HYBE, Big Hit Music dışındaki tüm iç ajanslardan, sanatçılarının gelişimine yönelik hizmetler dahil olmak üzere çeşitli ücretler alıyor. Bu ücretler, bir tür “sanatçı yetiştirme” masrafı olarak kabul ediliyor. ADOR, 2021’de NewJeans için, debut yaptıktan sonra geçtiğimiz yıl 15.7 milyar won (11.3 milyon USD) ödedi. Bu, ajansın iç işlem gelirinin 3.1 milyar won (2.2 milyon USD) olan 5 katından fazla bir miktar. Source Music, 2022’de LE SSERAFIM için debut yaptı ve yaklaşık 11 milyar won (7.9 milyon USD) “sanatçı yetiştirme ücreti” ödedi, bu da ajansın 3.5 milyar won (2.5 milyon USD) olan iç işlem gelirinin yaklaşık 3 katı.
Diğer taraftan, 2020’de ENHYPEN ve bu yıl I-LAND‘ın ILLIT grubunu tanıtan Belift Lab, 14.4 milyar won (10.4 milyon USD) ödedi. Bu miktar, ajansın iç işlem gelirine yakın, yani 9.3 milyar won (6.7 milyon USD). Belift Lab‘ın sanatçıları daha yeni olmasına rağmen, HYBE ile yaptığı işbirliklerinden ADOR ve Source Music‘ten daha fazla fayda sağladı.
Bu ajansların gelirleri arasında önemli farklılıklar var. ADOR, 3 yıl gibi kısa bir sürede 110 milyar won (79.4 milyon USD) satış yaptı, bu rakam bir önceki yıl 18.6 milyar won (13.4 milyon USD) seviyesindeydi. Bu hızlı büyümeye rağmen ve NewJeans‘in müzik gelirinde BTS‘i geride bırakmasına rağmen ADOR, iç işlem ödeme oranı açısından en yüksek paya sahip.
Source Music, gelirlerini geçtiğimiz yıl 61.1 milyar won (44 milyon USD) seviyesine çıkardı, ancak bu rakam yine ADOR‘un gelirinin yarısı kadar. Yine de HYBE, Source Music‘ten 3.5 milyar won iç işlem geliri alırken, ADOR‘dan sadece 3.1 milyar won aldı ve Source Music‘ten daha az ücret aldı (11 milyar won), buna karşın ADOR‘dan daha fazla ücret aldı (15.7 milyar won).
Belift Lab, ENHYPEN‘ın etkinliklerinden faydalanarak geçtiğimiz yıl 91.3 milyar won (65.9 milyon USD) gelir elde etti, bu bir önceki yıl 59.9 milyar won (43.2 milyon USD) seviyesindeydi. Performansı ADOR‘dan geride kalsa da, HYBE ile daha fazla işbirliği yaptığı için iç işlem geliri daha yüksek oldu.
Endüstri insiderlarından gelen bilgilere göre, HYBE‘in ajanslarına albüm üretimi ve satışları gibi çeşitli hizmetler sağladığını ve ayrıca ajanslarının sanatçılarının projelerde kullanılmasını sağlayarak bu ücretleri aldığını belirtti. Big Hit Music‘ten BTS gibi gruplar olağanüstü başarılar elde ettikçe, HYBE da bu grupların işlerini yürütmek için daha yüksek maliyetler ödüyor.
Ancak bazıları, bu ajans yapısının, grup düzeyindeki genel büyümeyi engelleyebileceğini savunuyor. Big Hit Music‘e duyulan yoğun bağımlılık, yüksek performans gösteren ajansların grup seviyesinde daha az fırsat almasına neden oluyor.
ADOR’un Ücreti: 15.7B / İç Gelir: 3.1B
Source Music’in Ücreti: 11B / İç Gelir: 3.5B
Belift Lab’ın Ücreti: 14.4B / İç Gelir: 9.3B
Netizen yorumları:
- Vergi denetimi yapılmalı ve her şey temizlenmeli
- Bu “sanatçı yetiştirme ücretleri” ne anlama geliyor?
- Hadi bir vergi denetimi yaptıralım
- Bu “sanatçı yetiştirme ücreti” nedir… Bu, hesaplanmış bir hizmet bedeli bile değil. Bu şirketin ne kadar çürüdüğünü görebiliyorsunuz.
- Lee Sooman bu tip şeyler sebebiyle işlerden el çektirilmemiş miydi???
- NewJeans‘ten aldıkları parayı sadece onlara karşı olumsuz medya oyunlarına yönlendirmek için kullanıyorlarㅋㅋㅋㅋㅋㅋㅋㅋ manyak bunlar
- Elbet bir gün bu şirkete vergi denetimi yapılacak diye bekliyorum
- Vay canına
- Vay, gerçekten her geçen gün daha da ifşa oluyorlar
- İçeriden ticaret ㅋㅋㅋ ㅋㅋㅋ Büyük şirketler bile bunu bu kadar açıktan yapmaz.
Kaynak: pannchoa
Netizen haberleri, Güney Kore’deki popüler sosyal ağ sitelerinde yapılan tartışmaların Türkçe’ye çevrilmesi üzerine yapılan haberlerdir. Netizen haberlerinde sitemiz veya editörlerimizin herhangi bireysel yorumu bulunmamaktadır. Tamamı çeviridir ve tarafımızdan yapılan herhangi bir ekleme yoktur.