BLACKPINK‘ten Girls’ Generation‘a ve Brave Girls‘e kadar daha birçok K-pop kız grubunun kadın hayranlarına minnettar olacakları pek çok konu var.
Koreli bir müzik ve kültür uzmanı tarafından, kadın hayranların K-pop kız gruplarının başarısının ayrılmaz bir parçası olduğu ve bu gerçeğin genellikle göz ardı edildiği söylendi.
Kadınlar çeşitli hayran etkinliklerine, erkeklere göre daha aktif ve çok daha derin bakarak, sağlam çalışmalar yaparak katılım sağlıyor.
Çıkışlarının üzerinden dört yıl geçmiş olmasına rağmen, K-pop kız grubu Brave Girls‘ün “Rollin” şarkısı, 2021’de Güney Kore’deki en büyük hitlerden biri haline geldi. Medyadaysa genellikle Güney Kore’nin kız gruplarıyla ilgili askerler arasındaki popülerlikleri, askerlik sisteminden dolayı vatani görevlerini yapmakta olan erkek gruplarıyla ilgiliyse hayranlarının sadakatle onları beklediği belirtiliyor.
Etnomüzikolog ve Yonsei Üniversitesi’nde yardımcı öğretim görevlisi olan Profesör Kim Jung Won, Kore müzik kültürü, K-pop, fandom ve cinsiyet konuları üzerine çalışmalar yapıyor. Profesör, kadın hayranların K-pop kız gruplarının başarısının ayrılmaz bir parçası olduğunu düşünüyor ve bunun genellikle göz ardı edildiğini söylüyor.
Profesör Kim Jung Won, EXID’nin 2014 yılındaki “Up & Down” şarkısını örnek göstererek, şarkının 2015 yılında hit olmasıyla ilgili;
“K-pop kız gruplarının ve eski şarkılarının tekrar gündeme gelişi, erkek hayranlarının yerel etkinliklerde çektikleri ve sosyal medya aracılığıyla paylaştıkları fancam, performans videolarından kaynaklandı. Fancamler viral hale geldiğinde, kadın izleyiciler de dahil olmak üzere birçok izleyici kız gruplarına ilgi duyuyor. K-pop fandomu hakkındaki gözlemlerime dayanarak, “kadın” izleyici, kız gruplarını ve müziklerini tanıtmada erkek hayranlardan çok daha önemli rol oynuyor.” diyor.
2015 yılındaki olaya benzer bir durumsa bu yılın başında, “Rollin“e izleyicilerin övgü dolu yorumlarının yer aldığı performans videosunun hit haline gelmesiyle Brave Girls için yaşandı.
Profesör Kim, medyada yer alan askerlik görevini yapan erkeklerin Brave Girls’ün başarısında büyük rol oynadığı haberlerini sorgularken, erkek izleyicilerin grubun kariyerini “kurtarmak” olarak görülmesi konusundaki endişeleri dile getiriyor. Kim,
“Grubu sadece viral hale getirdiler. Gerçek ve kalıcı tanıtımsa kadın fandomlar tarafından gerçekleştirildi.” diyor.
Bu söylemini desteklemek içinse, yıllardır
Brave Girls’ün müziğini destekleyen kadın izleyicilerin çalışmalarına işaret ediyor. Hatta Girls Generation‘dan Taeyeon’un Instagram hesabında bir canlı yayın sırasında hit olan şarkının paylaşımını yaptığını ve aslında mükemmel bir şarkı olduğunun birçok kişi tarafından aktarıldığını söylüyor.
Toplum nazarında kadın hayranların genellikle erkek K-pop sanatçılarının -özellikle erkek gruplarının – kariyerine yardımcı oldukları kabul ediliyor. Ancak kadın hayranlar aynı zamanda kız gruplarının başarısında da ana rolü oynuyor.
Profesör Kim;
“Kadınlar, K-pop kız gruplarını görsellik, hatta cinsel zevkleri için obje olarak tüketen erkeklere nazaran daha aktif ve yoğun bir şekilde destekliyorlar. Hayran etkinlikleri yoluyla müziklere ve müzisyenlere para ve zaman harcayarak emek veriyorlar.” diyor.
Girls’ Generation, 2NE1, BLACKPINK ve Itzy K-Pop’daki en etkili ve başarılı kız gruplarından bazıları. Bu kız gruplarının başarısının temelindeyse sadece erkekler tarafından değil, hemcinsleri tarafından benimsenip, kabul edilmeleri hatta kadınların onları rol model olarak görmesi gerçeği yatıyor.
Fandomlar konusunda da çalışmaları olan Kim’e göre fandom alanları, dünyanın dört bir yanındaki kadınların erkek egemen sektörlerde ve hatta kişisel yaşamlarında zorluklarla karşılaştıktan sonra güçlerini sergiledikleri yerlerdir. Profesör bu durumuysa şu sözlerle açıklıyor;
“Kadınlardan özel ve kamusal alanlarda birden fazla rol üstlenmeleri istenmektedir. Cinsiyet ayrımcılığına neden olan bu durumlar neticesinde kadınlarda coşkularını ifade edebilecekleri, birlik duygusunu yaşayacakları, işbirliği için kapasitelerini kullanabilecekleri ve daha sonra kendilerini başarmış olarak görebilecekleri bir alan bulmak istiyorlar. Fandom kavramı işte burada devreye giriyor. Ve, kadın izleyiciler için bu bir görev olarak görülüyor.”
Ve hayranlar desteklerini tek bir grup için göstermiyorlar. Her ne kadar fandomlar arası fanwarlar olsa dahi kız gruplarının kadın hayranları fandom dışındaki grupları da dinliyor. Bu gruplara da destek oluyorlar. Kadın hayranlar, televizyonda yayınlanan müzik şovlarındaki oylama ve tanıtımlar için farklı kız gruplarına destek vermek amacıyla belirli şarkılar için fandom fark etmeksizin bir araya geliyorlar. Profesör Kim,
“Bu dayanışma, genç Koreli kadınların günlük yaşamlarında kültürel, politik ve sosyal eylemleriyle meşgul olabilecekleri feminizmi tanıdığı ve uyguladıkları yeni bir yol.”
diyor. Profesör kadın hayranların feminist dayanışmanın bir işareti olarak kız gruplarını desteklediklerini her ne kadar düşünse de, her zaman çatışmanın olduğunu söylüyor. Çünkü kız grupları faaliyetlerinin birçoğu erkek izleyicilere odaklanılarak üretilmektedir. Profesör Kim,
“Kız gruplarının kadın hayranlarının birçoğuyla yaptığım görüşmelerde kadınlar tarafından, kız gruplarının erkek bakış açılarıyla veya erkek yapımcılar tarafından sahte popülerlik elde etmek için bu amaçla yapıldığını bildikleri müzik videoları, sahne performanslarının kendilerine hitap etmediği için bunun çelişkisini yaşadıklarını söylüyorlar.”
Kim, bu düşüncelere sahip kadın hayranların daha çok B-side’a yöneldiğini ve bunun için çalışmanın kendilerine daha uygun olduğunu söylüyor. B-side tarzda canlı performanslar veya müzik videolarında bir takım ticari ya da sektörel kaygılar göz önünde bulundurularak üretim yapılmadığı için bu tarz daha az görsel nesneleştirmeye yol açıyor. Kadınlarda bu yüzden yeteneğe ve kaygısızlığa yöneliyor.
Brave Girls’ün bir şarkıyla süregelen başarısı, Güney Kore listelerinde yer alan diğer şarkılarda da gördü. Ve son aylarda Güney Kore’nin televizyon yayınlarında ana dayanak noktası haline geldi. Yıllar içerisinde popülaritesi yeniden canlanan tek kız grubu onlar değil. Mesela 2016 yılındaki şarkıları “Journey to Atlantis” ile Laboum grubu da popülerlik elde eden kız gruplarından biri.
Bir önceki gruplara göre nispeten popüler olan bir diğer kız grubu da Oh My Girl. B-side şarkılarının yanı sıra grubun eski şarkılara da geçtiğimiz yıl içinde ilgi görmeye başladı. Taeyeon‘un “Rollin“i tavsiye etmesinin ardından Oh My Girl, geçen yıl grubun “Dolphin” ile başka bir popüler kadın şarkıcı IU‘nun coverından sonra çok destek gördü.
Profesör Kim‘e göre, eski şarkıların hit olmasının bir başka nedeni de birkaç K-pop kız grubunun karşı karşıya geldiği ve müziklerinin yeniden tanıtıldığı ve yorumlandığı 2019 yapımı televizyon programı “Queendom“un başarısından da kaynaklanıyor olabilir. Program Güney Kore’de oldukça popülerdi ve birçok kadının sanatçılara olan ilgisini artırdı.
Bu programa eşdeğer bir erkek programı olan “Kingdom” şu anda yayında ve birkaç erkek grubu karşı karşıya geliyor.
Güney Kore’deki retro trend popülaritesi insanları geçmiş yılların müziklerine göz atmaya da teşvik ediyor olabilir. Bazıları, “Queendom” gibi programlarla eski zamanlara bakma fırsatı bulurken, hitlerin ve şovların, eğlence dünyasındaki güçlülere karşı güçsüzleri koruma duygusunu tetiklemesi de bu durumun nedeni olabilir. Eskiye yönelim konusunda COVID-19 nedeniyle dünyanın durumu da bir rol oynayabilir. Profesör Kim,
“Pandemi sürecinden bıkan insanlar, pandemi öncesi dönemde zevk aldıkları müzik veya diğer kültürel öğeleri özleyebilirler. Bu nedenle eski şarkılara yönelim artmış olabilir. Yeni keşifler bu nedenle bir müddet daha devam edebilir.”
diyerek eski şarkıların hit olmasının nedenlerini açıklıyor.
Kaynak: Dawn
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.