BTS‘in, mevcut arasına nasıl bakarsanız bakın —askerlik hizmeti için uzun süredir beklenen bir duraklama, solo kariyerlere yeniden odaklanma veya tür için varoluşsal bir kriz— sadece grup için değil, aynı zamanda kendileri için de önemli çıkarlar var.
Güney Kore tarihindeki en başarılı grubun yedi üyesi, doğum tarihlerine göre sırayla 18 aylık zorunlu askerlik görevini yerine getirirken —Jin ve j-hope şu anda askerlik yapıyor— henüz askere alınmamış olanlar ise Hot 100 ve Billboard listelerinin zirvelerinde yeniden kendilerini gösterme şansına sahipler.
Grubun şirketi HYBE, küresel bir satın alma çılgınlığının ortasında ve potansiyel olarak milyarlarca dolar tehlikede. HYBE başkanı Bang Si Hyuk, geçtiğimiz günlerde BTS‘in grup olarak geri dönüşü için belirlenmiş bir tarih olmadığını, ancak 2025’te geri dönebileceklerini umduğunu söyledi.
Bu yıl askerlik görevine başlamadan önce grup üyesi SUGA, Agust D takma adıyla çıkardığı ilk resmi solo albümü “D-DAY”i yayımladı (Agust D ve D-2 albümleri mixtape olarak yayımlandı) ve Amerika’dan başlayarak ilk solo konser turuna başladı. Karanlık, için için yanan rap albümü D-DAY, Billboard 200 listesine 2 numaradan giriş yaptı.
Yakın zamanda SUGA; 10, 11 ve 14 Mayıs tarihlerinde Inglewood’daki Kia Forum’da kapalı gişe 3 gösteri gerçekleştirecek. SUGA ile Zoom üzerinden bir röportaj gerçekleştirdik.
SUGA, grup arkadaşlarıyla bu (herhangi) konuda rekabet etmediğine yemin ediyor.
Aile üyelerinizle rekabet eder misiniz? Kardeşiniz veya kız kardeşiniz başarılı olursa kıskanır mısınız? Biz gerçek kardeşiz, nokta. İyi yaparsam, bu iyi. Aile üyelerim iyi yaparsa, bu daha da iyi.
SUGA‘nın; Agust D takma adı, BTS solo döneme başlamadan uzun süredir dikkatleri üzerine çekiyor. “Daechwita” için yaptığı 2020 videosunda olduğu gibi dev ritüel tapınak kılıcıyla başları kesiyor. Aynı zamanlarda SUGA. yeni şarkısı “Haegeum” da tüyler ürpertici bir şekilde çift yemek çubuklarıyla doğrudan bıçaklıyor.
Sınırları aşan bu solo sanatçıyı, “Butter” gibi bir Hot 100 hitinde uyum sağlayan şık takım elbiseli sanatçı ile eşleştirmek zor. ARMY; SUGA‘nın, BTS öncesi günlerinden, Epik High gibi öncü Koreli rap gruplarından prodüksiyon notları alan bir yer altı çizgisine sahip olduğunu biliyor.
Parlak ve neşeli şarkılar BTS’e yakışıyor. Ama her zaman filtresiz müzik yapıyorum, bu yüzden Agust D veya SUGA arasında ayrım yapmam çünkü bunların hepsi benim.
Yine de “D-DAY” albümünde yer alan “Haegeum”, Güney Kore’deki modern yaşamı yaralıyor: “Belki de kendimize yapıyoruz/ Kapitalizmin köleleri, paranın köleleri/ Nefret ve önyargının köleleri/ YouTube’un köleleri, esnemenin köleleri.” Sonra kılıcını gençleri büyüleyen ve yok eden internet kültürüne çeviriyor (diğer K-Pop sanatçıları dahil, merhum Moonbin gibi..).
Her zamankinden daha iyi bir hayat yaşıyoruz. Bazıları, hepimizin yüzlerce yıl önceki kraldan daha iyi hayatlar yaşadığımızı söylüyor. Ama endişelendiğimiz her şey çok hızlı geliyor. Aidiyet duygusu olmadan herkes yalnızdır, başarı takıntısı gibi ebeveynlerimizin yaşadıklarıyla bağ kuramayız. Kimse aidiyet duygusu hissetmiyor.
SUGA da öz eleştiriden muaf değil. IU ile iş birliği yaptığı “People Pt. 2” şarkısında yakınlık konusundaki çekingenliğini anlatıyor. “Özverilik aslında bencillik de olabilir, bu doğru/ Hepsi senin için dediğimde aslında benim açgözlülüğüm/ Aşk denen bu şey… şartlı. /Çocukken yeterince sevilmedim, bu yüzden temkinli bir tipim.”
SUGA, eskiden isteksiz olan ebeveynlerinin 2016’da bir BTS konserine katıldığını gördükten sonra gözyaşlarına boğuldu. O şarkıdan ne anlam çıkardılar?
Aslında ailemin müziğimi yayımlanmadan önce dinlemesine izin vermiyorum çünkü çok fazla küfür var. Ailem BTS şarkılarını dinliyor. Bizde işler böyle.
Bir yandan dünyaca ünlü bir gösteride yer almak, herhangi bir hatanın tehlikeli olabileceği anlamına gelir. Diğer yandan BTS büyüklüğündeki yıldızların gerçek sanatçılık konusundaki itibarı, alışılmadık bir samimiyete izin veriyor.
LA merkezli K-Pop dağıtım ve etkinlik firması KAI Media’nın kurucu ortağı Sang Cho,
Lennon ve McCartney Beatles için ne ise, SUGA ve RM de BTS için odur. [RM’nin askere gidecek bir sonraki BTS üyesi olması bekleniyor ] Her üye yetenekli ama bu ikisi kesinlikle müziklerinin arkasındaki itici güç. Bence SUGA biraz daha Lennon – düzen karşıtı duyarlılıklarında daha açık.
“D-Day” aynı zamanda SUGA‘nın, ciddi bir sanatçı olmasına yardımcı olan müziği de yansıtıyor. “Snooze”, yakın zamanda vefat eden Japon besteci Ryuichi Sakamoto‘nun son iş birliklerinden biriydi.
Piyanoda pek iyi değilim ama gençken bütün gün ‘Merry Christmas Mr. Lawrence’ çaldığımı hatırlıyorum. Kore’de doğduysanız ondan etkilenmemek imkansız. Gençken, örneklemek için sessiz enstrümanlara ihtiyacım vardı, bu yüzden müziğini tersine çevirdim ve kestim. Onunla sadece bir kez tanışmama rağmen ona akıl hocası diyebildiğim için çok minnettarım.
SUGA, Grammy Ödülleri gibi ödüller konusunda şakacı bir şekilde – “Bu yerel bir şey değil mi?” Güney Koreli yönetmen Bong Joon Ho’nun, Oscar’larla ilgili esprisini tekrarlayarak şaka yaptı – hip-hop’taki yeri hakkında incelikli düşünceleri var.
Gençken bu farklılaşmaya sahiptim, [rap hayranlarının] müziğimi onaylayacağını umuyordum. Ama sadece hip-hop hayranlarının olacağı bir hip-hop konserine gidersem, BTS hayranlarının da hip-hop hayranları olacağına dair kesin bir inancım var. Ben büyük bir hip-hop hayranıyım ama burada önemli olan, size sevgi ve destek gönderen insanlar için müzik yapmanın boş sözler olmamasıdır.
BTS üyeleri bu geçiş yıllarını sıralarken hala birbirlerinin hayatlarındalar. Jimin, Mart ayında “Like Crazy” ile Hot 100 listesine zirveden giriş yaptı. SUGA, zamanı geldiğinde kalabalığın içinde grup arkadaşları için tezahürat yapmak için sabırsızlanıyor.
13 yıl boyunca 7/24 aynı çatı altında aynı evde yaşarsanız aile olursunuz. Pek çok insan K-Pop grubu üyeleri arasındaki ilişkilerin sahte olduğunu düşünüyor ama bu doğru değil. Benim için daha çok ‘Oh, Jimin, merhaba! Hot 100’e girdin, seninle gurur duyuyorum!’.
Kaynak: Los Angeles Times
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.