SM Entertainment ve YG Entertainment, Kore Borsası’nın sınıflandırma sistemine göre artık mavi çipli şirketler olarak kabul edilmiyor.
4 Mayıs’ta Financial Supervisory Service’nin Elektronik Bilgilendirme Sistemine göre, Kore Borsası SM Entertainment ve YG Entertainment’ı önceki gün mavi çipli şirketlerden orta ölçekli işletmelere indirgemişti.
Bu, SM‘in Mart 2008’de bir girişim işinden genel bir işletmeye (mavi çipli şirketlerin eski adı) geçişinden bu yana statüsündeki ilk küme düşmesi oluyor. YG‘nin ise Nisan 2013’te ilk kez mavi çipli şirket olmasından bu yana statüsündeki ilk küme düşmesi.
Kore Borsası’nın periyodik sınıflandırma incelemeleri kriterlerine göre, bir şirketin mavi çip olarak kabul edilebilmesi için belirli bir iş ölçeğine ulaşması ve belirli finansal gereksinimleri karşılaması gerekir.
Bu ayrıntılar arasında net 70 milyar Won’un (yaklaşık 62.5 milyon $) üzerinde bir değere sahip olmak ve son 6 ayda toplamda ortalama 100 milyar Won’un üzerinde (yaklaşık 89.2 milyon $) kazanmış olmak yer alıyor.
Ayrıca bozulmuş sermaye de olmamalıdır. Son 3 yılda, ortalama öz sermaye getirisi (ROE) %5’in üzerinde olmalı, dönem net karı 3 milyar Won’u (yaklaşık 2.68 milyon $) ve satışlar 50 milyar Won’u (yaklaşık 44.6 milyon $) geçmelidir.
Diğer sınıflandırmalar arasında, Kore Borsası’nın çeşitli kriterlere göre iş dünyasında yükselen yıldız olarak gördüğü risk işletmeleri ve yeni listelemelere yönelik teknolojik büyüme işletmeleri bulunmaktadır. Bu kategorilere girmeyen şirketlere orta ölçekli işletmeler denir.
SM Entertainment ve YG Entertainment, yalnızca iş ölçeğine bakıldığında küme düşmeyecekti. Yalnızca geçen yıl SM Entertainment, bir mavi çip işi olarak kabul edilmesi için gereken minimum kriterin 8 katından fazla net değere sahipken, YG Entertainment, gerekli minimum kriterin 6 katından fazla net değere sahipti.
Geçtiğimiz 3 yılda (2018-2020), SM Entertainment‘ın ortalama satışları gerekli minimum kriterin 12 katından fazlaydı, YG Entertainment‘ın ortalama satışları ise gereken miktarın 5 katından fazlaydı.
Ancak işletmeler, net kar ve özkaynak kârlılığındaki (ROE) olumsuz sonuçlara dayanarak küme düştü. Geçtiğimiz 3 yıl içinde SM Entertainment, ortalama 24.4 milyar Won (yaklaşık 21.8 milyon $) net zarar ve %-3.8 oranında bir ROE kaydetti. YG Entertainment, aynı dönemde 1.8 milyar Won (yaklaşık 1.6 milyon $) net zarar ve % -0.5 ROE kaydetti.
SM Entertainment, 2020’de 80.3 milyar Won (yaklaşık 71.7 milyon $) net zararla ciddi bir darbe aldı. Satış tutarları bir önceki yıla göre ciddi bir düşüş yaşadı ve şirket ayrıca bağlı ortaklıkları ve ortak girişimleri aracılığıyla 13 milyar Won’a (yaklaşık 11.6 milyon $) varan yatırım zararına uğradı.
SM Entertainment, 2017-2018 yılları arasında birleşme ve satın almalarını genişletti, ancak COVID-19 salgını nedeniyle reklam, yiyecek ve içecek imtiyazlarında zarar gördü.
Öte yandan YG Entertainment, ana faaliyet alanı olan müzik prodüksiyonu ve sanatçı yönetiminde bir düşüş yaşadı. Şirket, 2018’de 17.6 milyar Won (yaklaşık 15.7 milyon $) ticari kar kaydetmesine rağmen, iş karı 2019’da 7.6 milyar Won’a (yaklaşık 6.78 milyon $) ve 2020’de 7.7 milyar Won’a (yaklaşık 6.87 milyon $) düştü.
Güney Kore’deki geleneksel “Üç Büyük” eğlence şirketinden (SM, YG ve JYP Entertainment), yalnızca JYP Entertainment bir mavi çip şirketi olarak statüsünü korudu. Son 3 yıldaki ortalama satışları Üç Büyük’ün en düşüğü olsa da, net karını her yıl 20-30 milyar Won artırarak tutarlılık gösterdi. Aynı dönemde, %18’lik bir ROE kaydetti.
Hisse senedi analistleri, performanstaki bu dalgalanmanın SM ve YG‘nin sahip olduğu çok sayıda yan kuruluştan kaynaklanabileceğini teorileştirdi. Diğer teoriler arasında, JYP Entertainment‘ın kurucusu Park Jin Young‘ın içerik üretimine odaklandığı ve icra kurulu başkanı ve finans müdürü rollerini başkalarına bırakarak tek bir sahibin olmasından kaynaklanabilecek pervasız iş genişlemesini önlediği şeffaf yönetim yapısı yer alıyor. Park Jin Young ayrıca, JYP Entertainment bünyesinde bir yapımcı olarak kendi şirketindeki rolünü azaltmak ve albümler arasında kalite dalgalanmalarını önlemek için bir yapımcı sistemi kurdu.
Kaynak: Soompi
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.