Koreli grup 1 yıldan kısa bir süre içerisinde etkinlik salonlarınlarında konser vermekten, arena biletlerinin tükenmesine kadar yükseldi. Peki bunu nasıl yaptılar?
Geçtiğimiz hafta New Jersey-Newark’da bulunan Prudential Center’ın enerji patlaması yaşayan, küre şeklindeki ışıklı çubuklarını sallayan fanlarla ağzına kadar dolu olması gerekiyordu. 17,500 kapasiteli arenadaki konser, ATEEZ’in 1 yıl içindeki 2. ‘sold out’ Amerika turunun başlangıcı olacaktı. Küresel Corona Virüs salgını sebebiyle ertelenmiş olsa da, ‘The Fellowship: Map The Treasure Tour’ bu kadar genç bir grup için eşi benzeri görülmemiş bir başarı ve ATEEZ’in Ekim 2018’deki debutundan beri muazzam şekilde büyüdüğünün kanıtı. Geçen yıl bu zamanlarda 6 aydan az bir süre önce çıkış yapmış bu grup, bugün biletlerinin tükendiği arenaların küçük bir parçası kadar olan alanlarda konser veriyordu. Bu genç çaylaklar 1 yıl gibi bir sürede nasıl etkinlik salonlarından konser vermekten arenalarda konser vermeye geçiş yaptılar?
ATEEZ’in yetenekli olduğundan şüphe yok, ancak başarılarındaki anahtar nokta tutarlılık: Müziklerindeki ahenk, tarzları, performansları ve global fanlarına bağlılıkları. Grup olarak ilk 18 aylarında yalnızca global başarı kovalamasında ısrarcı olduklarını değil, aynı zamanda yıkılamaz olduklarını kanıtladılar. ATEEZ’in 8 üyesi sakatlanma, hastalık ve programlarının full olduğu dönemleri boyunca dahil, ilk singlelarından Kore’deki promosyonlarının durdurulmasına sebep olan Corona Virüs salgınından hemen önce, Ocak’da yayınladıkları albüme kadar, toplam 5 albüm yayınlamayı başardı. Bunu nasıl yaptıkları anlamanız için cazibelerini 4 kategoriye böleceğiz.
Etkileyici Konsept
K-Pop’da ‘konsept’ terimi grubun görsel, yaratıcı, stilistik ve müzikal kalitesinin hepsini birden tanımlamada kullanılıyor. ‘Pirate King’, ATEEZ için bir konsept bildirisiydi. Sözleri bu adamların “okyanusla bir” ve “demir almaya” hazır olduklarını, “aydınlık bir yere.. ufukta bir yere” yelken açtıklarını ilan etti. Ancak kabul ettiler ki yolculuk “yalnızsam anlamsız. Birlikte her şeyin üstesinden gelebiliriz.” Bu, hazine arayışında birlikte yelkan açma, ışık ve birlikte yolculuk temaları, grubun şimdiye kadarki tüm diskografisini tanımlıyor. Ekim 2018-Ocak 2020 arasında yayınlanmış, 5 bölümden oluşan ‘Treasure’ serilerindeki müziklerinde verilen mesajlar muntazam: Grubun 30 şarkısında (remix ve düzenlemeler hariç) toplam 20 kez deniz ve yelken açmadan, 27 kez yolculuğa çıkmaktan ve en az 29 kez birliktelikten bahsediliyor.
Üyeler hiçbir zaman resmi konseptlerinin ‘korsanlar’ olduğunu onaylamadı ancak bir Kore müzik yayınındaki ilk performansları bazı şeyleri belli etti: Lider Hongjoong, mavi-yeşil üstündeki geminin enkazının önünde bir ‘Korsan Kral’ olduğunu ilan etti.
ATEEZ’in stilistleri, üyelere kostümler giydirmeye gerek duymadan korsan ekibinin ruhunu ve enerjisini yansıtarak ustaca bir iş çıkardı. Üyeler daha önceki promosyonları sırasında ilhamlarına göz kırpan şekilde gevşek üstler ve bağcıklı ceketler giydi, bandanalar ve arkalarından/yanlarından sarkan kemerler takıyordu. Korsanlar gösterişli ve pahalı şeyler giymez, bu yüzden herhangi üstünkörü yapılmış bir iş ‘konseptsel seçim’ olarak görülebilir. Ancak bu da demek oluyor ki sonradan yayınlanan albümlerle birlikte stilleri yükselişe geçti ve bu değişim fark edilebiliyor.
ATEEZ’in 2. single’ın ‘Say My Name’, ‘Treasure’ serisine bağlı olan aydınlık ve karanlık arasındaki savaşı tanıttı. MV’de üyelere, siyah şapkaları yüzünden gölgelenmiş gölgelenmiş gözleriyle parlak, günahkar alter egoları eşlik ediyor. Varlıkları, ATEEZ’in aradığı hazine olan ‘parlak yer’in altın değil, kendi içlerindeki ışık olabileceğini vurguladı. Taraflar genellikle renklerle tanımlanıyor: ‘Karanlık’ ATEEZ için kırmızı ve siyah; ‘aydınlık’ ATEEZ için mavi, yeşil ve beyaz. Şarkı sözleri de bu hikayeyi destekledi: 30 şarkısında 29 kez ‘aydınlık’ ya da ‘güneş, 19 kez ‘karanlık’, 27 kez ‘açık bir şekilde görmek’ ya da ‘gözleri açmak’, ve en az 6 kez ‘kırmızı’ ya da ‘mavi’den bahsedildi.
ATEEZ’in stilize edilmesindeki ihtişam şu ki, aydınlıkta bir şeylerle haşır neşir oluyorken bile -3. single’ları Wave’in müzik videosunda Saipan’ın kumlu plajlarında dans edip, Yunho’nun keskin mavi saçlarının rüzgarda savrulurken- Hongjoong’un şok edici kırmızı saçlarında karanlığın ürkütücülüğü beliriyor.
Şimdiye kadarki promosyon döngülerinin hepsinde bir üyenin saçı ‘karanlık’ tarafı çağrıştırıyor: Yeosang’ın ‘Pirate King’deki açık gül rengi, San’ın ‘Say My Name’deki kırmızı balyajları, Hongjoong’un ‘Wave’deki biber kırmızısı ve Mingi’nin ‘Wonderland’ ve ‘Answer’daki ateş kızılı saçları.
‘Treasure’ serisinin sonuncusu, bu savaşa bir çözüm getirdi. ‘Answer’ın müzik videosu yeni bir düşmanın belirmesinden hemen önce, ATEEZ’in aydınlık ve karanlık taraflarının barışçıl bir şekilde yemeğe oturduğunu gösteriyor: beyazlar içindeki maskeli figür. ATEEZ, şarkının ilk canlı performansında, tıpkı debutlarında yaptıkları gibi kırmızı-mavi bir enkazın önünde dans ediyor. İmgeler 1 yıldan fazla bir süre sonrasında da ilk görüldüğündeki gibi konuya ilişkin ve önemli hissettiriyor.
Usta İşi Prodüksiyon ve Ortak Çalışmaya Dayalı Sound
Hongjoong’un tabiriyle ‘ATEEZ’in müziğinin babası’ olan, ATEEZ’in baş yapımcısı Eden ile Şubat’da yapılan röportajda, Eden’ın grubun sessel kimliğini oluşturmada birlikte çalıştığı prodüktörler tanıtılmıştı: Buddy, Ollounder ve Leez. Eden’ın öncülüğünde Edenary olarak biliniyorlar ve grubun sound ve mesajlarının yönünü belirliyorlar. Grubun canlı görünümlerine ek olarka, ATEEZ’in benzersiz müzikal kimliğini korumalarını sağlayan albümlerini mümkün olduğunca kısa sürede yapmaya eğilim gösteriyorlar. Eden, “ATEEZ evrenini ilk sahneden beri göz önünde bulundurduk. Gelecekte hikaye örgüsüne dayanarak müziğin stilinin ve sound’ın değiştiğini göreceksiniz.” diye açıkladı.
Edenary’nin bu hikaye örgüsünü etkilemedeki kabiliyeti 2 benzersiz faktörce mümküm oluyor. Öncelikle, ATEEZ’in müziğini yapıyorlar, yalnızca bestelemiyorlar. Yani grubun tüm yaratıcı konseptinin temelini atıyorlar. B.B Trippin’ koreograflarıyla ve ‘o vizyonu odağa koymak için’ bir visual ekibiyle çalışıyorlar. Eden, harika bir şey yaratmak için en iyi yolun ‘ortak çalışma’ olduğunu söylüyor. “Tek bir kişiden geliyorsa, iyi bir üretim yapmak çok zor. Her şey müzikle başlar, bu yüzden bizim rolümüz diğer ekiplere olabildiklerince yaratıcı olabilmeleri için olabildiğince yer açmak ve fırsat vermek.”
Ayrıca benzersiz ekip çalışmaları ve KQ Entertainment’la ilişkileriyle ATEEZ’in hikayesini etkileyebiliyorlar. Eden, “SM ve Cube gibi şirketler bir idol grubu yaratmaya karar verdiklerinde, genellikle farklı bestecileri birbiriyle görüşmesi ve birlikte çalışması için davet ediyor ve bu bestecilerin yaptığı yüzlerce şarkıdan oluşan bir havuz oluşturuyorlar.” diye açıklıyor.
“Edenary, ATEEZ için en başından beri burada ve farklı ekiplerle grubun oluşumu üzerinde çalışıyor. Kore’de prodüktörlerin bizim çalıştığımız şekilde çalışması çok nadir. Bu bizim temiz bir kimlikle güçlü müzik yapmamıza izin verdi.”
ATEEZ’in lideri, akıl hocası Eden olan Hongjoong her şeyi gözlüyor. Hongjoong MTV Haber’e “Eden bizi birçok farklı alanda etkiledi. Müziğimiz ya da konseptimiz olsun.. Kesinlikle benim müziğimi ve kişisel konseptimi etkiledi.” dedi. Hongjoong, Mingi gibi kendi rap partlarını yazıyor ve grubun ‘Aurora’, ‘Sunrise’ ve ‘Horizon’ şarkılarının yazılmasına ve yapımına yardım etti. Hongjoong’un, ATEEZ’in ve kendinin müzikal kimliğini çeşitlendirmeye odaklanmak için kendine ait bir stüdyosu var. “Üretirken üyelerle çok konuşuyor ve onların fikirlerini de katmaya çalışıyorum.” diyor. Bir gün ATEEZ’in sound’ına yönlendirme umudu olup olmadığı sorulduğunda, “Bunu şu an kimse söyleyemez ama ben büyümeye devam ederken ve Eden benim için daha çok fırsatlar sunarken, doğal olarak elimden geldiğince yapacağım.” diyor.
Öldürücü Sahne Hakimiyeti
Bir pre-debut videosu, ATEEZ’in performanslara yaklaşımındaki atmosferi belirledi. Videoda üyeler, Famous Dex’in ‘Pick It Up’ şarkısının sansürsüz sözlerinde ağızlarını oynatırken ATEEZ’de birçok genç grupta olmayan bir şey olduğu açıkça görülüyor: mizah anlayışı. ATEEZ debut yapmadan önce Los Angeles’da Movement Lifestyle ve Millenium Dance Center’da eğitim aldılar. Bu onlara, şehirle fiziksel ve duygusal bir bağ kurmalarına, ve Amerikan hip-hop’ı için stilistik bir serbestlik ve yakınlık geliştirmelerine yardımcı oldu. Çaylak grupların sahnede çoğu zaman endişeli göründüğü sahnede ATEEZ üyelerinin yüz ifadeleri (Wooyoung’un ‘Pirate King’deki sırıtması gibi), onları yılların tecrübeli kişileri gibi gösteriyor.
Tıpkı Edenary’nin, ATEEZ’in müzik kalitesini ve tutarlılığını gözetmek için ekipçe çalışması gibi, B.B Trippin’ de koreografiler için aynısını yapıyor. B.B Trippin mail üzerinden’ MTV Haber’e, grubu K-Pop’ın hem içine hem de dışına yerleştirmek amacıyla ‘ayırt edici ve belirgin özelliklere sahip’ koreografiler yaratmaya yoğunlaştıklarını aktardı. Başka bir deyişle ATEEZ’in benzersizliği süper güçleri. Ekibin lideri Sangwoo ATEEZ için, “Kusursuzca senkronize olunan bir koreografiyi vurgulamak yerine birbirleriyle olan uyumlarına odaklanıyorlar. Güçleri, her bir üyenin stilini ve yeteneğini aynı anda tanıtırken grubun canlılığını göstermek.” diyor.
B.B Trippin’ ATEEZ ile debutlarından beri çalışmakta ve çoğunlukla grubun arka dansçısı olarak görünüyorlar. Bu demek oluyor ki, ilk ‘beat ve kontrole yoğunlaşma’ taslağını yarattıktan sonra dans ederken her bir üyenin kişisel özellikleriyle ‘onları klonluyorlarmış’ gibi birleşiyorlar. Ekibin koreografileri ayrıca, grubun hikayesini ve evrenini sıklaştıran, önceki şarkılarda kullanılmış hareketleri akıllıca referans alarak(örneğin ‘Treasure’daki el sallama hareketinin ‘Horizon’da tekrar kullanılması gibi) kendisini yansıtma eğilimi gösteriyor.
ATEEZ patlayıcı performanslarıyla tanınır oldu ama bu özverileri çoğu zaman yıpratıcı oluyor. Geçtiğimiz yıl en az 3 üye sakatlık geçirdi ve 3 üye konjonktivit-bir göz hastalığı- oldu ama grup ne olursa olsun, göz pedleri yardımıyla ya da olmayan üyelerin yerini doldurarak performanslarını sergiliyor. COVID-19 Avrupa turlarının iptaline sebep olmadan önce grup erkenden hazırlık için sakatlık geçirmiş Jongho ile birlikte Madrid’e uçtu. Bu tükenmek bilmeyen çaba kendilerini 2019 boyunca sürekli hissettirdi ve onları resmi adı ATINY olan global fan kitlelerine sevdirdi.
Global Fan Kitleleri İçin Ekstra Mil Yapmaları
ATEEZ, dijital içeriklerini enternasyonel dinleyicilere İngilizce altyazıyla aktif olarak sunan ilk K-Pop gruplarından biriydi ve bu ekstra çaba onlara global market kapısını daha çok açtı. Yoğunlaştıkları yer daha çok enternasyoneldi ki bu yıl Şubat’a kadar Kore’de hiç konser vermemişlerdi.
ABD’de promosyon sorumlulukları yorucu olmakta. Mart’daki sold-out turuna ek olarak grup geçtiğimiz yıl farklı zamanlarda 3 kez oraya dönmüştü. KCON New York ve KCON LA için şehirdelerken kongre salonunda göründüler, fanlarla hi-touch etkinliği gerçekleştirdiler ve düzinelerce yayın organlarıyla konuştular. Amerika’da, New York ve Los Angeles’da, fanların üyelerle birlikte oturup konuşabildiği, zaman alıcı ve Amerika’da nadir olan 3 imza etkinliği gerçekleştirdiler. Grup, K-Pop’da fanları mutlu etmek için yapılan davranışları tanımlayan ‘fan servisi’nde yetenekliler. Şarkıları ‘Star 1117’ı, fandom adının resmi olarak duyurulduğu tarihi kutlamak adına ATINY’ye adadılar, ATINY’nin adını röportajlarda çoğu zaman anıyorlar ve hayranlarının zihinsel sağlıklarını desteklemek için mesajlar yazıyorlar.
Amerika’daki iddiaları ATEEZ için bir odak noktasıyken, ayrıca Avrupa ve Avustralya’daki turları sold out oldu; Berlin, Londra ve Melbourne’da imza etkinlikleri düzenlediler, küresel Corona virüs salgını yayılmadan önce Londra ve Paris için 2 tarih daha eklemişlerdi. Ancak bu enternasyonel krizin ortasında ATEEZ fanlarıyla iletişimde kalmayı başardı. Facebook’da Hello82 aracılığıyla realite programlarını yayınladılar, Youtube kanallarına vloglar yüklediler, TikTok’dan ‘evde tıkılı kalma’ sıkıntılarını bir videoyla paylaştılar ve fanları, sosyal mesafeyi korurken ‘Answer’ dansını coverlamaya teşvik etmek için #StayWithATEEZ hashtagini açtılar. Ve geçtiğimiz hafta fanlara özel bir hediye olarak, predebut şarkıları olan ‘From’u, Kore’deki Music Bank programında sergilediler. Renkli canlı sahnede, önceki single’larının koreografilerini içeriyordu ve grubun ilk ismi olan KQ Fellaz’ın sevecen ruhunu çağrıştırdı. Performans, her üyenin kişisel mesajlarıyla bitirildi. Rapçi Mingi, “Sevdiceklerim, biraz daha bekleyin.” yazdı.
Eden, “Dürüst olmak gerekirse, bu K-Pop fenomeni ne zamana kadar sürecek ya da genişleyecek hiçbir fikrim yok ancak ATEEZ hikayesini, müziğini ve performansını, nereden olurlarsa olsunlar fanlarıyla paylaşmaya devam edecekler. K-Pop’ın başarısının sırrı fandom kültürü. Bunu seviyorum. ATEEZ’i seven herkes bu topluluğun bir parçası, bir ATINY olabilir. Herkese eşit şekilde davranan bir müzisyen yaratmak istiyoruz. Bu bizim en büyük amacımız.” diyor.
kaynak: mtv
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.