73 yaşındaki emekli deniz piyadesi ve emekli işletme yöneticisi Skip Conover ile tanışın.
BTS‘in “MAP OF THE SOUL : Persona” ve “MAP OF THE SOUL : 7”da incelediği kavramların kurucusu İsviçreli psikiyatr Carl Jung‘un çalışmaları üzerine inceleme de yapmış olan Skip, BTS‘in “Spring Day” adlı şarkısının onu neden ağlattığını ve “MAP OF THE SOUL: Persona” albümünün, grubun müziğine olan ilgisini nasıl artırdığını açıklıyor.
SC: “Son 33 yıldır, hepimizin içinde yaşadığı bir tür kaotik dünyadaydım ve bu kaos içinde beni anlayan ve yolumu bulmama yardım eden yalnızca Jung’un kuramları oldu.”
BPB: “Peki BTS’i nasıl keşfettiniz?”
SC: “Dr.Jung’ın çalışması üzerine uzun süre inceleme yaptığımdan dolayı, Mary Stein’ın ‘Jung’s Map Of The Soul’ adlı kitabını gayet iyi biliyordum. Ve Mary Stein’ın kitabına dayanarak ‘MAP OF THE SOUL : Persona’ albümünü yaptıklarını fark ettim. Aslında ARMY’lere müzik videoları aracılığıyla, bu psikolojik fikirlerin ne olduğunu gösteriyorlar. Bu, beni inanılmaz derecede etkiledi ve muhtemelen eğitim adına, son 50 yılda herhangi bir eğitimciden daha fazlasını yaptılar.”
BPB: “Biliyorsunuz şöyle kesin bir yargı var, BTS hayranlarının hepsinin genç kızlar olduğu algısı ve açıkçası gerçek durum, bundan daha kompleks. Peki siz, bu grubu takdir ettiğiniz için başkaları tarafından hiç yargılandınız mı?”
SC: “Sanırım bazı insanların seni benimle röportaj yapmaya teşvik etmelerinin bir nedeni de BTS için defalarca tartışmaya girmiş olmam. Özellikle birkaç kez de ARMY’ler için. Çünkü ‘Oh, onların hepsi genç kızlar’ gibi şeyler söyleyen çok sayıda insan var. Ben de onlara, ‘Ben emekli denizci ve emekli işletme yöneticisiyim ve bu arada geçen yıl BTS hayranı olduğumu söylediğimde 72 yaşındaydım. Şimdi de 73 yaşında olan yaşlı bir adamım. Sen ne yaptın canım!’ diyorum.
BPB: “Harika cevap.”
SC: “Bu şekilde konuşan insanlara öyle karşılık vermek sorun değil, çünkü anlamıyorlar. Anlamıyorlar, çünkü anlayacak kadar olgun değiller. Ve BTS’i, böyle gevşek yorumlar yaparak aşağılayabileceklerini düşünüyorlar. Jung’a göre, deneyimleyene kadar psikolojik açıdan hiçbir şeyi bilemezsiniz. Yani ARMY’lere neden başka bir şey değil de ARMY olduklarını sorarsanız, ‘BTS ile yaşadığım deneyim nedeniyle’ diyeceklerdir. Dolayısıyla, bu deneyimi yaşamayan biri, ‘bu, tuhaf bir şey’ der. Ama gerçekte bu genç adamlarla deneyim yaşadığınızda, o zaman hiç şüphesiz geri dönmezsiniz. Bunun birkaç güzel örneği var, ama bir tanesi ‘Spring Day’. Dünyadaki herkesin, o gün hakkında bildiği şeylerin özünü oluşturabildiler. Ve görüyorsun, hem o gün hem de şarkı hakkında konuşmak beni duygusallaştırıyor.”
BPB: “Çünkü 2014’te Güney Kore’de yaşanan feribot faciasına atıfta bulunduklarına inanılıyor, değil mi?”
SC: “Durumu bilen dünyadaki herkesin yasını ifade edebildiler. Bana, ömrümün sonuna kadar ARMY olup olmayacağımı sorarsan, kesinlikle olacağım derim.”
BPB: “BTS ile bir gün tanışacak olsaydınız, onlara ne söylerdiniz?”
SC: “‘Devam edin. Yaptığınız şeyi yapmaya devam edin’. Gençleri eğitmek amacıyla yaptıkları şeyin daha da fazlasına ihtiyacımız var. Çünkü, bir düşünsene; okula gittiğin onca yıl boyunca sınavlara çalışmak zorunda kalmanın, konuların üzerinden geçmenin ya da ödev yapmanın bir angarya olduğunu düşünmedin mi? Ve bu çocuklar sadece yaptıkları şeyi yapıp, inanların ‘Oh, hangi kitabı okuyorlar? Onun ne olduğunu bilmek ve incelemek zorundaydım’ demesine neden oluyorlar. Demek istediğim; bir şeyleri, insanların öğrenmek istemesine neden olacak hale çevirmek nasıl da olağanüstü!”
Kaynak: Brian Patrick Byrne Resmi YouTube Kanalı
Sitemizin editörlerinin kişisel olarak hazırladıkları köşe yazıları.