En başından beri geçen sene, K-Pop için oyunun kurallarını değiştiren bir rol oynadı ve son 12 ay beklenilen şeyi tam olarak verdi. Bazıları tam tersini görmüş olsa da endüstrinin üst katmanlarının açılımlarıyla Kore müzik sahnesi, 2017’nin sonunda bir süre öncesinden daha farklı bir görüntüye sahip oldu.
Yılın başından başlayacak olursak Wonder Girls dağıldığında Kore eğlence sektöründe bir şeyler değişti. Kız grubu, 2007’deki güçlü başlangıcının ardından birçok üye değişimine uğradı ama her seferinde zirveye ulaştı ve Billboard Hot 100 listesinde sıralanan ilk K-Pop sanatçısı oldu. Wonder Girls’ün dağılışı bir dönemin bitişinin sinyalini verdi ki yılın ilerleyen zamanlarında diğer kız grupları Sistar ve miss A de dağıldı. SNSD ve T-ara gibi diğer kız grupları ise 2017’yi bazı üyelerin şirketten ayrılmasıyla bazılarının ise şirkette kalmasıyla bitirdi. Ama 2017 K-Pop kız grupları için tamamen bir facia değildi: “00lar ve 10’ların başında” kurulan kız grupları yalpalarken daha yeni olan özellikle TWICE ve Red Velvet gibi kız gruplarıhit üstüne hit şarkılar çıkararak endüstriyi domine etmeye başladı.
Ve kız grupları bütünüyle harika bir yıl geçirmemiş olsa da kadın solo şarkıcılar son derece iyi iş çıkardı. Özellikle IU solo şarkıları ve işbirliği projeleriyle seneyi domine etti, SNSD’den Taeyeon, Ailee, Suran ve eski Wonder Girls üyesi Sunmi solo şarkıcı kimliğini büyüttü. Heize gibi yeni çıkanlar ve Ahn Ji-Young tarafından yönetilen indie ikili Bolbbalgan4 hem Kore’de hem de Billboard Dünya listelerinde ön plana çıktı
Bu sefer de diğer cinsiyete bakacak olursak erkek vokalistler ve ballad / indie grupları Kore’de iyi iş çıkardı ama uluslararası K-Pop hayranlarını etkilemekte başarısız oldu. Bunun yerine global K-Pop dinleyicileri erkek gruplarına ve özellikle BTS’e muazzam ilgi göstermeye devam etti. En Sosyal Sanatçı ödülünü eve götürdükleri mayısta yapılan Billboard Music Awards’taki görünüşlerini takiben grup, Amerikan müzik listelerinde birçok defa tarih yazdı ve Amerika marketinde eşi benzeri görülmemiş bir yükselişe geçti.
Çeşitli sosyal medya platformlarına hükmetmek olsun, Billboard 200 albüm listesi ve Hot 100 tekli listesinde en yüksek sıralanan Koreli grup olmak olsun, ABC’nin Ryan Seacrest ile Dick Clark’ın Yeni Yıl Şovu’nda performans sergileyerek yeni yıla girmek olsun; 2017 BTS’in yılıydı ve K-Pop Amerikan müzik sektörüne ciddi olarak giriş yaptılar. PSY’ın ikonik “Gangnam Style”ı 2012’de büyük bir fenomen olsa da BTS’in Amerika’daki devam eden anı, Amerika’da bir ağırlığı olan, son derece güçlü ve büyüyen fandomu ARMY’nin de geniş ölçüdeki çabalarıyla daha farklı bir popülerliğe ilerliyor. 2017 BTS için yalnızca bir başlangıç olarak karşımıza çıkıyor ve American müzik marketindeki en önemli K-Pop grubu olarak BTS’e gelecekteki harika şeyler için zemin hazırlıyor.
Diğer erkek grupları da büyük başarılara imza attı ama hiçbiri final grubunda 11 kişinin yer alacağı Produce 101 programının ikinci sezonu kadar etkili değildi. CJ E&M’e ait kablolu televizyon kanalı Mnet’te yayınlanan Produce 101’in ilk sezonu geçen sene iyi sonuçlar vermişti ve geçici kız grubu I.O.I oluşturulmuştu. Kontratları bittikten sonra da 2017’de öne çıkan Weki Meki ve Pristin gibi kız gruplarıyla K-Pop sahnesinde etki oluşturmaya devam ediyorlar; Chungha adlı üye de Kore’nin umut vaat eden yeni solo şarkıcıları arasında ilgi görüyor. Ama Produce 101’in 2017’deki ikinci sezonuyla idol grup oluşumları daha büyük bir değişikliğe uğradı
Yükselişe geçen erkek grubu Wanna One bir yana bazı erkek gruplarının, özellikle Nu’Est (bir üyeleri şu anda geçici olarak Wanna One’da olduğu için grup Nu’Est W adını kullanıyor), Produce’da yarışan üyeleri sayesinde kariyerleri tekrar canlandı. Bu da, Kore’de yeni trend programları ortaya çıkardı, televizyon prodüksiyon şirketlerinin K-Pop idollerine ikinci bir şans verdiği ve onları popülerleştirmeye çalıştığı programlar.
Sektörün en bilinen isimlerinden Super Junior da 2017’de uzun bir aradan sonra geri dönüş yaptı.
Yılın son günlerinde SHINee’den Jonghyun’un vefatıyla K-Pop dünyası yıkıcı bir darbe aldı. 27 yaşındaki şarkıcı – söz yazarı daha öncesinde de bahsettiği ve arkadaşına verdiği intihar mektubunda tekrar yinelediği depresyonla mücadelesinde yenildi ve 18 Aralık’ta intihar ederek yaşamına son verdi. Onun ölümü, K-Pop ve Güney Kore’nin psikiyatrik hastalıklarla açıkça yüzleşmesine ön ayak oldu. Geçen sene sektöre ara veren B.A.P’den Bang Yongguk, rapçi San-E ve BTS’ten Suga mücadelelerini müzik ve röportajlar üzerinden aktardı. 2017, Oh My Girl’den JinE’nin anoreksiya nervosayla mücadele etmek için gruptan ayrılmasıyla toplumun çok nadir kabul ettiği yemek bozuklukları sorununu da apaçık gösterdi. Ünlülerin mücadelelerinin farkına varmakta bir artış yaşanırken Jonghun’un vefatı sektörden yetenekli, Kore’nin en önde gelen gruplarından birinin üyesi veya kendi çapında sanatsal bağlamda başarılı bir sanatçı ve solo şarkıcı boşluğu bırakmadı yalnızca, bunun ötesinde K-Pop yıldızlarının bu sene de devam edecek gibi duran psikiyatrik hastalıkları ve tedavilerine önem vermeye teşviği arttırdı.
Yüzeysel bağlamda baktığımızda kargaşa dolu bir 2017’nin ardından K-Pop sahnesi değişikliklere uğradı. Ancak kendini çabuk toparlayan anka kuşları, daha eski sanatçıların uyanışı ve endüstri normları birbirini takiben sanatçıları sahne ışığına çıkarmaya, tarihi anlara ve yeniliklere ön ayak oldu ve böylece 2018’i daha da büyük şeylerle dolacak bir hale getirdi.
Kaynak: Forbes
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.