• K-Pop grubu BTS, Billboard Hot 100 listesinde ilk 40’a giriş yapmak da dahil olmak üzere büyük başarılara ulaşarak bir patlayış yılı geçirdi.
• Yedi kişilik grubun Amerika’daki başarısı otantik imajının, bilinçli sosyal medya kullanımının ve global hayran kitlesinin doruğu.
• Big Hit Entertainment bu ayın başlarında medyaya, hissedarlarıyla halka açılmak konusunda konuştuğunu söylemişti ama spesifik ayrıntılar hala açıklanmadı
Güney Koreli erkek grubu BTS’in bu seneki “Dick Clark’ın Yeni Yıl Şovu”na çıkması, bu zamana kadar olan kariyerlerindeki en büyük yılın pastasına çilek olmayacak sadece. Bu fırsat aynı zamanda K-Pop grubunun Amerika marketine başarılı geçişinin altını çiziyor – kendi akranları arasında nadir bir olay olarak.
Grup bu sene övgülerle dolu bir yıl geçirdi. En önemli başarılarının arasında, rapçi Desiigner ile düet yaptıkları ve DJ Steve Aoki’nin remixini yaptığı “MIC Drop” şarkısıyla Billboard Hot 100 listesinin kriterlerinde ilk 40’a giren ilk K-Pop grubu olmaları bulunmakta.
Şarkının içinde grubun, çok ödül aldığı için “sayamadığı”nı söyleyen kısmı boş laf değil: BTS, Twitter’da 10 milyon takipçiye ulaşan ilk Güney Koreli sanatçı, American Music Awards’ta performans sergileyen ilk K-Pop grubu ve Billboard Music Awards’ta ödül kazanan ilk Güney Koreli grup.
Grup geçen ay Amerika’ya yolculuk yaptığında Amerikalı hayranlar, Los Angeles Uluslararası Havaalanında onların gelmesini sabırla beklediler ve AMAs performansı sırasında hem İngilizce hem de Korece fan chantleri – performans sırasında hayranların da şarkının belirli yerlerine eşlik etmesi- koordineli bir şekilde söylediler.
15 Kasım 2017’de Los Angeles Havaalanında BTS’in gelmesini bekleyen hayranlar.
Program sunucusu Ellen DeGeneres, kendi talk showunda grubun karşılanmasını 1960’ların Beatleçılgınlığına benzetti.
BTS, Beyond the Scene ve Bangtan Sonyeondan (Kurşungeçirmez İzciler) gibi çeşitli isimlerin kısaltılışı, yirmilerinin başlarıyla ortasında olan ve şarkı söyleme, rap yapma ve dans etme görevlerini paylaşan yedi üyeden -RM, J-Hope, Suga, Jin, Jimin, V and Jungkook- oluşuyor.
2013’te çıkışını yapan grup toplamda 4 albüm ve 5 mini albüm çıkararak Güney Kore’de bir isim yaptı kendine.
“K-Pop’ı gerçekten takip etmeyenler için ani geliyor olabilir ama grup 2013’ten beri yoğun bir hayran kitlesi oluşturuyor.”diyor McGill Üniversitesi’nde Doğu Asya Çalışmaları departmanında Kore Vakfı asistan profesörü olan Michelle Cho.
Sosyal medyanın kralları
Grubun Amerika’daki popülerliğinin artışındaki sıkça bahsedilen bir neden, konser turunun ortasındayken Naver’ın V Live’ında canlı yayınlar açmaktan tutun da Twitter hesaplarında düzenli olarak özçekim paylaşmalarına kadar sosyal medyayı verimli kullanmaları.
Üyelerin sosyal medyayı kullanması, geleneksel olarak JYP, YG ve SM Entertainment gibi daha büyük eğlence şirketleri tarafından domine edilen K-Pop endüstrisinde daha geniş değişiklikler yaptığını işaret ediyor. Şirketler yüzlerce milyon gelir topluyor ve güçlü hissedarları bulunmakta: Alibaba 2016’da SM’den hisse satın aldı ve lüks bir şirket olan LVMH’in özel sermaye kolu 2014’te YG’ye 80 milyon dolar yatırdı.
Kıyaslayacak olursak BTS’in yönetim şirketi Big Hit Entertainment, prodüktör Bang Si Hyuk tarafından kurulan daha küçük bir kuruluş. Bloomberg’in yerel medyadan yaptığı alıntıya göre şirket 2016’da 30 milyon dolar civarı bir gelir elde etti.
Ama Big Hit Entertainment’ın K-Pop ekosisteminin içinde başlangıçta yoksun olduğu finansal güç veya etki, bilinçli sosyal medya kullanışı sayesinde giderildi.
“Yeni idolleri halka tanıtmanın hala en güvenilir yolu televizyon programlarına çıkartmak ama Big Hit bunun yerine sosyal medyaya odaklanmaya ve yabancı hayranları hedef almaya başladı.” diye açıklıyor Los Angeles’taki Kaliforniya Üniversitesi’nde profesörlük yapan Kim Suk Young.
Bu tutum eninde sonunda karşılığını buldu. BTS şu anda Twitter’da 11.4 milyon takipçiye sahip ve Guinnes Dünya Rekorlarına göre müzik alanında Twitter’da en çok etkileşimi olan grup. Grubun attığı her tweet sosyal medya platformunda ortalama 252.231 retweet / beğeniye ulaşıyor.
Sosyal medyadaki sık etkileşimin derecesi, grubun uluslararası hayranlarına “yakınlaşması”nı sağlıyor, diyor Kim. Dil engellerini grubun sadık hayran kitlesi, resmi adı ARMY (Gençliğin Sevimli Temsilcisi), grubun paylaştığı içerikleri kendi dillerine çevirerek ortadan kaldırıyor ve bu sayede Korece konuşamayan hayranlar da onları anlayabiliyor.
Grubun büyüyen uluslararası ünü de Big Hit Entertainment için daha büyük şeylerin kapısını açıyor. Aylardır birbirini takip eden söylentiler üzerine Bang bu ayın başlarında Bloomberg’e, şirketin hissedarlarıyla halka açılma konusunda konuştuğunu söyledi ancak halka açılmanın zamanı veya boyutu ile ilgili spesifik detayları açıklamadı.
Otantik K-Pop?
Ama BTS’i, sosyal medyayı aktif olarak kullanan takipçilere sahip diğer meslektaşlarından ayıran şey daha çok, fazlaca üretildiği için eleştirilen bir türün ortasını bularak kurduğu orijinallik.
Şu anda dağılmış olan ama Amerika’ya ilk turu düzenleyen Güney Koreli grup Wonder Girls gibi sanatçılar Amerikan marketine odaklandı ama ilgisizlikle karşılandılar. Bunun yanı sıra rapçi PSY, viral hiti “Gangnam Style” ile Amerika’nın ana sektöründe bir ün elde etti ama Güney Kore’deki listelerde zirveye oturan müzisyen Amerika’da daha çok bir yenilik olarak görüldü.
Durum böyleyken BTS otantikliğe odaklandı. Yaptıkları işin çoğunun sözlerini ve prodüktörlüğünü yapmak bir yana, grup şarkılarında sayısız kez diğerlerinin uzak durduğu sosyal ve politik sorunlara, akıl sağlığı ve sınıf ayrımı da dahil, değindi.
Otantiklikte bir algı oluşturma girişimi, grubun ilk senelerinde de belirgin olarak görülüyor. BTS 2014’te, Coolio ve Warren G gibi rapçilerin yardımıyla hip hop becerilerini geliştirebilmek için Los Angeles’ta vakit geçirdi ve bu deneyim sonradan bir reality programı olarak yayınlandı.
BTS’in şirket tarafından yönlendirilmektense sanatçı olarak yönlendirildiği algısı, grubun doğruluğunu onaylıyor ve bu da onları sahte bir K-Pop oluşumundan ayrı tutmaya yarıyor, diyor Cho. Batılı sanatçıların sanatsal özerkliğe daha çok bağlı olması “gerçeklikten çok illüzyon”ken BTS’in otantikliği taşıma kabiliyeti Amerika’daki görünüşlerine katkıda bulundu, diye ekliyor.
BTS ARMY
Sadık hayranları, grubun uluslararası bir isme sahip olması için girişimlerde bulunarak grubun büyümesinde büyük bir rol oynadı.
Grubun bu sene 19 şehirde gerçekleştirdiği dünya turuna yarım milyondan fazla hayran katıldı. Bu senenin başlarında Amerikalı hayranlar, grubun şarkıları radyo istasyonlarında çalsın diye kampanya başlattı, diye bildiriyor Yonhap.
“Hayranlar tablonun bir parçası.” diyor BTS’in Amerika medyasındaki görüşmelerini ayarlamaya yardım eden yönetim şirketi Gramophone Media’nın CEO’su Eshy Gazit. “Bu kadar kendini adayan ve global bağlamda çeşitlilik gösteren başka bir hayran kitlesi olduğunu düşünmüyorum.” diye ekliyor.
Grubun Amerikalı hayranları arasında görülen koordineli çalışmanın derecesi şimdilerde BTS’in memleketinde elde ettiği desteğin seviyesindeki artışı yansıtıyor.
“Kore’nin dışında yaşayan BTS hayranlarının daha çok… Koreli hayranlar gibi olduklarını fark ettim: seslerini çıkarıyorlar, organizeler, epey sadıklar ve idollerine karşı korumacılar… İki tür fandom ayrımının artık ortadan kalktığı bir birleşme noktasında olduğumuza inanıyorum ve BTS bu değişimin ortasında yer alıyor.” diyor Kim bir e-mailinde.
İleride
Grubun CEO’su bu yılın başlarında Billboard’a tamamen İngilizce bir şarkının çıkmasının mümkün olmadığını söylese de BTS birçok Amerikalı sanatçı ile işbirliği yaptı. Sadece bu sene grup üyeleri Amerikan rock grubu Fall Out Boy, EDM odaklı The Chainsmokers ve rapçi Wale ile çalıştı.
Bu trend devam edecek gibi. Billboard’ın bildirdiğine göre Bang, grubun dünya çapındaki müzisyenlerle yaptığı işbirliklerini de içeren yeni müzikler ortaya koyacağını ve “çok aktif” kalacağını söyledi.
Bu, grubun hayranlarının mutlu olmasını ve global seviyeye ulaşmaya çalışan Asyalılar da dahil diğer uluslararası sanatçılara da potansiyel olarak yol göstermelerini sağlayacak gibi.
“Şimdiki durumda veya geçmişte ne olursa olsun, Güney Kore ve dünyanın dört bir yanından yapılan müziğin Amerika’ya girmesinin zamanının geldiğine tüm kalbimle inandım.” diyor Gazit.
Kaynak: CNBC
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.