Black Mirror’ın, her sanal eylemlerini sorgulayan izleyicilerinin olduğu bir dönemde bir ARMY -BTS hayranlarına verilen isim-, binlerce Twitter kullanıcısının video oyunlarının tehlikelerini düşünmesiyle sonuçlanan interaktif bir fanfiction (hayran hikayesi) çalışması ile durumu bir tık ileriye götürdü. Twitter’da BTS korku hikayesi kurgusunu taşıyan “Outcast”, 3 Ocak’ta paylaşılan ilk altı bölümün ardından viral oldu. flirtaus diye bilinen bir yazar tarafından hazırlanan hikaye BTS hayranları ve hatta Koreli grubun fandomunun dışındakiler arasında bir çılgınlık başlattı, unutulmaz bir hikaye haline geldi.
Gerçek hayat tehlikelerini barındırdığını kanıtlayan sanal oyun temelli hikaye, yayınlandığı 6 gün boyunca her gece dünya gündeminde #BTSoutcast tagıyla trend olarak binlerce kişinin ilgisini çekti ve Twitter’ı domine etti. “Outcast” tek başına, sosyal medya çağındaki bir hayranın tecrübelerini muhteşem bir şekilde gösteriyor ama BTS’in sosyal medya gücüyle harmanlandığında hızlı bir şekilde fandomu tutuşturan bir fenomen haline geldi.
BTS’in promosyon dönemleri arasında bir sükunetin meydana gelmesi ve ufukta yeni bir müziğin görünmemesi grubun hayranlarının, BTS’i Amerika müzik sektöründe üst seviyelere getirirkenki şevklerini uyandırarak “Outcast”e katılımcı olarak akın etmelerine sebep oldu. Okuyucular, BTS’in kariyeri ve fanfiction severler arasında AU olarak da bilinen alternatif evreni harmanladıkları fan artlar ve hikaye tanıtım videoları da dahil olmak üzere kendi görsel-işitsel materyallerini ortaya koydu. Okuyucular, hem ARMYler hem de ARMY dışındakiler, hikayenin kahramanları BTS’ten Suga (Min Yoongi) ve J-Hope’un (Jung Hoseok) gizemli bir kişi tarafından psikolojik olarak baskı altına alınmasının sonunda ne olacağını merak ederken flirtaus’un Twitter hesabı hikayenin yayınlandığı süre boyunca yüz binlerce takipçi elde etti.
Konusu ve flirtaus’un hikayenin gidişatını etkileyecek okuyucu anketleri sunduğu yenilikçi hikaye anlatışı sayesinde “Outcast” birçok hayran tarafından ilgiyle karşılandı. Erkek grubu, diğer birçok Koreli idol gruplarında olduğu gibi, kliplerinde kompleks ve psikolojik hikayeler sunuyor ve sosyal medya üzerinden sık sık gelecek ürünlere dair ipucular veriyor. Coğrafi engellere köprü olması için sosyal medya etkileşimlerinden faydalanan bir fandomun, flirtaus’un BTS odaklı hikayesinin Twitter’da hikaye anlatıcılığı ile birleşmesinden etkilenmesi de kaçınılmazdı. Hikaye bitmiş ve flirtaus hikayenin sonucu hakkında okuyuculardan gelen sorulara cevap vermeye başlamış olsa da “Outcast”, Twitter üzerinden interaktif hikayeler yazma fitilini ateşledi.
Özellikle internet ağını başarılı bir şekilde kullanan K-Pop hayranları arasında fanfictionun uzun bir tarihi var. Fanfiction, K-Pop sektöründe bilinen bir sır ve genellikle Kore eğlence dünyasına hayran fantezileri üzerinden bakılan bir platform olarak görülüyor; 2012’de geçmişe yönelik olarak yayınlanan Kore dizisi Reply 1997, ilk zamanlardaki disket ve forum bazlı günlerin hayran yapımı hikayelerine ışık tutmuştu ve yıldızlar çoğu zaman röportajlarında bu konudan bahsediyor. 2007’de SS501’dan Kim Hyung Joong’un hayran aktivitelerine özenerek kendisi ve grup üyelerinden Park Jungmin hakkında bir hikaye yazması hayranları şok etmişti. “Outcast” okuyuculara Twitter üzerinden sunulsa da K-Pop hayranları favori yıldızları hakkında hikayeler yazmak için genellikle Archive of Our Own veya Asianfanfics gibi platformlar, sosyal medya siteleri, forumlar ve fanfiction arşivlerini kullanıyor.
Chaotic Good Studios’un Baş Araştırma Görevlisi olarak çalışan Flourish Klink’e göre fanfiction eski bir hikaye anlatma biçimi. “Fanfiction farklı dillerde farklı şekillerde varlığını sürdürüyor, yani örnek verecek olursak Japon fanfiction tarihi İngilizce fanfiction tarihinden farklı.” diyor Klink. “Ancak insanlar her türlü tarihi verecektir – bazı insanlar ‘Aeneis*’ gibi hikayeleri fanfiction olarak görüyor, bazıları da gençlere yönelik yapıtlarında diğer hikayelerin favori karakterlerini kullandıkları için Bronte kardeşleri fanfiction yazarları olarak görüyor.” Star Trek’in, modern zaman fanfic konuları arasında ilklerde yer aldığından bahseden Klink’e göre fanfictiona dair modern fikir 60’lar ve 70’lerde doğdu. İlk fanfiction yazarları ve meraklıları ürettikleri içerikleri, mail veya hayran toplantıları yoluyla kendi hazırladıkları dergi formlarında dağıtıyorlardı.
flirtaus, hikayeyi tamamladığından beri yeni bir hikaye yazması için okuyuculardan sayısız istek alsa da şu anda böyle bir şey yapmayı planlamadığı ile ilgili bir tweet attı. Lakin benzer tonlarda birçok fanfiction ortaya çıkmaya başladı bile, BTS ve K-Pop hayranları arasında ilgi hala üst düzeyde. Ve “Outcast” oyunu sona ermiş olsa bile hayranların ilgisi çabucak başka bir şeye çevrildi: flirtaus’un “Outcast”i bitirdiği gün BTS yeni oyunları Superstar BTS’i duyurdu.
Kaynak: forbes
*Aeneis, Romalı şair Vergilius’un yazdığı epik destan.
Sosyal Medya haber kategorisi, Güney Koreli idollerin ve tüm ünlülerin sosyal medya hesaplarında paylaşımlarına dair çevirilerin bulunduğu haber kategorisidir.