K-Pop idol grupları küresel müzik sahnesine hâkim olmaya devam ederken, bu sanatçıların yer aldığı önde gelen K-Pop eğlence şirketlerinin mali istikrarı konusunda endişeler artıyor.
K-Pop endüstrisinin “Büyük 4” şirketi olan HYBE, SM Entertainment, YG Entertainment ve JYP Entertainment, hayal kırıklığına uğratan ikinci çeyrek sonuçları açıkladı. HYBE’ın gelirleri yüzde 3,1 artarak 640,5 milyar KRW’ye yükselirken, faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 düşüşle 50,9 milyar KRW’ye geriledi. JYP Entertainment’ın gelirleri 95,7 milyar KRW, faaliyet karı ise 9,3 milyar KRW olarak kaydedildi ki bu, geçen yılın aynı dönemine göre sırasıyla yüzde 36,9 ve yüzde 79,5 düşüş anlamına geliyor.
Benzer şekilde, YG Entertainment’ın gelirleri 90 milyar KRW olmasına rağmen 11 milyar KRW’lik bir faaliyet zararına dönüştü. SM Entertainment’ın ikinci çeyrek gelirleri yüzde 6 artışla 253,9 milyar KRW olurken, faaliyet karı yüzde 31 düşüşle 24,7 milyar KRW’ye geriledi.
Bu sonuçlar büyük ölçüde yurt dışı performansındaki düşüşe bağlanıyor. 2015’ten bu yana sürekli artan K-Pop albüm ihracatı, ilk kez dokuz yıl sonra bir düşüş yaşadı. Bu yılın ilk yarısında K-Pop albüm ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalarak 130,32 milyon USD (yaklaşık 177,4 milyar KRW) oldu. Ayrıca, Circle Chart, aynı dönemde en üst 400 sıralamada K-Pop albüm satışlarında yüzde 14,9’luk bir düşüş kaydetti.
Bazı analistler, bu düşüşün uzun yıllar süren aşırı coşkunun doğal bir düzeltmesi olduğunu ve piyasanın uzun bir büyüme döneminden sonra soğumakta olduğunu savunuyor. Diğerleri ise BTS ve BLACKPINK gibi önde gelen K-Pop sanatçılarının geçici olarak yokluğunu, piyasanın canlanması için umut verici bir faktör olarak görüyor.
Ancak, yalnızca birkaç büyük sanatçıya aşırı bağımlılık, endüstrinin altında yatan sorunlarını vurguluyor. BTS ve BLACKPINK’in yerini alabilecek yeni mega IP’lerin (yeni grup veya sanatçılar) eksikliği, K-Pop endüstrisinin uzun vadeli sürdürülebilirliği konusunda endişelere yol açıyor. Bu durum, kısa vadeli kazançlara odaklanan, şişirilmiş satış rakamları ve saldırgan pazarlama taktiklerine eleştiri getiriyor. Bu yaklaşımın, nihayetinde hayran tabanını yabancılaştırması endişe verici.
Bu endişelere ek olarak, ana eğlence şirketlerindeki devam eden skandal ve krizler de sorun teşkil ediyor. HYBE, ADOR’u içeren bir kamu tartışması, Başkan Bang Si Hyuk’un kişisel meseleleri ve BTS üyesi Suga’nın elektrikli scooter DUI olayı gibi setbackler yaşadı. Bu olayların tümü, şirketin hisse fiyatını etkiledi. SM Entertainment ise Kakao’nun şirketi devralması sırasındaki fiyat manipülasyonu iddialarıyla soruşturma altında.
Tepki olarak, menkul kıymet firmaları eğlence hisselerinin hedef fiyatlarını aşağı yönlü revize etti. Hana, Daishin, Samsung ve Hyundai Motor Securities gibi şirketler, HYBE’ın hedef hisse fiyatını yüzde 5-13 oranında düşürerek 240.000-300.000 KRW aralığına çekti. Samsung Securities de dahil altı firma, SM Entertainment’ın, dört firma ise YG Entertainment’ın hedef fiyatını indirdi. JYP Entertainment’ın hedef fiyatı da altı menkul kıymet firması tarafından 70.000 KRW bandına çekildi.
Sektör uzmanları, K-Pop piyasasının uzun vadeli büyümesini sürdürebilmesi için, BTS ve BLACKPINK’in izinden gidebilecek yeni mega IP’lerin keşfine odaklanılması ve mevcut pazarlama stratejilerinin, ticari kazançlar yerine sanatsal bütünlüğe öncelik vermesi gerektiğinin altını çiziyor. Bir sektör içi kaynak, “asıl meselelerin göz ardı edildiği pazarlama, nihayetinde reddedilecektir. Hayran toplulukların daha geçici hale geldiği hızla değişen bir piyasada, hayranları yorgunluğa ve mali zorluklara sürükleyen bir yaklaşım, K-Pop hayran tabanının çöküşüne yol açabilir” diye uyarıda bulundu.
Kaynak: allkpop
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.