“BTS’i tanıyor musunuz?”
K-pop grubu BTS’in üyelerinden Jin’in sıkça tekrarladığı bu cümle, grubun ilk zamanlarında Güney Kore’de çok az insanın onların farkında olduğu zamanlarda, rastgele insanlara sorduğu bir soru olarak başladı. Fakat şimdi, Jin bu soruyu yarı-ironik olarak soruyor, dünyadaki birçok insanın grubun tam olarak kim olduğunu bildiğini biliyor. Söylemek istediğim, BTS’i tanımıyorsanız, hiç dikkat etmemişsiniz demektir.
2013’teki ilk çıkışından bu yana BTS; manşetleri belirliyor, müzik listelerini domine ediyor ve dünyadaki dilsel ve kültürel engelleri, başka hiçbir Kore eyleminin yapamadığı bir şekilde yıkıyor. 2018’de BTS’in popülaritesi dünya çapında arttı ve Singapur’da, 55.000 kapasiteli Ulusal Stadyum’da 19 Ocak’ta düzenlenen konserin biletleri dört saat içinde satıldı. Belgesel filmleri Burn the Stage: the Movie’yi izlemek için bilet talebi nedeniyle Shaw Sinemaları’nın web sitesi çöktü ve BTS Singapur’da Spotify’da en çok dinlenen ikinci sanatçı olmayı başardı. Fakat, kitleleri içine çeken ve dokundukları her şeyi pazarlama harikasına çeviren normal görünüşteki bu normal genç erkeklerin sırrı nedir?
Samimi Mesajlaşma ve İletişim
Grubun popülaritesi, büyük ölçüde kendilerinin yazdığı sosyal bilinçli şarkı sözleri, kardeşçe grup dinamikleri ve etkileyici sahne performansları sayesindedir. Ancak, sosyal medya kullanmaları ve pazarlama güçleri, başarıları hakkında göz ardı edilemeyecek ve hepimizin öğrenebileceği faktörlerdir.
Tutku ve samimiyet, herhangi bir pazarlama ve sosyal medya stratejisinin önemli unsurlarıdır, ancak bunları yürütebilmek zor olabilir – özellikle tüketiciler bir markanın sahte olduğu zamanları hissedebildikleri için-. Ancak, tutkularını iletmede başarılı olan markalar, bir izleyicinin onlarla etkileşimde bulunmaya ve onları desteklemeye daha istekli olduğunu görecektir; BTS’in kanıtlayabileceği bir gerçektir bu. Twitter, Weibo ve VLive dahil olmak üzere birçok sosyal medya platformunu bilgili ve sezgili bir şekilde kullanmaları, ARMY olarak bilinen hayranlarıyla iletişim kurmalarını, mesajlarını yaymalarını ve değer kazanmalarını sağlıyor.
Eşsiz ve Bağlantılı Hikaye Anlatımı
Grup, ilk çıkışlarından bu yana şarkılarını; Güney Kore’nin eğitim sistemini yermek, içinde büyüdükleri toplumu eleştirmek için kullandılar. Millennials ve Gen Z’nin* tembel olduğu fikrini reddettiler ve Güney Kore’deki sosyo-ekonomik hiyerarşileri kınadılar. Grubun ilerici görüşleri, başlangıçta birçok taraftarı çeken şeydi. BTS’i sadece yetenekli değil, aynı zamanda kendi seslerini yansıtanlar olarak da buluyorlardı. Örneğin, Love Yourself serisinde BTS, kendini sevme yolculuğunun nasıl karmaşık ve zor olduğunu, ama aynı zamanda neşeli ve tüm bunlara değecek kadar faydalı bir şey olduğunu anlatmaya çalışıyor. İntihar oranlarında dünyada ikinci sırada yer alan bir milletten gelen grup için öz-sevgiyi destekleme konusunda dokunaklı bir sebeptir bu.
Bunun ötesinde BTS ve ana şirketleri Big Hit Entertainment, yedi arkadaşın eş zamanlı olmayan hikayesinin anlatıldığı, Bangtan Universe veya BU olarak bilinen karmaşık bir kurgusal evren yarattılar. Bu hikaye anlatımıyla ilgili benzersiz olan şey, müzik videosu içeriğinin ve kısa filmlerin ötesine geçerek, Love Yourself albümleriyle birlikte gelen, Twitter’da yayımlanan “the Notes” adlı basılı içeriğe dökülmesidir. 17 Ocak’ta da webtoon serisine dönüştürülmüştür. Çok platformlu bu öykü anlatıcılığı ile ilham verici ve aynı zamanda güzel şarkı sözlerinin birleşimi yalnızca izleyici kitlesi kazanmayıp, onları birbirine de bağladı.
Ücretsiz İçerik Kullanımı
BTS’in yedi üyesi de hayatlarını, yaklaşık 18 milyon takipçisi ile paylaşmak için düzenli olarak Twitter’a giriyor. Big Hit Entertainment ayrıca, teaser’lardan müzik videolarına, kamera arkası görüntülerine ve hatta atıştırmalık yiyen bir BTS üyesinin 100 saniyesi gibi videoları YouTube üzerinden sunuyor ve Instagram ve Facebook’ta da fotoğraf ve videolar paylaşıyor.
Bu içeriğin çoğu ücretsiz olarak sağlanmaktadır. ARMY, ücretsiz olarak alabilecekleri müzikleri bile satın alarak müzik endüstrisini şaşırttı. Gruba olan destek ve onlarla iletişim kurduklarına duyulan inanç, dünya turları biletlerinin tükenmesi, uzun metrajlı belgesel filmlerinin dünya çapında 25 milyon ABD Doları’nın üzerinde gişe rekorları kırması ve etiketlerinin tahminen yaklaşık 3 milyar ABD Doları değerinde olması anlamına gelmektedir. Diğer markaların sosyal medya takipçilerini satışlara dahil etmek ve ücretsiz içeriklerini satışa dönüştürmekte zorlandıkları noktada, Big Hit bu sorunla henüz karşılaşmadı.
Elbette bu tür bir sadakat bir gecede kazanılmaz, ancak markalar BTS’in, izleyicilerin ilgisini çekmek ve onları beslemek için, sürekli ve bağlantılı içerik akışına olan sarsılmaz bağlılığından bir şeyler öğrenebilirler.
Tutkunun Gücü
Nihayetinde, BTS’in gerçekten etkileyici küresel varlığını besleyen gösterişli kıyafetler, çekici ritimler ve çok katmanlı pazarlama kampanyaları değil; değişimden, samimiyetten ve sevgiden bahseden birbiriyle bağlantılı mesajlarıdır. Bu mesajlar hakiki olmalarıyla birlikte, aynı zamanda grubu uluslararası alkışlara fırlatan parlak pazarlama araçları ve içerik ayakları olarak da çalıştılar. Bu şekilde BTS ve Big Hit, tutku pazarlamasını en iyi şekilde sergilemeyi başardılar ve grubu kendi nesillerinin düşünce liderleri ve sesleri olarak konumlandırdılar. Fakat daha önemlisi, BTS ile ARMY arasında gerçek bir karşılıklı olma durumu yarattılar.
*Millennials ve Gen Z: Doğum tarihlerine göre X, Y ve Z kuşakları olarak adlandırılan kitlelerden; Milliennials 1980-2000 yılları arasında doğanları -yani Y kuşağını- ifade ederken, Gen Z de 2000 sonrası doğan Z kuşağıdır.
Kaynak: Mutant Communications
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.