B.A.P ve TS Entertainment’in sözleşme anlaşmazlığı konusu hakkında Dispatch bir soru & cevap makalesi yayınladı. Bu yayınladığı makalede olayı iyice detaylarına kadar açıkladı.
B.A.P olayını merak ediyorsanız aşağıdaki 21 soruda bu olayı detaylarına kadar öğrenebilirsiniz:
Soru 1: Yani yaklaşık üç yıldır aktif olmalarına rağmen 18 milyon won(($18,000) mu kazandılar?
Cevap: Aslında tamı tamına 17.9 milyon won’du ($17,900). B.A.P 2011 yılının Mart ayında TS Entertainment ile sözleşme imzaladı. 2012 yılında Ocak ayında da çıkışlarını yaptılar. Fakat 2014 Haziran’ına kadar hiçbir ödeme almadılar. İlk ödemelerini 31 Temmuz 2014’te aldılar ve kişi başına 17.9 milyon won’du.
Soru 2: Bunu 40 aya bölersek, ay başına yaklaşık 500 bin won ($500) oluyor.
Cevap: B.A.P’nin durumunda, yurtları, yemekleri, ulaşımı gibi şeyler de şirketleri tarafından karşılanıyordu. En azından tanıtımları sırasında kişisel harcamalar için paraya ihtiyaçları olmadı. Fakat bireysel olarak düşünürsek iş değişiyor. Örneğin üyelerin hastaneye gitmeleri gerektiğinde ailelerinden borç para almak zorunda kalıyorlardı. B.A.P’nin tanıdıklarından biri “Hastane ücretleri için ailelerinden başka dayanakları yoktu” ve “Gelecekleri için buna katlanmak zorundaydılar” dedi.
Soru 3: B.A.P ve şirketi arasındaki sözleşmenin şartları ne?
Cevap: ‘Dispatch’in eline ulaşan sözleşmeye göre kazançların paylaşımı arasındaki fark çok fazla. İlk olarak albüm satışlarından kazanılan para 1 (B.A.P)/ 9 (şirket) olarak bölünüyor. Eşya satışlarınında %10’unu elde ediyorlar.
Soru 4: Satışların %10’u mu yoksa kazancın %10’u mu?
Cevap: Satışların masrafından geriye ne kalırsa. Kısaca, net kâr’ın %10’u. Örneğin B.A.P ‘Matoki’ bebeklerini satmıştı. 20,000 won’luk ($20) bir Matoki bebeğinden elde edilen net kâr 6,000 won ($6) diyelim. B.A.P, net kâr’ın %10’unu aldığı için 600 won (60 sent) alıyor. Ki bunu da altı üyeye bölüştürürsek, her bir üye 100 won (10 sent) kazanıyor.
Soru 5: Peki günümüzde hâla 1/9 sözleşmeler var mı?
Cevap: Olabilir. B.A.P gelir vergisi konusunda anlaştılar. Ama, üçüncü albümlerinden beridir paylaşım 2/8 oranına yükseldi. B.A.P şimdiye kadar 11 albüm yayınladı fakat sadece bir tane resmi albümleri var. Yani, B.A.P hâla albüm gelirlerinin %10’unu alıyor.
Soru 6: B.A.P yabancı ülkelerde çok popüler. Yurt dışında yapılan performanslardan elde edilen kazanç nasıl?
Cevap: Konserlerden, etkinliklerden ve performanslardan elde edilen kazancın paylaşımı 5/5 şeklinde oluyoe. Bu albüm satışlarından daha yüksek bir bölünme. Reklam performanslarının ücretleri, dergi satışları vb. de yarı yarıya bölünüyor. Fakat satışların doğru düzgün hesaplanıp kayıt altına alındığını bilemeyiz tabii. B.A.P’nin tarafı yurt dışındaki kazançlarda bir kandırmaca olduğunu savunuyor.
Soru 7: Yurt dışı performanslarının hesaplanmasında nasıl bir kandırmaca var?
Cevap: Yurt dışı performansların teminatı kesinlikle kazanç. Fakat şirket bu kazançları harcama olarak kaydediyor. ‘Dispatch’e yapılan açıklamaya göre, bir Japonya performansından elde edilen 1.2 milyar won’luk ($1.2 milyar) bir ödeme harcama adı altında kaydedilmiş. Bir dergiden elde edilen 140 milyon won’luk ($140,000) ödeme de harcama olarak kaydedilmiş.
Ayrıca kendilerine şu ana kadar yapılan 17.9 milyon won’un da ($17,900) nereden geldiği belli değil. Örneğin, hiçbir ödemenin albüm satışlarından mı, reklamlardan mı, bir programa çıktıkları için mi, bir etkinlikten mi kazanıldığı belli değil. Kısaca gelen kazancın 1/9, 2/8 ve 5/5 şeklinde bölünmesi için bir sözleşme imzaladılar ama aldıkları ödemenin hiçbir yerinde nereden para aldıkları yazmıyor bu nedenle bu bölünmelerden en kadar para aldıklarını da bilmiyorlar.
Soru 8: B.A.P yanlış hesaplamalar olduğu hakkında suçlamada bulunuyor.
Cevap: Bu doğru, yani ‘bilinmeyen halkla ilişkiler ücreti’. Bu yıl Ocak ayında yapılan açıklamaya bakılırsa, yaklaşık 1.6 milyar won ($1.6 milyon), ‘halkla ilişkiler ücreti’ için kullanılmış. Fakat, bu yıl Temmuz ayında yapılan ikinci açıklamada ‘halkla ilişkiler ücreti’ 200 milyon won’a ($200,000) düşmüş. Bunun yerine ‘albüm tanıtımı ücreti’ gelmiş. B.A.P’nin tarafı, 1.5 milyar won’luk ($1.5 milyon) albüm tanıtımı ücreti için bir açıklama istiyor.
Soru 9: Albüm masrafları konusunda şirket ne yapıyor?
Cevap: Baş muhasebeciye “Albüm masraflarını nasıl ödüyorsunuz?” diye sorduğumuzda “Direk olarak başkanın kişisel hesabına gittiğinden bilmiyorum.” cevabın ıaldık. B.A.P’nin tarafı ücret transfer raporunu okumayı istedi fakat bu istekleri reddedildi. B.A.P’nin tarafı duruşma da bu kullanılan paranın nereden geldiğinin ortaya çıkmasını umuyor.
Soru 10: B.A.P bu sorunları ortaya çıkarmak için neden 3 yıl bekledi?
Cevap: 2013’ün sonlarına doğru hesap raporlarını talep etmişlerdi. Şirket o yıl hiçbir şeyi açıkalamadı fakat 2014’ün Ocak ayında ilk kez hesap raporlarını gösterdiler. Ancak bilginin dışarıya sızmasını engellemek için onlara kısaca gösterdiler. Ayrıca kendilerine ödeyebilecekleri hiçbir paraları olmadığını da söylediler. Giderlerin gelirlerden daha fazla olduğunu bu yüzden zararda olduklarını söylediler.
Soru 11: B.A.P üyelerinin aileleri bu gerçeklere seslerini çıkarmadılar mı?
Cevap: Şirketin ilk hesap raporuna göre, Mart 2011’den Aralık 2013’e kadar oaln toplam kazanç 500 milyon wonmuş ($500,000). B.A.P Mart 2014’te bir avukatın yardımıyla yine bir hesap raporu talep etti. Temmuz 2014’te de ikinci kez hesap raporlarını kontrol ettiler.
Soru 12: 2014 Temmuz’unda kontrol ettikleri hesap raporlarının detayları nasıldı?
Cevap: Ocak 2014 (2011 – Aralık 2013) hesap raporu ‘eksi’lerdeydi. Fakat Temmuz ayındaki rapor ‘artı’lardaydı. Altı ay içerisinde net kazanç 600 milyon won’dan ($600,000) fazla artmıştı. Ayrıca şirket her üyeye 17.9 milyon won ($17,900) ödedi.
Soru 13: Zararda olan bir grup nasıl birden artışa geçebilir?
Cevap: Verilen ikinci raporda, üç yıl içerisinde B.A.P (toplamda) 9.9 milyar won ($9.9 milyon) kazanmıştı. Toplam harcamalda 9.3 milyar won’un ($9.3 milyon) altındaydı. Bu yüzden birden 600 milyon won ($600,000) artışa geçtiler. CJ performansa verilen 1.2 milyar won’luk ($1.2 milyon) ödeme de gelir olarak kaydedilmiş. Reklam gelirleri de eklenince en az 400 milyon won ($400,000) arttı. İlk rapordaki eşya satışlarından gelen 900 milyon won ($900,000), ikinci raporda 2.6 milyar won’a ($2.6 milyon) yükseldi.
Soru 14: B.A.P en çok neyi sorguluyor?
Cevap: Performans gelirlerinin 5/5 paylaşımını. B.A.P o Japon konserinin ve CJ performansının gelirlerinin olması gerektiği şekilde kayıt altına alınmadığını düşünüyor. İlk olarak, Japonya konserinin gelirlerinin bir kısmı harcama olarak kaydedilmiş. CJ performansı ücretleri kendi hesapladıklarından farklı çıkmış.
Şirketin raporunun tamamen doğru olduğuna inansalar bile, bu akıl alacak şey değil. Japonya konserinin gelirlerinden vazgeçip CJ performanslarının 5/5 paylaşımını alırlarsa… her bir üyenin en az 100 milyon won ($100,000) alması gerekirdi. Hangi açıdan bakarsanız bakın üyelere “sadece $17,900” vermenin mantıklı bir açıklaması yok.
Soru 15: O zaman sözleşmeyi tekrar bir gözden geçirmek gerekiyor.
Cevap: Sözleşme Mart 2011’den itibaren 7 yıl geçerli olan bir sözleşmeydi. Fakat teknik olarak düşünürsek 7 yıldan daha fazla sürüyor. Çünkü sözleşme imzalandığı tarihten itibaren değil, albümün ilk yayınlandığı tarihten itibaren geçerli. B.A.P’nin çıkış albümü Ocak 2012’de yayınlanmıştı. Buna göre sözleşme Ocak 2019’da sona erecek. Yani B.A.P’nin sözleşmesi 7 yıl ve 10 ay sürüyor.
Soru 16: Sözleşmenin normal süresinin 7 yıl olduğu biliniyor.
Cevap: Sözleşmede bununla ilgili bir madde var. Sözleşmenin üçüncü makalesinde “Sözleşme, ilk albümün yayınlanışından 7 yıl sonra sona erecek.” yazıyor. Eğlence dünyasında başarılı olmak için hazırlanmanın 1 yıl aldığını da bildirmişler. Sözleşme süresini uzatmak için bu taktikleri kullanmışlar. (ÇN: Yani kısaca 8 yıl bu sözleşme geçerli olacak)
Soru 17: B.A.P sözleşmenin hangi kısmının “kölelik sözleşmesi” olduğunu düşünüyor?
Cevap: Makale 3 bölüm 5’te kişisel sorunlardan dolayı etkinliklere katılamazlarsa sözleşmenin süresini uzatılacağı yazıyor. Örneğin, askerlik görevleri, bebek bakımı veya kişisel sorunlardan dolayı 30 günden fazla hastanede kalırlarsa, sözleşmenin süresi de o süre kadar uzayacak.
Ayrıca gözümüze makale 6 ‘İkincisi haklar ve sorumluluklar’ da gözümüze takıldı. Kısım 6’ya bakarsanız, uyuşturucu kullanmaktan, karşı cinsten biriyle sevgili olmaktan vb. halk tarafından eleştirilirlerse bunun tüm sorumluluğunun o kişi üzerinde olduğunu ve tüm kaybın da yine o kişi tarafından karşılanacağı yazıyor.
‘Tazminatlar’la ilgili olan makale 16 da harika. Sözleşme bitirildiği andan itibaren, satışların aylık ortalaması, sözleşmeye göre daha kalan ayları ile çarpılıyor. Örneğin, B.A.P üç yılda toplamda 9.9 milyar won ($9.9 milyon) kazandı. Sözleşmenin bitmesine de yaklaşık 49 ayları var. Eğer sözleşmeyi şimdi iptal ederlerse ödeyecekleri tazminat 14 milyar won ($14 milyon) kadar oluyor.
Soru 18: Diğer şirketlerde de bunun gibi olduğunu biliyoruz.
Cevap: Ülkedeki eğlence şirketleri bir teşvik politikası uyguluyorlar. Şarkıcıları yükseltmek için çok yatırım yapıyorlar. Özellikle küçük şirketlerde eğer şarkıcı şirketi başarıya ulaşmasını sağlamazsa, şarkıcı tüm kayıplardan sorumlu oluyor. Bu yüzden sözleşme sürelerini, zorunlu askeri görev süresini saymadan, olabildiğince uzun olmasını sağlıyorlar.
Soru 19: B.A.P bunların hepsinin farkında olmasına rağmen sözleşmeyi imzaladı mı?
Cevap: B.A.P o kısımları anlayışla karşılamıştı. “Şirketin risklerini pekala anlıyoruz. Zaten bu yüzden bu adil olmayan sözleşmeye ve hatta üç yıl boyunca para almamaya katlandık.” dedi. Sadece şirketin sözleşmede onlara verdikleri sözü tutup tutmadığını merak ediyorlar. Kısaca bu bir güven problemi.
Soru 20: Güven problemi, peki sorun ne?
Cevap: Bu olay geçtiğimiz 19 Ekim’de yaşandı. Bir üye uzun süre stres altında çalışmaktan fazla yorulduğu için acile kaldırıldı. Hastane odasında kendisine serum takılırken bir şirket temsilcisi geldi. Gelme sebebi ise üyenin bir performans için Changwon’a gitmesi gerektiği içindi.
24 Ekim’de de MBC’nin Çin’de bir performans vermesinde oldu. B.A.P sağlık sorunlarından dolayı Çin’e gidemeyeceklerini söyledi. Hatta şirkete doktor raporlarını da gösterdiler. Fakat şirket temsilcisi “Eğer yayın şirketi bizi dava ederse tüm sorumluluğu sizin üstünüze” diyip onları zorla performansa götürdü.
Soru 21: Dava açtılarsa ne olacak?
Cevap: B.A.P bu ödeme sorununun öyle basit bir sorun olmadığını belirtti. Geçmişte kazandıkları paraları doğru düzgün alamadılar ve gelecekleri için endişeleniyorlar. Güvenleri böyle kırılmışken nasıl geleceğe dair hayaller kurabileceklerini soruyorlar. Bu yüzden sözleşme ihlali ve adil olmayan kazanç için dava açtılar.
TS Entertainment’in adil olmayan sözleşmesinin sonucuna mahkeme karar verecek. Fakat TS’nin bu ödeme raporları için bir açıklama yapması gerekecek. B.A.P’ye o kadar az para ödemelerinin sebebini açıklamalı ve bunu kanıtlamalılar. Paranın kişisel sebepler için kullanıldığı ortaya çıkarsa B.A.P, şirketin başkanını parayı zimmetine geçirmek gibi suçlardan dava edecek.
Kaynak: itsbap
Çeviri: SmellOfOcean
Sitemizin editörlerinin kişisel olarak hazırladıkları köşe yazıları.