j-hope, Chicago performansıyla Amerika Müzik Festivali Lollapalooza‘da ana sahneye çıkan ilk Güney Koreli sanatçı oldu!
j-hope, tarih yazmaya yabancı değil. Bu, BTS‘in bir parçası olarak birçok kez yaptığı bir şey – birden fazla durumda YouTube rekorları kırmak, Billboard Hot 100’de bir numaraya ulaşan ilk Koreli sanatçı olmak ve burada listelenemeyecek kadar çokça başarı ve övgü – Ancak Lollapalooza gecesi j-hope; rapçi, dansçı ve yapımcı olarak ABD’deki büyük bir festivalde ana sahnede yer alan ilk Koreli sanatçı olarak tek başına dikkatleri üzerine çekti.
Lollapalooza 2022’nin son gününde Bud Light Seltzer Sahnesi‘nde en son sırada yer alan j-hope’un anıtsal performansı, hem muzaffer bir dönüş hem de bir giriş gibi geliyor. Ana sahnesinde, Haziran ayında grubun “ikinci bölümüne” başladıklarından bu yana BTS üyesi tarafından yapılan ilk canlı solo çalışma; bireysel projelere daha fazla odaklanacak bir proje. İkinci bölüm, yedi üyenin hem bireysel sanatçılar hem de dünyanın en büyük grubunun bir parçası olduklarını kanıtlamaları için bir şanssa, bu gece j-hope bu zorluğun üstesinden gelmekten çok daha fazlasını yaptı.
Bir sonraki adıma, kutudaki bir kriko gibi görünmek için yapılmış bir setten fırlayarak başlaması sembolik hissettiriyor – sanki yeni, bilinmeyen bir bölgeye atlıyor ama bunu daha geniş bir dünyaya ürkek bir şekilde parmak uçlarında yürümek yerine patlayıcı ve kendinden emin bir şekilde yapıyor gibi – Son rock-rap şarkısı ‘MORE’a başlamadan önce ayağa kalkar ve önünde toplanan büyük kalabalığı bir an için incelerken sahneden uçar ve ne olursa olsun böyle büyük bir platforma ait olduğunu kanıtlamaya koyulur. Ana grubuyla şimdiye kadar başardığı şey.
İlk solo albümü ‘Jack In The Box’ yaratıcısının hikayesini anlattığı gibi bu geceki performansı da öyle. İlk yarı, büyük ölçüde daha yeni şarkıları ve onun daha karanlık, daha keskin üsluplarıyla başladı ancak aynı zamanda bir hırs, açgözlülük ve şöhret anlatısına uyan eski parçalarına da yer verdi. HANGSANG ve yıldızlığa odaklanan şarkı sözleri, ‘P.O.P (Peace Of Piece)’ yıldızın tam olarak başlığın önerdiğini sağlayabilecek bir sanatçı olma arzusunu sergilemeden önce yayımlanıyor.
j-hope, performansta ilerledikçe hikaye de devam ediyor. Parlak, hafif korkak ‘= (Equal Sign)’ ile bir kalabalığın birlikte şarkı söylemesiyle kulağa çok daha güzel gelen bir sevgi mesajını paylaşıyor. Tepesinde yanan tek bir alevle açılan kundakçılıktan sonra rapçi; dev oyuncak kutusunun içine geri döner ancak dakikalar sonra yeni, beyaz bir kıyafetle dışarı fırlar.
Hayallerinin sonsuza kadar sürmeyeceğini kabul ettiği ‘Daydream’e geçmeden önce BTS‘in ‘Dynamite’ tropikal remixiyle başlayarak, listesine daha güneşli şarkılar ekledi. Her biri, performansın ilk bölümünü daha sert ve daha ağır yapan ve sonraki bölüme daha fazla canlılık katan bir canlı grubun eklenmesiyle desteklenir.
j-hope, nereden geldiğini asla unutmaz ve sık sık köklerine geri döner. ‘Base Line‘ sırasında sahneyi kaplayan ekranlar, memleketi Gwangju’daki Sajik Park Gözlemevi de dahil olmak üzere Kore’deki önemli yerlerin ve sokakların görüntülerini gösteriyor. BTS‘in “Cypher Pt.1′ şarkısında ise altı grup arkadaşıyla onun kliplerini gösteriyorlar. Müziğinin köklerini de unutmayarak özel konuk Becky G ile ‘Chicken Noodle Soup’u sergilerken şarkının yazarları DJ Webster ve Young B‘yi de mutlaka anıyor.
j-hope‘un, o gece karanlıkta mı yoksa aydınlıkta mı olduğu önemli değildi, her şarkıya her şeyini verdi. Kalabalığa, “Yüreğimi ve ruhumu müziğime döküyorum” diyor ama bu, onun performansını izlediğinizde bariz olanı belirtmek gibi bir şey. j-hope yavaş yavaş ‘Safety Zone’ yorumuna başladığında, müziğin içinde tamamen kaybolmuş görünüyor, yaptığı her hareket müzikle ve onun içinde tutulan duygu ve enerjiyle iç içe. Performanso da çok yönlülüğünü mükemmel bir şekilde gösteriyor. Rock yıldızı rapçi; ‘What If…’ ve ‘MORE‘u gırtlaktan söylerken, ‘Dynamite’da süzülen dansçı ve ‘Outro: Ego’ ve ‘Hope World’de bulaşıcı bir ruha sahip göz kamaştırıcı bir sanatçı oluyor.
j-hope‘un sahneyi aydınlattığı 1 saatten biraz fazla sürede, seyircilerle kısaca konuşuyor. ARMY‘leri ve hayran olmayanları aynı şekilde karşılıyor ve düşüncelerini paylaşıyor. “Bu ne s*kim böyle… Ölecekmişim gibi hissediyorum.”
j-hope, hoşça kal demeden önce Korece konuşmak için biraz zaman ayırıyor, albümü hakkındaki düşüncelerini ve Lollapalooza‘nın ana sahnesine çıkma onurunu anlatıyor.
Herkese merhaba, ben j-hope, j-hope, evet. Bu benim için gerçekten anlamlı bir an.
Bu, benim açgözlülüğüm ve şiddetli hırsım üzerine kurulu albüm sürecinin bitişinin büyük bir parçası. Tüm albüm programları benim etim ve kanım oldu. Bugün Lollapalooza sahnesini yaparken sizlere baktım, hepinize. ARMY’lerimize ve sıradan halka bakarken, bence sağlam ve net bir inanç kazandım. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Cidden, bu çok büyük bir onur ve gelen onlarca insana çok teşekkür ederim. Tüm bu programlar gerçekten korkularımın devamıydı ama yine de çok çok anlamlı bir andı.
Ve bu anın üstesinden gelmeyi başaran kendime, bu biraz utanç verici ama kendime kendimle gerçekten gurur duyduğumu söylemek istiyorum. Peki. Çok uzun konuştum. Bununla birlikte, bu benim için gerçekten özel ve anlamlı bir şarkı. Sıradaki şarkı tüm geleceğimize (Future) adanmıştır.
Son şarkısı olarak ‘Future’ı seslendiren j-hope ile izleyiciler bir kez daha hayretler içinde kalıyor ve bu duygu, katılmadan edinemeyeceğiniz bir duygu.
j-hope‘un Lollapalooza boyunca seslendirdiği şarkılar:
- MORE
- Pandora’s Box
- Base Line
- Cypher Pt. 1
- HANGSANG
- P.O.P. (Piece Of Peace)
- = (Equal Sign)
- STOP
- Blue Side
- Safety Zone
- What If…
- Arson
- Dynamite (Tropical Remix)
- Daydream’
- Outro: Ego
- Hope World
- Trivia: Just Dance
- Chicken Noodle Soup
- Future
Kaynak: NME, Twitter
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.