Protestoların kaynağı Şubat ayından itibaren iktidar ve muhalefet partilerini karşı karşıya getiren eğitim sisteminde yapılan değişiklik ve hükümetin işten çıkarmada uyguladığı politika.
Güney Kore‘de tarih kitaplarının okullardaki içeriği 2013 yılında hükümetin başkanı olan ve 5 yıl boyunca görevde bulunacak Cumhurbaşkanı Park Geun Gye tarafından 7 Kasım‘da onaylanan yasayla Kore Milli Tarih Enstitüsü kontrolünde Eğitim Bakanlığı‘nın resmi web adresine başvurusu kabul edilen tarihçiler tarafından yazılacak kararıyla yürürlüğe girdi.(Yanlış hatırlamıyorsam en son 15 tarihçi-yazar kabul edilmişti.)
Hükümet, bu çalışmaları iktidara geldiği andan itibaren söz verdikleri reformlarla ve ders kitaplarında ortaya çıkan yanlışlıkla açıklarken.(basım,yazım hataları ,matbaada meydana gelen karışıklıklar vb.) Muhalefet Partileri tarihi şahsiyetlerin hükümet tarafından bireyselleştirilip yanlış bilgilendirme,sansürleme yapılmasına,tarihin tek elde toplanmasına karşı çıkıyor.
Ayrıca konunun bir diğer tarafı tarihçilerde ikiye bölünmüş durumda.Bazı tarihçiler kesinlikle uygulamanın yanlış olduğunu böyle birşeyin yapılamayacağını,bunun tarihin temel ilkelerinden ‘objektiflik’ kavramına ters düşeceğini belirtirken bazılarıda uygulama konusunda destekleyici açıklamalar yaptı.Kamoyu ise uzun süredir tartışılan konu hakkında fikir ayrılığı yaşıyor.
Ancak Kasım ayında başlayan açıklamalarla ve resmi adımlarla birlikte vatandaşlarda hükümetin sert politikalarına karşı harekete geçti.14 Kasım‘da Seul‘da bulunan Gwanghwamun Plaza başta olmak üzere Namdaemun Plaza,Park Hyehwa dong‘da bulunan Maronnier‘da yaklaşık 100.000 protestocu ve 47,000 polis memuru karşı karşıya geldi.Bugün yapılan protestolardan önce hükümet eylemcilere karşı sert önlemler alacağını açıklamıştı.
Yerel basın başta olmak üzere dış basında da eylemlere geniş yer verildi.
Yapılan protestolarda 30 kişi tutuklanırken 50 kişi yaralandı.Polisin orantısız gücünden etkilen ağır yaralıların olduğu açıklandı.70 yaşındaki bir protestocunun durumunun kritik olduğu bildirildi.
Protestoların ve polisin şiddet uygulaması giderek artıyor.İnsanların tepkisi polisin müdahalesine yönelmiş durumda.Yapılan sert müdahalelere karşı sosyal medya üzerinden tepkilerde gecikmedi.Atılan mesajlarda protestocuların dayanıklı olmaları isteniyor ve polisin kullandığı orantısız güç eleştiriliyor.
Park Geun Hye,Suzy başta olmak üzere sanat ve spor camiasından ünlü isimlerde duruma tepkisiz kalmayarak sosyal medya üzerinden #prayforkorea hashtagı ile hükümeti ve polisin sert tavrını eleştiren mesajlar yayınladılar.
Protestoların hedefindeki isim Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun Gye,14 Kasım‘da G-20 zirvesi için Türkiye‘ye ye geldi.
Protestocuların sosyal medya paylaşımları : atılan mesajlarda genel olarak , protestocular birbirlerinin durumlarını ve organizasyonlarını bildirirken,hükümetin vatandaşları koruması gerektiği onlara bu şekilde orantısız bir güç kullanılamayacağı,yaralıların durumları vb. paylaşılıyor.
KAYNAK : yonhapnews+soompi+koreaboo
ÇEVİRİ : MarMonteL
Diğer haberler kategorisi, diğer kategorilerle eşleşmeyen tarzda genel veya siyasi haberlerin yayınlandığı kategoridir.