2018’de, bu müzik türü (kpop) Batı’da en büyük izini bıraktı – bunun gerçekleşmesine yardımcı olan bazı parçalara tekrar göz atalım
K-pop fandomları rekabete yabancı değil. Beğeniler, görüntülenmeler, retweetler, yorumlar… sayıların yarışı oldukça kanlı geçmeye başladı. İzlenilen, satın alınan veya streamlenen şarkıları ve şarkıların liste durumları ve stream sayılarını paylaşan Twitter kanalları var.
Bir yandan, (fanların işi) çok yorucu. Silinen YouTube izlenmeleri gibi meseleler üzerine sürekli kavga etmek, eğlenceli fandom hayatını mahvedebiliyor. (Bu video platformu sahte görüntülenmeleri sürekli olarak siler ama birçok hayran Youtube’un favori gruplarına garezi olduğuna ve gruplarını sabote ettiğine inanıyor) Diğer yandan, bu sayısal verilere odaklanmak kpopın Batı’da tutmasına da yardımcı oldu, daha önceki tartışmaya açık yükselen etkisi artık medya ve müzik endüstrisinde ciddiye alınacak derecede inandırıcı.
BTS’in ‘ARMY’si, elbette, bu sayı temelli fandomun ustalarıdır, ancak 2018’de ‘BLINKS’ de BLACKPINK’i (“DDU- DU DDU-DU”) ile 550 milyon görüntülemeye ulaşan ilk kız grubu ve en hızlı k-pop grubu yapmıştı. Bu durum YG Entertainment’ın kendilerini Asya dışında temsil etmesi için geçen Ekim ayında anlaşma imzaladığı Interscope / UMG’deki yöneticilerin gözünde dolar işaretlerini döndürmüş olmalı.
BTS’nin Amerika’nın kapılarını açması, K-pop’un küreselleşmesinin pik noktası devam ediyor, ancak devam eden etkiler de göze çarpıyor. 2018’de, NCT, Girls’ Generation’dan HYO ve MONSTA X gibi sanatçıların şarkılarının İngilizce versiyonlarını yayınlamasıyla birlikte, (kpop camiasının) Batı’ya tekrar odaklandığını gördük. Ayrıca sanatçıların -sadece en büyük idol gruplarının değil, aynı zamanda hip hop, R&B ve rock gruplarının da- dünya turları planladığını görmek daha da yaygınlaştı.
Tüm bu adımlar taze ve meraklı gözlerin ilgisini çektiği gibi, 2018’de müzik kalitesinde de bir yükseliş görüldü. Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, K-pop’un trend kovalamacılığı aynılaşan müzikal altyapılarla sonuçlanarak kontrolden çıkmıştı; şuan tropical house, trap, and Latin soundları hala popülerken, yapımcılar bu altyapıları bilinçli bir şekilde yeniden yorumluyorlar. Öte yandan, (2018’de) sağlam çıkış yapan gruplar ve yerini sağlamlaştıran sololar (CHUNGHA, Holland ve Kim Dong Han) da oldu, keza LOONA ve Twice’ın büyük beğeni alan şarkılarından da bahsetmek gerek.
Yılın en iyi K-pop şarkıları için hazırladığımız yıllık sıralama, sanatçı veya grup başına bir şarkı ile sınırlıdır, kpop türünün hem görsele hem müziğe odaklandığı göz önüne alınırsa, değerlendirmemizde hem klipleri hem şarkıları baz aldık. İşte 2018’de kpop seçmelerimiz:
20. iKON “KILLING ME”
19. DREAMCATCHER “WHAT”
18. PENTAGON “SHINE”
17. GUGUDAN “NOT THAT TYPE”
16. MOMOLAND “BBOOM BBOOM”
15. APRIL “OH! MY MISTAKE”
14. MAMAMOO “EGOTISTIC”
13. IMFACT “NANANA”
12. FROMIS_9 “LOVE BOMB”
11. GIRLS’ GENERATION/OH!GG “LIL’ TOUCH”
10. STRAY KIDS “DISTRICT 9”
09. APINK “I’M SO SICK”
08. MONSTA X “JEALOUSY”
07. EXO “TEMPO”
06. SF9 “NOW OR NEVER”
05. SHINEE “GOOD EVENING”
04. RED VELVET “BAD BOY”
03. (G)I-DLE “HANN”
02. BTS “FAKE LOVE”
01. NCT U “BABY DON’T STOP”
(Editör Notu: Şarkıların altlarındaki gruplara ve şarkılara dair Dazed okuyucuları için eklenmiş birer paragraflık bilgilendirmeleri sizlerin zaten bildiği hesaba katılarak çevrilmemiştir.)
Kaynak: Dazed
K-Nedio haber kategorisi, Güney Koreli idoller, dramalar veya benzeri bir çok konuda liste haber tarzında hazırlanan paylaşımların yayınlandığı kategoridir.