8 Mart gelmişken kadın K-Pop dinleyicilerine güzel bir dinleme listesi yapmamak olmazdı. Tamamen öznel eleştirilerimle K-Pop’ın kadın sanatçılarından Kadınlar Günü’ne özel parçalar…
BoA (보아) – Girls On Top
Girls On Top için 1990’ların sonunda yükselen pop müzikteki “girl power” konseptinin K-Pop’taki ilk karşılığı denebilir. “Herkes benden kadınsam kadın gibi davranmamı bekliyor”, “Ben benim, kimse yerimi alamaz”, “Kendim olarak güçlü durmak istiyorum”, “Gölgelere hapis yaşayan bir kadın bekleme” ve “Bu dünyayı baştan aşağı değiştirecek hayallerim var” gibi sözleriyle kadınlardan beklenen toplumsal cinsiyet rollerine karşı çıkıyor. Günümüz bakış açısıyla ele alındığında klişe sözlere sahip görünen şarkının, 2005 yılında ve görece ataerkil bir toplumda yayımlandığı düşünüldüğünde K-Pop’ta güçlü kadın temsilinin önünü açtığı yadsınamaz.
T-ARA & DAVICHI & SEEYA – WONDER WOMAN
Wonder Woman; ayrılığı yalnızca keder ve acıyla yorumlamak yerine “bir erkekten ayrıldığı için hayatı bitmeyen, her zamanki gibi en güzel giysilerini giyip sinemaya, sahile, partilere giden kadın” temasıyla diğer ayrılık şarkılarından ayrılıyor. Şarkıda ayrıca kız kardeşlik temasına da değiniliyor: “Kadınların dostluğu daha havalı, hem de aşktan çok daha güçlü.”
4MINUTE – HUH (Hit Your Heart)
CUBE Entertainment’in kadın sanatçılarının bu listeye giren 6 şarkısından ilki olan HUH’la 4Minute, “istedikleri gibi yaşamak isteyen kadınlar” olarak karşımıza çıkıyor. Bu şarkıda 4Minute; televizyona çıkmasına, mini etek giymesine ya da saçlarını kısa kestirmesine karşı çıkan insanlara “Güldürmeyin beni, ben istediğimi yaparım.” diyor.
miss A – Bad Girl, Good Girl
Miss A’nın ünlü ama bir o kadar da yanlış anlaşılan şarkısı Bad Girl, Good Girl’e geldi sıra. Çıkışının üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen ününden hiçbir şey kaybetmeyen koreografisinin bu yanlış anlaşılmada etkisi büyük. Üyelerin yere uzanarak yaptıkları dans, grubu eleştiri oklarının hedefine koyduğu kadar seviliyor. İronik olansa şarkının sözleri: “Dans ettiğimde kötü kız, sevilen iyi kız / Beni dans ederken gördüğünde kendinden geçen / Sahneden indiğimde beni yuhalayan / İkiyüzlülüğünüze o kadar gülüyorum ki”. Dahası şarkının geneline de aynı tema hâkim; “Yüzüme karşı hiçbir şey söyleyemezken arkamdan konuşuyorsunuz, diyecek bir şey bulamıyorum” ya da “Böyle giyinen, böyle danslar eden kadınlar utanmazmış; asıl sen utanmazsın” gibi sözleriyle bu parça, K-Pop’taki en güçlü feminist seslerden biri.
Wonder Girls – G.N.O.
Kız kıza eğlenmeye çıkan Wonder Girls; yalnızca dans etmek istediklerini söylerlerken onları taciz etmeye çalışan erkeklere ya da küçümseyen kadınlara kapıyı gösteriyorlar. Çünkü bu gece, kız kıza bir gece.
Gain (가인) – Bloom (피어나)
Müzik videosu yıllar sonra bile eleştiri konusu olan Bloom; erkek cinselliğinin nesnesi olan kadını, kendi cinselliğinin öznesi konumuna getiren bir şarkı. Bloom’la Gain, kendi cinselliğini özgürce keşfediyor ve ifade ediyor. Böylece şarkı, K-Pop’ta yeni bir kadın temsilinin başlangıcı oluyor.
miss A – I don’t need a man (남자 없이 잘 살아)
Miss A’nın listedeki ikinci parçası, neden listede olduğuysa adından belli. Park Jin Young’un klâsik “JYP” fısıltısının yerini Min’in “This is for all the independent ladies! (Bu, tüm bağımsız kadınlar için!)” sözünün aldığı I don’t need a man’da kendi ayakları üzerinde duran bir kadın anlatılıyor. Fakat çoğunun iddia ettiği gibi bu şarkı, erkeklere yönelik bir nefret içermiyor. Yalnızca “Bana güven ya da beni bekle deme, bana saygı duy.” diyor erkeklere.
이효리 (Lee Hyori) – Bad Girls
Lee Hyori’nin 2013 yılında, “herkesin kendi hâliyle Kore güzeli olduğu” mesajını veren Miss Korea şarkısıyla aynı anda yayımladığı Bad Girls’ü, Miss Korea yerine tercih etme nedenim; K-dramaların kötü kadınlarına duyduğum sempati. Lee Hyori de aynı sempatiyi paylaşıyor olacak ki kötü kadını “hırslı, kaybetmeyi sevmeyen, çekici” kadın olarak tanımlıyor. Müzik videosunda ve canlı performanslarında tam bir “femme fatale” olarak giyinen Lee Hyori, sırf hırsları ya da güzelliği nedeniyle kendisine yakıştırılan “kötü kadın” kalıbını kabul ediyor.
CLC – No
“Kendimi seviyorum, bana yakışan ruju sürüp kendim gibi yürüyorum, yapmak istediklerimi yapıyorum.” sözlerine sahip şarkının vurucu noktası, kendisine dayatılanlara “no (hayır)” diyen fakat bunları istediği için yapan bir kadını anlatması. Sen söylediğin için sürmüyorum kırmızı ruju, kendim istediğim için sürüyorum; diyor kısacası.
ITZY – WANNABE
Yine “kendisi gibi olmak” temasına sahip bir şarkı. Aslında listedeki şarkıların çoğunluğu bu temaya sahip. Girls On Top’tan bu yana K-Pop’ın kadınları için en önemli taleplerden biri, kendileri gibi olmak belki de.
GFRIEND (여자친구) – MAGO
“Hayatım seni bekliyor. Evet, seni! Aynada bana bakıp gülümseyen kadını. Kalbim senin için atıyor.” MAGO’nun sözleri, neden bilmiyorum, insanın içini sıcacık ediyor. Belki benim kalbim de aynada bana bakıp gülümseyen kadın için atıyordur.
현아 (HyunA) – GOOD GIRL
HyunA, gerek ülkesinde gerekse yurt dışında fazlasıyla eleştirilen bir figür. Bu eleştiriler de genellikle giyimi, şarkıları ya da danslarına yönelik. İşte Good Girl’de ne kadar eleştirilirse eleştirilsin kendisinden beklenen “iyi kız” olamayacağını söylüyor.
선미 (SUNMI) – 열이올라요 (Heart Burn)
Sunmi’nin şarkılarında hep feminist bir yaklaşım olduğunu iddia ederim. Şarkılarının sözleri, bunu hiçbir zaman açıkça ifade etmez. Aşk şarkıları yazar, ayrılık şarkıları yazar. Fakat arzularını anlatmaktan asla çekinmez. Belki de bahsettiğim feminist yaklaşım buradadır; Sunmi’nin şarkıları istediği gibi yaşamak istediğini anlatmaz, sanatını zaten istediği gibi icra eder.
LE SSERAFIM – ANTIFRAGILE
Listeye eklemekte en çok tereddüt ettiğim fakat sayıyı sırf 20’ye tamamlamak (Evet, 19’da bırakamazdım.) ve yeni jenerasyon kız gruplarından da birilerini dâhil etmiş olmak için seçtiğim şarkı. “Düşsem de önemli değil çünkü kırılmazım” vurgusuyla dikkat çeken şarkı, yüksekleri hedefleyen ve hedeflerine ulaşmak için kararlı adımlarla ilerleyen Le Sserafim’i anlatıyor. Ayrıca koreografisi çok güzel.
(여자)아이들 ((G)I-DLE) – Nxde
Kalbimi “Ben çıplak doğdum, sapık olan sensin!” sözleriyle çalan (G)I-dle’nin Nxde şarkısı, muhteşem bir “clickbait” örneği. Clickbait diyorum çünkü muhtemelen “nxde” yazısını gören pek çok insan, farklı nedenlerle bu videoya tıklıyor fakat karşısına Soyeon’un “18+ bir şov bekliyorduysanız kusura bakmayın, beğenmeyen gidebilir” sözleri çıkıyor. Düşünmesi bile komik.
비비 (BIBI) – 나쁜년 (BIBI Vengeance)
Bir kötü kadın daha, hem de mafya. Bu şarkının konseptinden ya da sözlerinden daha çok dikkat çeken şey, müzik videosunun film gibi senaryosu ve şaşırtıcı olduğu kadar etkileyici sonu.
(여자)아이들 ((G)I-DLE) – Allergy
Kadınların dış görünüşleri üzerindeki baskıya değinen Allergy, “güzelleşmek” için estetik ameliyat geçirmek isteyen bir genç kızın hikâyesini anlatıyor. Şarkıda özellikle sosyal medyanın etkisinden bahsediliyor. Müzik videosunun kaldığı yerden devam eden Queencard’da ise aynı kızın estetik ameliyat olmaktan vazgeçme ve kendini olduğu gibi kabul etme süreci işleniyor.
화사 (HWASA) – I Love My Body
Kendini sevme teması, K-Pop’ta bir süredir yaygın bir tema olabilir. Fakat I Love My Body; kadınlar açısından güzellik standartları, kilo alıp verme gibi konuları açıkça ele alan ilk şarkı. Vücuduna sosyal medyada sıklıkla yapılan yorumların, Hwasa’nın böyle bir şarkı yayımlamasına neden olduğu da söylenebilir.
KISS OF LIFE – Nobody Knows
KISS OF LIFE’yi bu liste için araştırma yaparken keşfettim. Seyrettiğim birkaç müzik videosu genelde vurucu konuları ele alıyor, Nobody Knows da bunlardan biri. Klipte cinsel taciz/saldırı ve okul içi şiddet gibi suçların faillerini, grup üyeleri bizzat cezalandırıyorlar. K-Pop’ta sık ele alınmayan cinsel şiddet sorununu gündeme getirdiği için Nobody Knows’un da bu listede yer alması gerektiğini düşündüm.
(여자)아이들 ((G)I-DLE) – Wife
(G)I-dle hayranı olduğumu ve bu yüzden grubun 3 şarkısını dâhil ettiğimi sanmazsınız, umarım. Yalnızca verdikleri mesajlar, bu listeye cuk oturuyor.
Wife şarkısı, toplumlardaki yemek ve temizlik yapan ev kadını standardını reddeden kadınları anlatıyor. Her ne kadar Kore’de “cinsel imalar içerdiği” gerekçesiyle bazı TV kanalları tarafından yayımlanmamışsa da bu sansürün gerçek nedeninin, şarkının toplumsal cinsiyet rollerine karşı çıkan mesajı olduğu su götürmez bir gerçek.
Konuyu Yanlış Anlayanlar
Bir de beni hayal kırıklığına uğratan şarkılar var. Grubun ya da şarkının adı, müzik videosu, vermek istediğini iddia ettiği mesaj gibi nedenlerle büyük beklentiye girdiğim fakat vadettiklerinin hiçbirini gerçekleştiremeyen şarkılar…
GIRL’S DAY (걸스데이) – FEMALE PRESIDENT (여자대통령)
Girl’s Day’ın Kore Cumhuriyeti’nde ilk kez bir kadın devlet başkanı seçildikten sonra yayımladığı Female President (Kadın Başkan) şarkısı, Koreceyi bilmediğim dönemde “çığır açmış” gibi geliyordu. Yıllar sonra Korece bilen bir insan olarak tekrar dinlediğimde uğradığım hayal kırıklığınıysa ifade edemem. “Artık ülkemizin devlet başkanı da bir kadın, neden yapamayasın?” sözlerinin hemen ardından kadınların da bir erkeği sevdiklerini söyleyebilecekleri ya da bir erkeği öpebilecekleri belirtiliyor. Kadın devlet başkanı seçtiğimize göre gönül rahatlığıyla ilan-ı aşk edebiliriz çünkü kadınlar olarak bunun dışında ne gibi bir hedefimiz ya da hayalimiz olabilir(!) Söz yazarının bu anlamsız tercihi yetmezmiş gibi kostüm ve koreografi tercihleri, konsepti bir bütün olarak israf ediyor.
Söz konusu kadın devlet başkanının daha sonra görevi sırasında işlediği suçlar nedeniyle yargılanması ve Girl’s Day’ın da bu şarkıyı bir daha seslendirememesiyse ayrı bir konu.
GOT the beat – Step Back
BoA’nın yukarıdaki listenin en başındaki şarkısı Girls On Top’tan (GOT) ilham alarak adlandırılan ve SM Entertainment’in seçkin kadın sanatçılarının bir araya toplandığı grubun çıkış şarkısının bir erkek için hemcinslerini aşağılayan kadın konsepti; beni hayal kırıklığına uğratmakla kalmadı, dehşete düşürdü.
Söz yazarının, Girls On Top’ın da söz yazarı olan SM’in efsanevi yapımcısı Yoo Young Jin olması ve “bana ait olandan elini çek, tekrar doğsan da senden olmaz, masum erkekler için sen zehir gibisin, onları içtikçe yalnızlaştırırsın” kısmının BoA’ya söyletilmesi, gerçekten şok ediciydi. Zavallı Next Level’in “benim erkeğim şimdi başka bir level, senin hayal bile edemeyeceğin bir level, benim sahip olduğum Next Level” sözlerinde kullanılmasıysa üzücüydü.
Ayrıca koskoca BoA, Girls’ Generation, Red Velvet ve aespa’ya vere vere; kocası tarafından aldatılınca, şerefsiz kocasının sevgilisi olan kadına “Kocamı nasıl ayartırsın?” diye saldıran kadın rolü veren SM’yi kınıyorum.
Ailee (에일리) – I will show you (보여줄게)
Ailee’nin hit şarkısı I will show you da klişe senaryosuyla eleştirilerden payına düşeni alacak. “Çirkin” olduğu ya da “kendine bakmadığı” için aldatılan kadının “saç modelini değiştirerek, makyaj yaparak, topuklu ayakkabılar ve mini etek giyerek” kendisini aldatan erkekten “intikam” aldığı bu senaryo, bence 2012 yılında bile kabul görmemeli. Hele ki klibin sonunda kendisini aldatan erkeğe “geri dönmesi” asla kabul görmemeli, bari gerçekten intikam alsaydı.
Korezin takipçisi bütün kız kardeşlerimin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!
Hazırlayan: Beyza Nur
K-Nedio haber kategorisi, Güney Koreli idoller, dramalar veya benzeri bir çok konuda liste haber tarzında hazırlanan paylaşımların yayınlandığı kategoridir.