Dünya basınında yer aldığı gibi aynı zamanda Güney Kore medyasında da saldırılara geniş yer verildi.
13 Mart‘ta Ankara‘da meydana gelen 37 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 125 vatandaşımızın ise yaralandığı bombalı saldırı haberine Güney Kore Hükümeti Dışişleri Bakanlığı tarafından, saldırıyı şiddetle kınadıklarını ve terörE karşı tüm Dünya ile birlikte sona kadar kararlılıkla mücadele edeceklerini,terörün dini,ırkı ve dili olmadığını vurgulayan bir mesaj yayımlandı.
Ayrıca Bakanlık hayatını kaybedenlere,ailelerine ve Türk Halkına başsağlığı diledi.
Ardından ülkemizde devam eden terör saldırıları ve gerginlikler nedeniyle 17 Mart‘ta Dışişleri Bakanlığı yayımladığı mesajda Ankara‘da üst üste terör saldırılarının meydana geldiğini özellikle turist olarak Ağrı başta olmak üzere ülkenin Doğusunu ziyaret edecek olan vatandaşlarınının dikkatli olması gerektiğini bildirildi.
12 Ocak‘ta gerçekleştirilen İstanbul Sultanahmet Saldırısının ardından 19 Mart‘ta Beyoğlu’da meydana gelen ikinci saldırıdan ve ardından Brüksel‘de meydana gelen bombalı saldırıların haberleri medyada yayımlandı.
Koreatimes tarafından 22 Mart 2016 tarihinde yayımlanan haber başlığı “Erdoğan’ın Tarikatçılık Anlayışı Türkiye’nin Geleceğini Zehirliyor” Haber içeriğinde S. Rajaratnam School of International Studies de görev alan tecrübeli akademisyen Würzburg Üniversitesi taraftar kültür enstitüsü ve The Turbulent World of Middle East Soccer kitabının yazarı James M. Dorsey’ın makalesine yer verildi ve içerik özetle şu şekilde ; (E.N : Tüm Kore basını sadece bu habere yer vermedi makalenin sahibi James M. Dorsey ve haber kaynağı Koreatimes )
“Türkiye’nin büyük illlerinde derin etnik ve siyasi çatışmalar meydana geldi.Artan militarizm,Türk milliyetçileri ile Kürtlerin çatışmalarına sahne olurken İstanbul,Ankara ve ülkenin Doğusu saldırılardan en çok etkilenen şehirler oldu.Yetikilier tarafından Pazar günü düzenlenecek olan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin ertelendiği açıklaması yapıldı.Kasım 2015’teki Fransa-Paris’te meydana gelen saldırılardan önce İstanbul’da terör örgütü tarafından eş zamanlı saldırırlar düzenlendi.24 Mart’ta oynanacak olan Türkiye-İsveç ve 29 Mart’ta Avusturya – Türkiye maçlarının güvenlik problemleri nedeniyle ertelenmesi konuşuldu.Ülkede Türk ve Kürt çatışması ise devam ediyor.Ülkenin Suriye sınırında yaşanan gerginlik ve Kürt Sorunu meselesinin halledilmesi için Cenevre Görüşmeleri yapılarak federalizm ve iç savaş tehdidi çözüme kavuşturulmaya çalışıldı.
Giderek dahada otoriter bir güç haline gelen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ülkedeki siyasi ,etnik ve toplumsal ayrışmada sert politika uygulama kararı aldı.10 yıldır süren kaosta ilk olarak müzakere yoluna giden Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ile ortak terör örgütü kabul etme konusunda karşı karşıya geldi.
Bölücü tutumu nedeniyle İstanbul’da ki patlamadan sonra kurtulan İsrail vatandaşları için, “Beter olsun İsrail vatandaşları.Keşke yaralanmayıp hepsi ölseydi” diye tweet atan AK Parti görevlisi Bayan Aktaş istifa etti.
Bir başka olay ise Ankara Atatürk Spor ve Sergi Salonu’da 1924 yılında modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal’in , hilafeti kaldırılmasının 92’inci yıl dönümünde “Uluslararası Hilafet Konferansı” düzenlenerek Pan-İslamcı grup tarafından hilafetin ülkede tekrar kurulma konferansı sırasında yaşandı.
Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan Zaman gazetesinin sahibi ve sürgünde bulunan Fetullah Gülen’i kendisine karşı düşman ilan etti.Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan ülkede geçmiş ile köprü kurarak laik ve dindar kesimler arasıdaki ayrılığı yıkmak için Osmanlı’da ki kadınların harem eğitiminden bahseden bir konuşma yaptı.
The Guardian gazetesinde yazan Elif Şafak ; “(AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İslami ― muhafazakar Adalet ve Kalkınma Partisi’nin tutumuna karşı toplumdaki kutuplaşmanın 2013 yılından itibaren Gezi Parkı eylemleriyle tırmandığını” anlatan bir yazıyı paylaşarak ülkedeki duruma dikkat çekti.Aynı zamanda Bayan Şafak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı hakaret eden eşine dava açan adamın kendi eşine dava açmasını anlattı.(Elif Şafak’ın röportajının devamına yer veriliyor.)
Paris ve Ankara’da meydana gelen saldırılar için ülkede halk sessizliğini bozdu.Meydana gelen bu tür durumlar toplumun tüm kesimlerinin mevcut düzende söz sahibi olması konusunda Türkiye’nin diğer dini otorite ile yönetilen ülkedekiler gibi başarısız olunduğunu gösterdi.12 yıllık Erdoğan iktidarının sonucu olarak toplumda “biz” ve “onlar” kutuplaşmasına doğru gidildiği görülüyor.
Türkiye’de “onlar” kavramı Gülen ile sorunu olan Erdoğan’ın artan otoriter tavrı,ülkenin nüfusun %20’sini oluşturan Kürtler’in yanı sıra ülkenin laik ve elit kesimi gibi ayrışmalar nedeniyle gerginliğe neden oluyor.
Türk-Amerikan futbol yazarı John Blasing ise geçenlerde, İstanbul kulübü Beşiktaş taraftarları kendi ülkelerinde Ortadoğu ulusu olmak değil umuduyla blogunda bir YouTube videosunda özellikle şair Nazım Hikmet’in “Çocuklar inanın, inanın çocuklar Güzel günler göreceğiz, güneşli günler” şiirini vurgulayarak ülkedeki karışıklığa dikkat çekti.
24 Mart 2016 tarihinde bir diğer haber ajansı Chosun ise Türkiye ile AB arasıdaki mülteci sorununun çözümü haberi,Bombalı saldırıyı yapan kişileri bulmak için yürütülen faaliyetlere dış basında yayımlanan şekliyle yer verdi.Ayrıca günlük haber ajansları KBS,SBS vb. yayın akışlarında bombalı saldırırlara yer veridi.
Güney Kore‘de FC Seoul ve Sangju Sangmu arasında oynanan futbol maçında Seul taraftarı “Teröre Teslim Olma Türkiye” yazılı pankartı açtı.
Sanatçılardan ise ülkemizde ve Brüksel’de gerçekleşen saldırılar için Big Bang grubunun lideri G-Dragon aynı zamanda ünlü sanatçı Jay Park #prayforbelgium” #peaceandlove #GODBLESS #prayforturkey hastahglerine medyanın sessiz kalmasını anlamıyorum…#prayfortheworld” yazısını resmi Instagram hesabı üzerinden paylaşan ikinci ünlü oldu.
Konu hakkında sizin düşünceleriniz neler ?
KAYNAK : koreatimes+yonhapnews+chosunılbo+turkanimetv
ÇEVİRİ&DÜZENLEME : MarMonteL
Diğer haberler kategorisi, diğer kategorilerle eşleşmeyen tarzda genel veya siyasi haberlerin yayınlandığı kategoridir.