Sahnede olmayı, şarkı söyleyip dans etmeyi, insanların ilgisini çekmeyi seven ve çocukluk hayali büyüyünce herkes tarafından sevilen bir insan olmak olan Kim Mo Mi, yüzünün “güzel” olmadığını fark ettiğinde hayallerinden vazgeçer ve sıradan bir ofis çalışanı olur. Ama şarkı söyleyip dans etmek içinde bir ukde kalır. Bu yüzden akşamları işten çıkıp eve geldiğinde maske takarak canlı yayınlar yapmaya başlar. Maske takar çünkü yüzü “çirkin”dir. Yayınları çok izlenir çünkü vücudu “güzel”dir.
(Kim Mo Mi)
Her bölümünün farklı bir kahramanın gözünden anlatıldığı dizi, izleyiciye yalnızca bir gerilim deneyimi sunmuyor. Aynı zamanda kahramanların bakış açılarıyla birlikte rekabetçi bir toplumda güzellik standartlarının yarattığı baskıya değiniyor.
Bu yazıda Mask Girl’den yola çıkarak Kore toplumunun güzellik standartlarının tarihsel temellerine, ülkede plastik cerrahinin neden yaygın olduğuna ve K-Pop kültürünün bunlarla ilişkisine değineceğiz.
(Spoiler içerebilir.)
1. Oryantal Göz Kapağı Düzeltilmelidir
Biz Amerikalılar; Asya ormanlarında dostlarımızı mı besliyoruz, yoksa komünistlerin silahlarını mı dolduruyoruz bilmeyen saf bebekler gibiyiz. Fakat her bozukluk düzeltilip geliştirildiğinde (Estetik ameliyatlarla çekik göz, çıkık elmacık kemikleri gibi “bozuklukların düzeltilmesi” kastediliyor.) ve Koreliler evlerine döndüklerinde Amerika’nın bir hastanın, bir ailenin ve hatta bir köyün kalbini kazandığına büyük ölçüde emin olabiliriz.
Bu sözler, 1954 yılında savaş gazilerinin sakatlıklarını gidermek üzere Güney Kore’ye gönderilen Amerikalı plastik cerrah Dr. Ralph Millard’a ait.
(Dr. Millard’ın dudak-damak yarığı hastalığının kendi geliştirdiği tedavisini anlattığı bir görsel)
Dr. Millard, savaş gazilerine rekonstrüktif cerrahi uygulamak için Güney Kore’ye gönderilse de bununla yetinmeyerek ilerleyen zamanda Kore Yarımadası’ndaki plastik cerrahi uygulamalarının öncüsü hâline gelir.
Dr. Millard’ın iddiasına göre bir gün Koreli bir tercüman, kendisine gelerek gözlerini genişletmesini ister. Çünkü Amerikan askerleri, tercümanın kısık gözlerinden ne düşündüğünü anlayamıyor ve bu yüzden ona güvenmiyorlardır. Bunun üzerine Dr. Millard; gözlerdeki Asyalılığı azaltmak için burun köprüsünü yükseltmeye, göz kapağının iç kıvrımını kesip üzerindeki yağ tabakasını çıkarmaya ve böylece çift göz kapağı yapmaya karar verir.
(Koreli tercümanın Dr. Millard’ın ameliyatı öncesi ve sonrası fotoğrafları)
Dr. Millard’ın Koreli tercümanın üzerinde geliştirdiği çift göz kapağı ameliyatı, bir süre sonra -özellikle kadınlar arasında- popüler olur. Çünkü Kore Savaşı sonrasında geçim sıkıntısı içine düşen kadınlar; Amerikan askerleri ile evlenmek, evlenmeleri mümkün değilse fahişelik yapmak zorunda kalırlar. Amerikan askerlerine kendilerini beğendirebilmek için de beyaz kadınların yüzlerine benzer yüzlere sahip olmak isterler.
(Candlelight Club adlı bir mekânda konsomatris olarak çalışan Koreli bir kadının Dr. Millard’ın ameliyatı öncesi ve sonrası fotoğrafları)
(Obaltan (1961) filminden bir sahne. Solda görülen kadın, Myeongsuk, savaş bitip de askerden dönen nişanlısının gazi olduğunu ve sakat kaldığını öğrenir. Nişanlısı, Myeongsuk’a yük olmamak için onunla evlenmek istemez. Ailesi geçim sıkıntısı çeken Myeongsuk, Amerikan askerlerine fahişelik yapmaya başlar. Sahnede Myeongsuk’un Amerikan askeri ile pazarlık yaptığı görülüyor.)
Bu noktada Mask Girl’e geri dönelim. Dizinin ikinci bölümünde Kim Mo Mi, Mask Girl yayınlarının bir izleyicisi ile buluşur. İzleyicisi, Mo Mi’yi estetik ameliyat olmamaya ikna etmek için şunları söyler: “Amerika’ya gitsen çok popüler olursun. Amerikalı erkekler, çift göz kapağı olmayan ve çıkık elmacık kemikli kadınları çok beğeniyorlar.”
(Yukarıda bahsedilen sahne)
Senaristin elbette çift göz kapağı ya da çıkık elmacık kemiği gibi Asyalı özelliklerin “düzeltildiği” operasyonların, Amerikan emperyalizmiyle ilişkilendirilen tarihine atıf yaptığını iddia etmiyoruz. Buna karşılık tarihsel gerçeklikleri bilerek diziyi izlediğinizde bu ayrıntıyı gözden kaçırmanız pek mümkün değil.
2. Toplumda Saygı Görmek için Güzel Olmak Gerekir
ABD’de her yirmi kadından biri estetik operasyon geçirirken Kore’de her beş kadından biri estetik operasyon geçiriyor. Beyaz kadınlar; çoğunlukla liposuction, göğüs büyütme ve yüz gerdirme ameliyatları geçirirlerken Asyalı kadınlar; daha çok çift göz kapağı, burun estetiği ve çene ameliyatları geçiriyorlar.
Bunun nedeni, Koreliler için estetik cerrahinin bir sosyal kabul aracı olarak görülmesinde aranabilir. Kore gibi rekabetçi bir toplumda okulda arkadaş edinebilmek, iş bulabilmek veya evlenebilmek için güzel olmanın bir ön koşul olduğu söylenebilir.
(Kim Chun Ae)
Mask Girl’ün dördüncü bölümünde Kim Chun Ae, neden estetik yaptırdığını anlatırken “Güzel olmak istedim.” diyor. Lisedeyken romantik duygular beslediği sınıf arkadaşının kendisinden çirkin olduğunu ima ederek bahsetmesi ve onu kullanması, Chun Ae’yi buna itiyor belki.
3. Yüzümün Cha Eun Woo’nunkine Benzemesini İstiyorum
Koreli estetik cerrahlar, insanların ellerinde K-Pop idollerinin fotoğraflarıyla gelip yüzlerinin idollerinkine benzemesini istediklerini söylüyorlar. Yakın zamanda çıkan bir habere göre en çok talep edilen yüzler, BTS üyesi Jin ve ASTRO üyesi Cha Eun Woo.
(Cha Eun Woo / Jin)
İnsanlar, K-Pop idollerine benzemek istiyorlar. Çünkü adı üzerinde onlar, idoller. K-Pop hayranları, yalnızca müziği tüketmiyorlar. Aynı zamanda bir kültürün de parçası hâline geliyorlar. K-Pop kültürü ise belli güzellik standartlarını yeniden üretiyor ve hayranları etkiliyor.
Mi Mo’nun Mask Girl olmaya karar vermesinin en önemli nedeni, K-Pop idolü olamayacağını anlaması. Lisede Fin.K.L ve S.E.S şarkılarına dans eden arkadaşları gibi güzel değil Mi Mo. Bir mağazanın vitrinindeki televizyondan ağzı açık izlediği Son Dam Bi’ninkine bezemiyor yüzü. Bu yüzden Mi Mo, sahnede olma hayalinden vazgeçiyor.
(Kim Mo Mi, Son Dam Bi’yi izlerken)
4. Bizim Orada Böylelerine Gangnam Güzeli Derler
Estetikle güzelleşmek de yetmiyor çünkü Kore toplumu “doğal güzellik”e önem veriyor. Pek çok idol ve oyuncu, geçirdiği estetik operasyonları saklıyor. Estetikle güzelleşenlere, Kore’de “Gangnam güzeli” deniyor. Ama insanlar, her şeye rağmen -Gangnam güzeli olmak pahasına- estetik operasyon geçiriyorlar.
Bu yapay güzellere bir tepkiyi de Mask Girl’de görüyoruz. İlk bölümde Mo Mi, takımlarındaki diğer bir kadın çalışan olan Ah Reum’ın gözleri ile burnunu yaptırdığını ve dolgulu sütyen giydiğini söylüyor. Beşinci bölüme geldiğimizdeyse aynısını bir başka kadının ağzından Mo Mi için duyuyoruz: “Göğüsleri hariç her yerini yaptırmış.”
(Kim Mo Mi, estetik operasyon geçirdikten sonra)
Kim Mi Mo ya da “Güzel Yüzlü”
Mo Mi, Chun Ae’ye hamile olduğunu söyledikten sonra “Çirkin mi olur acaba?” diye sorar. Chun Ae, “Büyüyünce estetik yaptırtırsın.” diye cevap verir. Mo Mi şöyle devam eder: “Ben, ona güzel olduğunu söyleyeceğim. Annem, bana bir kez olsun güzel olduğumu söylemedi. Ne kadar çirkin olursa olsun güzel olduğunu söyleyeceğim.”
(Kim Mi Mo, Kim Mo Mi’nin Kızı)
Mo Mi, kızına “güzel yüzlü” anlamına gelen “Mi Mo” adını verir. Belki de “Mo Mi” adı, karaktere zaten “Mi Mo”nun tam tersi olduğu için verilmiştir.
(Sahnede dans edip şarkı söyleyen, kendisine büyüyünce ne olmak istediği sorulduğunda “Herkes tarafından sevilen bir insan olmak istiyorum.” diye cevap veren anaokulu öğrencisi Kim Mo Mi)
Dizideki trajedinin nedeni, Mo Mi’ye kimsenin güzel olduğunu söylememesi ve hatta herkesin çirkin olduğunu söylemesi midir; bilemeyiz. Ama Mo Mi’nin ve dizinin diğer kahramanlarının sevgi görmemelerinin, bu trajedideki payının büyük olduğunu söyleyebiliriz.
Hazırlayan: Beyza Nur
Sitemizin editörlerinin kişisel olarak hazırladıkları köşe yazıları.