Eleştirmenler dizideki cinsiyet streotiplerine (önyargılı davranışlar) parmak basarken, izleyiciler de gereğinden fazla ürün yerleştirmesi olduğundan şikayetçiler.
Popüler TV dizi serisi Goblin’de erkek başrol kelimenin tam anlamıyla bir Tanrı.
Kore’nin ‘dokkaebi‘ halk hikayesine dayanan ve yüksek ruhsal bir varlığın diğer adıyla goblinin zamanında Gong Yoo tarafından canlandırılan Kim Shin adında bir savaşçıyken bir kılıç ile öldürülüp sonrasında ölümsüz ve sonsuz varlığa sahip bir gobline dönüşmesi dizinin konusunu oluşturuyor.
Kore dizileri herkesin bildiği üzere mükemmel erkek başrolleri tercih ediyor-çekici, zeki ve bitmeyen şansa sahip varisler. “Goblin” eleştirmenlerin söylediklerine göre bu durumu ideal parlayan zırhı içindeki savaşçı karakteriyle bir adım daha ileri taşıdılar.
“Geçmişteki Tanrı-vari adamlardan yakışıklı görüntülü insana benzeyen gerçek Tanrılara geçiş yaptık” diyen kültür eleştirmeni Jung Duk Hyun, “Şimdi onların yetenekleri insanın gücünün yettiği alanları da aştı” şeklinde sözlerine devam etti.
Jung, 2 Aralık’ta reytinglerde rekor kıran goblin karakterinin popülerliğini günümüzdeki modern dünyada çok stresli bir hayat yaşayan kadın izleyicilerin baştan aşağı güce sahip erkek figürünün bu problemlerini çözebilecek olmasına dair olan arzusuna bağlanabileceğini söylüyor.
“Gerçekçi ideal olan iki insanın ilişkide birbirini tamamlıyor olmasıdır” diyen Choi Ji Sun ise 28 yaşında dizinin Cuma ve Cumartesi günü yayınlanan her bölümünü izlemiş olan bir avukat. Sözlerini “Şapkasını düşürerek benim yanıma gelen birisinin dünyasına kaçmak kolay, hiçbir soru sorulmadan, ve herşeyi sağlayarak. Tabi ki de gerçek hayattaki partnerimden bunu asla beklemem” şeklinde tamamlıyor.
Dizide kadın başrol Kim Go Eun tarafından canlandırılan Ji Eun Tak ise Goblin’i kolaylıkla bir mum üfleyerek çağırma kabiliyetine sahip.
Son zamanlardaki popüler olan diziler doğaüstü güçlere sahip olan erkek başrollere sahip. 2013 yılındaki “I Can See Your Voice”ta erkek başrol insanların zihinlerini okuyabiliyordu. Sonraki yıl “My Love from the Stars” dünya dışından gelen duyma, hız, görmede süper güçlere sahip bir erkek başrole yer vermişti. “Another Oh Hae Young” dizisinde ise geleceği gören bir başrol vardı.
Kültür eleştirmeni Ha Jae Geun, “Bu yeteneklerle erkekler kadınların bir çeşit kurtarıcısı haline geliyor” dedi. “Kadın izleyiciler bu karakterlerde rahatlık buluyorlar. Fakat bu tarz karakterlere karşı olan destekleri kadının sosyal statüsünde düşüşe sebep olabilir” diyerek devam etti.
Fakat aynı zamanda Kore TV dizileri Külkedisi kompleksinden kurtularak; bağımsız, gerçek hayatın içinden gelen kadın karakterlere de daha fazla yer vermeye başladı. “Another Oh Hae Young” dizisinde kusurlu, insanların kendisinden birşeyler bulabileceği kadın başrol duygularında oldukça samimi ve dürüsttü. “I Can See Your Voice”a bakıldığında da yetenekli, olgun bir savcı kadın başroldeydi. Hala yayınlanmakta olan “Weightlifting Fairy Kim Bok Joo” ise zayıf bir kadın olmanın öncelikli ve gerekli olmadığını gösteren kahraman bir kadın karaktere yer vermekte.
Fakat, “Goblin” haksızlığa uğramış, ezilen ve saf bir kadın başrole sahip ve “yardıma ihtiyaç duyan kadın” tipini andırmakta.
Ji Eun Tak annesiz, aileye yük olarak eziyet çektiren akrabalarının yanında yaşayan ve okuldan kovulan biri; Dokkaebi Kim ise ona rahatlık ve sığınacak bir yer sağlayan kişi konumunda. Kabul edildiği üzere her türlü zorluğa rağmen hayatta kalmayı başaran ve yarı zamanlı iş arayarak kendini geçindirmeye çalışan bir karakter yönü de var.
“Fakat çok utanç verici ki Külkedisi önyargısından kurtulamayan bir karakter söz konusu, özellikle de erkek partnerinin herşeye gücü yettiği zamanlarda” diyor eleştirmen Kim Sun Young.
Ji Eun Tak’ın lise öğrencisi olarak gösterilmesi ise diğer bir tartışmalı konuydu. 934 yaşında olan Kim Shin görünüş olarak 30 yaşlarında bir
“Fantazi sistemi her suçu engelleyerek, ufak birisiyle daha yaşı büyük birisi arasındaki romantizmi itici gelmeden izleyicilerin bunu kabul etmesine izin veriyor” diye köşesinde geçen ay yazan TV eleştirmeni Hwang Jin Mi “Fakat genç bir kızın imajı…30’lu yaşlarındaki zengin bir adama tutunmaya çalışması…geçmek bilmemesi” şeklinde eleştiride bulundu.
Garip Ürün Yerleştirme
Goblin hakkındaki diğer bir mesele ise çok aleni ve garip bir şekilde yapılan ürün yerleştirmeleri.
24 Aralık’ta yayınlanan 8. bölümdeki bir kısımda iki ana karakter Subway’de karşılaşıyorlar ve hangi malzemeleri koydurmaları gerektiğini detaylıca tartışıp sandviçlerin ne kadar büyük olduğunu konuşuyorlar. Dokkaebi ve ev arkadaşı birkaç gün boyunca üst üste sadece tek bir zincirin kızarmış tavuklarını yiyorlar; bunlar olurken de her giydikleri kıyafet, evin iç tasarımı bir dergideymiş gibi yayınlanıyor ve kamera tüm marka isimlerini gösteriyor.
Tv dizilerinde kaynak sağlamak amacıyla ürün yerleştirmelerin yapılmasını normal gören izleyiciler Goblin için bunun “gereğinden çok fazla bir noktaya” geldiğini söylüyorlar.
“Öyle bir noktaya geldi ki karakterlerin kullandığı ürünler neredeyse dizinin konusu halinde” diyor 48 yaşındaki Park Su Jeong.
Reklam uzmanları Kore ve diğer Asya ülkelerinde ürünlerin çok hızlı bir şekilde tüketilmesinden dolayı, ürün yerleştirmedeki rekabetin popüler dizilerde şu ana kadar hiç görülmediği kadar arttığını söylüyorlar. Örneğin, makyaj markası Laneige, “Descendants of the Sun” da Song Hye Kyo‘nun kullandığı ruj sayesinde yaklaşık 3.553.045 TRY kazanç sağladıklarını açıkladı.
Reklamların özenle zamanlandığını ve birkaç kanala aynı anda dağıtıldığını söylüyor, eğlence sektöründen ismini vermek istemeyen bir uzman.
“İzleyiciler programı izledikten sonra internete gidip beğendikleri ürünlere bakıyorlar. Bu yüzden bloggerlar bu ürünlerin fotoğraflarını yayınlamaları için para alıyorlar. Örneğin reklamı yapılmış bir ceket bölüm biter bitmez yükleniyor. Bu sayede markanın offline reklamları yayılmış oluyor” diyor uzman.
Goblin’in çekim yaptığı Gangneung’un Jumunjin Kumsalı turistler tarafından hareketlenerek aşırı popülerlik kazanmış durumda. Yakın zamanda sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta insanlar burada fotoğraf çektirebilmek için uzun kuyruklar oluşturuyorlar. Tüccarlar yakın bir yere dükkan açarak “Atkı, çiçek ve şemsiye buradan 1.000 won karşılığında kiralanabilir” yazısıyla gelen ziyaretçilerin dizideki aynı sahneyi oluşturmalarına olanak sağlıyorlar.
Kaynak: kpopherald
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.