BLACKPINK, NewJeans, BABYMONSTER. Grup konseptinden üye sayısına ve kişiliklerine kadar her şey farklı olsa da ortak bir özellikleri var. Lider pozisyonunun olmaması. Sadece liderlik de değil. Son zamanlarda K-pop’ta gruplar içindeki pozisyonların bile ortadan kalktığı durumlar giderek artıyor.
Geçmişte idol gruplarında ‘lider’ mutlaka olması gereken bir figürdü. Gruba liderlik etme rolüyle, dış etkinliklere ve yayınlara katıldıklarında öne çıkıp grubu tanıtır, pratiklere önderlik etmek hatta üyeler arasındaki çatışmayı çözerdi. Bu nedenle genelde geçmişte en uzun süre stajyerlik yapan veya gruptaki en büyük üye liderliği üstlenirdi. Girls’ Generation’dan Taeyeon, EXO’dan Suho ve Twice’dan Jihyo örnek verilebilir.
Son zamanlarda müzik piyasasında grup liderlerinin ortadan kalkmasının nedeni, ‘yatay ilişkilere’ önem veren bir atmosfere doğru trendin değişmesidir.
Bir sektör yetkilisi, “Bir lider olmasının istikrar açısından avantajı olsa da diğer üyeler yalnızca lidere bel bağlama eğiliminde oluyor. Bu nedenle liderler büyük bir baskı hissediyor ve sıklıkla stres yaşıyor. Sadece grup etkinlikleri değil, bireysel etkinliklerin de aktif olarak gerçekleştiği günümüzde, üyeler arasında yatay bir ilişki sürdürülürken her bir üyenin bireyselliğinin korunması adına liderlik pozisyonunun elendiği birçok durum yaşanıyor.” dedi.
Aslında gruptaki liderlerin yayınlara çıkıp lider olarak çok fazla baskı hissettikleri için endişelerini dile getirdiklerini zaman zaman görebilirsiniz. Öte yandan lider olmadığında, yatay ilişki sürdürülebildiğini düşünürsek bu, arkadaş gibi geçinebilme avantajına sahiptir.
NewJeans’in en küçük üyesi Hyein, ‘KBS News 9’ ile yaptığı röportajda, “NewJeans’te lider yok. Bu yüzden hem çıkış yaptığımızda hem de stajyerlik döneminde, bireysel düşünce ve görüşe aldırış etmeden üyelerle konuşabiliyordum. Özel durumlarda her bireyin liderlik edebileceği şey farklıdır. Birlikte büyüyebileceğimizi hissetmek güzel.” diyerek memnuniyetini ifade etmişti.
Bir lidere sahip olmanın avantajları da kuşkusuz vardır. IVE grubu örneğinde, IZ*ONE ile çıkış yapan An Yujin’i lider seçerek grubun kimliğini güvence altına almak ve farkındalık oluşturmak nispeten kolaydı. Lideri seçme yöntemleri de giderek çeşitleniyor. Triple S grubu her unit için yeni bir lidere karar veriyor, Omega X ve VIVIZ gruplarında her albümde lider değişir.
Bir liderin olduğu ama pozisyonun olmadığı durumlar da vardır. Bu yılın ocak ayında çıkış yapan WAKER altı üyeli bir grup. Arama motoruna ‘WAKER’ yazdığınızda, ‘lider’ Kohyeon dışında diğer üyelerin önünde hiçbir özel pozisyon listelenmiyor. Bu, ana vokalist, sub vokalist ve ana dansçı gibi belirli pozisyonlara sahip diğer gruplardan farklıdır.
Bununla ilgili olarak lider Kohyeon, Daily Sports’a verdiği röportajda, “Biz, belirli bir çerçeveye üyelerin pozisyonunu hapsetmek istemedik. Çünkü çok yönlü bir grup olarak anılmak istiyoruz. Bir pozisyona karar verildiğinde sadece o pozisyonla sınırlı kalarak pratik yapılır. Tüm üyeler pozisyonlarını açık bırakarak pratiğe odaklanıyor.” diye açıkladı.
Kültür eleştirmeni Kim Heonsik, grup içindeki liderlerin ve pozisyonların kaybolma eğiliminin gelecekte de devam edeceğini öngörüyor. Eleştirmen Kim, “Artık grupta liderin kim olduğu veya pozisyonunun ne olduğu önemli değil. Başlı başına grubun izlediği yön, şarkıların bütünlüğü ve benzersiz konsepte ilişkin grubun değerinin belirlenmesi önemli bir ögedir.” diye analiz etti.
Kaynak: 일간스포츠
Çeviri: zorbusra
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.