Kore’deki tarih kitapları; ” tek etnik yapılı “ söylemi ülke genelinde, ülkedeki etnik azınlıklar için ırkçılığı çağrıştırabileceği için Kore’nin tek etnik yapılı bir ülke olduğu söyleminden kaçınmaya 10 yıl önce başladı.
Kore halkının tek etnik yapılı olduğuna ilişkin yaygın inanış, yıllar geçtikçe sorgulanmaya ve çürütülmeye başlanmasına karşın diğer ırklar için hakaret içerikli olabilecek davranışlara veya sözlere yönelik duyarsızlık; Kore toplumunda sıkıntıya sebebiyet vermeye devam ediyor.
Bu senenin başında, komedyen Hong Hyun Hee; bir Afrikalı gibi giyinerek komik bir biçimde rol yapmasıyla bir tartışmaya karıştı. Avustralyalı komedyen Sam Hamington, bunu bir ” rezalet “ olarak tanımladı ve etnik grupları küçümseyen bu komedi formatlarını topa tuttu.
Hong Hyun Hee; bir hafta sonra resmi olarak özür diledi lakin, kültürlere karşı duyarsızlık olayları patlamaya devam ediyor.
Geçen ay, MBC draması ” Man Who Dies to Live “in yapımcıları; dramalarında İslam kültürünün tartışmalı – ve oldukça hatalı – tasvir edilmesi üzerine özür dilemişti. Birkaç gün sonra da resmi bir özür yayınlandı.
Koreli film yönetmeni ve kültür eleştirmeni Cho Won Hee; dramadaki bu yanlış tasvirin, iletişim ve yabancı kültürlerle geri bildirim eksikliğinden kaynaklandığını belirterek ” Herhangi bir ırkçı önyargıdan uzak durmak mutlaka olması gereken bir şey ve bu, Kore şov dünyasında sıkça görmezden geliniyor. “ diyor.
Dışarıdaki dünyayla burun buruna olan Kore kültürü sınırlı – sadece K-Pop ve romantik K-Dramalar – ve popüler olmasına rağmen komedi gibi pop kültürünün birçok türü, ülke içinde tecrit edilmiş bir durumda halen.
” Kültürlere karşı duyarsızlık, dünyanın her yerinde var; şovların yapımcılarının bunu takıntı haline getirmemesi gerekli. Fakat, bunun üzerinde çalışılması gereken çok önemli bir konu olduğunu da akıllarında tutmaları lazım. “ diyerek sözlerine devam ediyor Cho Won Hee.
Irksal önyargı, Kore’de yaşayan küçük etnik grupları etkileyerek değişik şekillerde yayılıyor.
Kore’de yaşayan yazar ve İngilizce öğretmeni Georgia Scott; sırf siyahi olduğu için bir jjimjilbanga – Kore’de yaygın bir biçimde kullanılan sauna ve hamam karışımı – girişinin engellendiğini aktarıyor. O, bu durumu Ilsan’da yaşamış ve bu tür olayların, kırsal alanlarda sıkça yaşandığını söylüyor.
Scott’ın yaşadıkları gibi, Kore’deki ırkçılık; Kafkas kökenli olmayanları daha sert vurmaya yatkın. ” Beyaz ” olmayan ve iş arayanların Kore’de işe girmek konusunda daha çok zorlandığı çok da sır sayılmaz.
Haziranda, sırf Hintli olduğu için Iteawon’da bir bara girmesine izin verilmeyen Kislay Kumar’ın hikayesi internette korkunç tepkilere sebep oldu. Bar ise bu tür ırkçı bir davranıştan haberdar olmadığını kaydederek her şeyi reddetti.
Amerika-Asya kökenli Lita Collins, fotoğrafını gönderdikten sonra iş verenlerden hiçbir haber gelmediğini söylüyor.
Bu ayın başında, Seul’da yayınlanan, bir İngilizce öğretmeni arayan ve ” Siyahiler Dışında. “ ibaresi içeren iş ilanı; orada yaşayan gurbetçilerin felaket tepkiler vermesine açıkça davetiye çıkardı.
Devletin ve sivil kurumların, Kore’nin çokkültürlü bir toplum olması için harcamaya devam ettiği çabalara karşın birçok Koreli; diğer etnik gruplarla kaynaşmak konusunda isteksiz görünüyor.
Kore’nin ” Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı ” ; katılanların % 31,8’inin ” Yabancıları ve mültecileri komşum olarak istemiyorum. “ dediği bir anket yayınladı geçen sene. Halkın yaklaşık % 60,4’lük kesimi ise işverenlerin öncelikle Korelileri işe alması gerektiğini düşünüyor.
27 yaşındaki Afro-Amerikan (siyahi Amerikalı) kadın L.C.; Osan’da yerel bir dil okulunda çalışırken sıkça ayrımcılığa maruz kaldığını belirtiyor.
Kadın, 6 yaşındaki çocuklara ders verirken bir öğrencisinin ” Çirkin çünkü zenci. “ demesi gibi çeşitli ırkçı hareketlerle yüz yüze geldiğini söylüyor.
Deliller gösteriyor ki Kore’deki ırkçılık, hala fazlasıyla varolan bir şey.
Daha geçen yıl, Hongdae’deki ve Seul’daki ” Sadece Koreliler. “ diyen barlar; tartışmaların fitilini ateşlemişti. Sadece birkaç ay önce, rapçi Tamil; şarkı sözlerinde, ” n*gg* (ırkçı aşağılama ifadesi) “ ifadesini kullandığı için eleştirilmişti. Arapların saçma sapan tasviri ise daha geçen ay ulusal bir TV’de yayınlanmıştı.
Yine de halkın bu tür konulara yaklaşım şekli gösteriyor ki değişim rüzgarının eli kulağında. ” Komedi “ye dahil olmak yerine – olan bitene sessiz kalmak yerine – bu tür davranışların faillerini özür dilemeye çağıran yetkili tweetleri ve mesajları yayıldıkça yayılıyor.
” Bir yerde, biz de bir şekilde ve daima ırkçı olduğumuzu fark etmeliyiz. Irkçılığın korkunç döngüsü bir noktada kırılmaya başlamalı. İnsanların, bu sorundan haberdar edilmeye başlanması çok güzel. “ diyor Lita Collins.
* ÇEVİRİLERİMİN VE HABERLERİMİN; ” PAYLAŞ ” SEKMELERİNİN KULLANILMASININ HARİCİNDE, KOREZİN SİTESİNDEN DIŞARI ÇIKARILMASI VE KOPYALANMASI KESİNLİKLE YASAKTIR ! LÜTFEN EMEĞE SAYGI GÖSTERİN VE EMEK HIRSIZLIĞI YAPMAYIN ! AKSİ HALDE, GEREKEN MUAMELE VE İKAZDA BULUNULACAKTIR ! TEŞEKKÜRLER … *
Kaynak: Kpop Herald
Diğer haberler kategorisi, diğer kategorilerle eşleşmeyen tarzda genel veya siyasi haberlerin yayınlandığı kategoridir.