SBS draması ‘ Joseon Exorcist’i çevreleyen son tartışmaların bir sonucu olarak , Kore milliyetçiliği yükselişte. Şimdi, K-drama izleyicileri, “tarihi çarpıtmaya istekli” ve “para karşılığında kendi ülkenizi satmaya istekli” olduğu iddia edilen diziler konusunda her zamankinden daha fazla ihtiyatlı davranıyorlar.
Burada birçok netizen, Jung Hae In’in karakteri için kullanılan “Lim” erkek soyadının ve Jisoo’nun karakteri için kullanılan “Young Cho” adının, her ikisinin de o zamanlar öğrenci protestocuları olan gerçek hayat figürlerinden alındığına dikkat çekti.
Temel olarak, netizenler bu drama dizisinin; tüm senaryosunu sorunlu ya da Kore tarihini “alaycı” ve “aşağılayıcı” bulduklarını düşünüyorlar.
“Snowdrop” hikayesi, gerçek Güney Kore tarihinde son derece önemli bir yıl olan 1987’de gerçekleşir. Yıl, adil demokratik seçimler talep eden üniversite öğrencileri tarafından yönetilen sayısız protestolarla dikkat çekildi. Çok sayıda üniversite öğrencisi Ulusal istihbaratın baskısına dayandı (o zamanlar diktatörlük tarafından büyük ölçüde kontrol edildi) ve hayatlarına veda ettiler. 1987 yılının Haziran ayında, Güney Kore ilk “resmi olarak demokratik” cumhurbaşkanlığı seçimlerini yaptı. 1987’deki öğrenci protestolarının “Güney Kore’nin demokrasisinin yolunu açtığı” biliniyor.
Ancak, bu hikayenin daha karanlık tarafında, birçok öğrenci protestocu Ulusal İstihbarat tarafından yakalandı, işkence gördü ve öldürüldü. Çoğu zaman, Ulusal İstihbarat; öğrencileri çoğunlukla masum olduklarında “Casuslar” olarak adlandırarak dövdükleri, hapsettikleri ve öldürdükleri için suçladı.
Netizenler, öğrenci protestocuların işkencelerini ve cinayetlerini “romantikleştiren” dramayı suçlamak için “Snowdrop”da (yukarıda) bulunan bu fotoğraf çekimini kullandı. Birçoğu aynı zamanda sadece erkek baş karakterin arka planını sorunlu bulmakla kalmadı, ikinci erkek başrol/aşk ilgisinin Ulusal İstihbarat servisinin bir üyesi olduğu gerçeğini de tartışmalı buldu.
Ayrıca, Ewha kadın Üniversitesi’nden mezunlar da dahil olmak üzere çok sayıda netizenler, “Snowdrop” hikayesini yazan senaryo yazarı Yoo Hyun Mi‘yi ağır bir şekilde eleştiriyor. Senaristin 1988’de Ewha kadın Üniversitesi’nden mezun olduğu söyleniyor, yani 1987 yılında öğrenci olduğu anlamına gelir.
Çok sayıda netizen, senaryo yazarı Yoo Hyun Mi’yi daha da eleştirmek için gerçek Ewha Üniversitesi Öğrenci protestocularının yukarıdaki fotoğrafını kullandı.
Drama izleyicileri şu anda “Snowdrop” hikayesinin “Kore’nin demokrasi hareketine iftira attığını” ve “gerçek öğrenci protestocularına hakaret olduğunu” savunuyorlar; bunların çoğu hala yasal davalardan geçiyor ve öğrenci protestoları sırasında katılımlarında masumiyetlerini kanıtlamak için mücadele ediyorlar.
Sonuç olarak, çevrimiçi bir hareket şu anda netizenler tarafından ‘Joseon Exorcist’ı protesto etmek için JTBC’ye, ‘Snowdrop’ ile bağlantılı üretim şirketlerine vb. şikayette bulunmak için kullanılan aynı önlemleri kullanıyor.
Tartışma hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
kaynak: allkpop
K-Drama haber kategorisi, Kore Dizi ve Dramaları hakkında son gelişmelerin ve ayrıntıların bulunduğu kategoridir.