BTS, askerlik görevini yerine getirirken K-Pop camiasında neler oluyor?
Haberlere göre, K-Pop son birkaç ayda istikrarlı bir ivme gösteriyor gibi görünse de, hayran kitlelerinin dışındaki izleyicilerin ilgisini çekecek kadar yükselişini sürdürmüyor.
HYBE‘dan NewJeans, TXT ve Seventeen, JYP‘den TWICE ve Stray Kids, SM‘den aespa ve RIZE ile birlikte YG‘nin Blackpink‘i öne çıkan gruplar arasında yer alıyor.
Ancak J-Pop, Afrobeats ve Latin Amerika müziğinin yükselişiyle K-Pop’un ilgi çekiciliğini kaybetme riski var. Haberlerde bahsedildiği üzere, K-Pop son dönemde İngilizce albümler çıkararak, Batılı sanatçılarla işbirliği yaparak, uluslararası gruplar oluşturarak ve TikTok’ta popüler olan Afrobeats trendlerini kullanarak Batı pazarına yöneliyor.
Güney Kore’nin zengin bir kültürü varken, bir zamanlar Batı müzik endüstrisine yaklaşımı reddeden bu endüstrinin şimdi reklamlarla tanınmaya çalışması ve satışları ve dinlenme sayıları bu yükselişi desteklemezken, medya kuruluşlarının gruplarını “sahnelerin bir sonraki büyük olayı” olarak lanse etmesi ironik bulunuyor.
Bir diğer sorun ise henüz liseden mezun olmamış veya ortaokulda okuyan çocuklara çıkış yaptırtmak. Çocukların yıldız olma hayali olduğunu anlamakla birlikte, bu durum eğitimlerini ve akıl sağlıklarını etkiliyor mu? K-Pop mu yoksa artık Kids Bop mu?
TWICE, EXO, Blackpink, NCT ve Mamamoo gibi güçlü gruplara sahip üçüncü nesil K-Pop grupları ise bir duraksama döneminde gibi görünüyor.
Sorunlar, şirketlerin bu gruplara aşırı güvenmesinden ve yeni neslin bir önceki neslin standartlarını karşılamakta zorlanmasından kaynaklanıyor. Konserlerin biletlerinin tükenmediği ve şirketlerin bu açığı kapatmak için ek masraflar yaptığı da görülüyor.
K-Pop, global isimlerle rekabette ayakta kalabilir mi?
Kaynak: pannkpop
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.