bir grup olarak varlığını sürdürüyor. BTS’in başarısı ve büyüyüşü, hayranlar tarafından bir arkadaşlarının, abilerinin, kardeşlerinin ve yeğenlerinin başarısıymışçasına karşılanıyor. Birbirlerini ağlatıp birlikte gülme kabiliyetine de sahipler.”
– Yazar Kim Sungcheol
Kaynak: J Magazine
İngilizce Çeviri: SPOTLIGHT_RM
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.