Dizilerde çeşitli karakterler vardır ama gerçekte yaşayan halka bağlantı kuran dizi pek yoktur.
Vatandaşların Demokratik Basın Koalisyonu Yayın İzleme Komitesi (BMCCCDP) “Kore dizileri gerçekte yer alan sosyal tabakaları yansıtmıyor. Aksine dizilerdeki dünyalar gerçek dünyadan çok uzakta. Sadece yayıncıların ve oyuncuların değiştiği chaebol, romantizm ve kurgu dünyalarının hikayesini sürekli tekrarlayarak izleyicilerin ilgisini ve sevgisini sürdürmek çok zor. Yayıncılar daha çeşitli insan gruplarıyla ilgilenen, renkli hayal dünyasında bile gerçeği incelikle birleştiren diziler yapmalı.” dedi.
Kurgu hikayelerle temsili doyum vermek de bir dizinin erdemidir ama aynı zamanda halk onları temsil eden ve cesaretlendiren diziler de görmek istiyor. KBS dizileri “Fight My Way” veya “When the Camellia Blooms” bunun tipik bir örneği.
Gong Hyo Jin, “When the Camellia Blooms” dizisinde çocukken terk edilmiş bir yetim ve Camellia adında bir küçük bir bar işleten bekar bir anne Dong Baek rolüyle izleyicilerden çok fazla sempati kazanmıştı. Aynı şekilde Kang Ha Neul da herhangi birinin yaşadığı herhangi bir yerde görebileceğimiz genç ve adil polis memuru rolüyle beğenilmişti.
“Fight My Way” dizisinde de hayatları boyunca her zaman yan rollerde yaşamak zorunda kalan bir erkek ve bir kadının mücadelesi izlenmişti. Yıldız bir tekvandocu ve bir haber sunucusu olma hayali kuran sıradan gençlerin hikayesi büyük bir sempati kazanmıştı.
Bu tür karakterler dizilerde pek yaygın değil. Bu durum kısmen, dizi prodüksiyon şirketlerinin daha kolay ve daha teşvik edici malzemelerle güvenli seçimler yapma alışkanlığından ama daha çok Kore toplumunun çeşitli yerlerine ışık tutma çabasının eksikliğinden kaynaklanıyor. Dahası, oyuncuların oyunculuk becerileri desteklenmedikçe empati kurmak bir yana, izleyicinin ilgisini çekmek çok zordur.
Eleştirmen Kim, konuyla ilgili “Gerçekte kimsenin ilişki kuramayacağı karakterler barındıran dizilerde bile onları tuhaf unsurlarla birleştiriyorlar ve bu empatiyi zorlaştırıyor. Ayrıca yaşlı nesillerin iyi bilmediği eksik detayların dezavantajı da var. Çok iyi bilinmeyen karakterler yerine, herkes tarafından bilinen ama sık görülmeyen karakterler çalışmak gerekiyor. Karakterlere ayrıntılı açıklamalarla gerçekçilik verilirse bu durum izleyiciler tarafından olumlu karşılanacaktır. ” dedi.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Gerçekçi olmayan karakterlerin ekranlarda yer alması sizin için de olumsuz bir etki mi?
Kaynak: hancinema
K-Drama haber kategorisi, Kore Dizi ve Dramaları hakkında son gelişmelerin ve ayrıntıların bulunduğu kategoridir.