Müzik magazini IZM‘in eski yayın müdürü, Korean Music Awards‘un komite üyesi ve pop kültür eleştirmeni Jung Min Jae, Kore’nin önce gelen genç eleştirmenlerinden biri.
Min Jae, Korea JoongAng Daily ile K-Pop’ta şu anda popülaritenin ne anlama geldiği ve daha fazlası hakkında röportaj verdi.
Makalede belirtilene göre, uluslararası müzik grafiklerinde zirve yapan, milyonlarca albüm satan ve Youtube’da milyonlarca izlenmelere sahip sanatçılar var ancak Kore halkı onların aslında hiçbir şarkılarını duymadıklarını ve tam olarak kim olduklarını bilmediklerini itiraf ediyor.
Jung Min Jae, bu sayısal verilerin neden gerçek dünyadan farklı bir hikaye yarattığını açıkladı. İlk olarak Min Jae şunu belirtti:
“BTS‘in de aynı şekilde halk arasında o kadar bir popülerliği yok. İnsanlar onları, ‘Billboard grafiklerinde zirveye çıktı’ şeklinde yayınlanan haberlerden biliyor. Ama Koreliler’in çoğu ‘Butter‘ı sadece haberlerden duydu ve gerçekten dinlemedi. Bu şekilde, BTS’in diğer erkek gruplarından farkı yok.”
Jung Min Jae, Korea JoongAng Daily’nin sorularını yanıtladı. Min Jae, aslında kimsenin CD’leri dinlemek için almadığını belirtti.
Soru: CD satışları, müzik video izlemeleri ve streamler bir K-Pop sanatçısının ne kadar popüler olduğunun göstergesi olarak görülüyor. Bu ne kadar doğru?
Cevap: Yayınlananın popüler olup olmadığı ve kitleler arasında geniş çaplı bir şekilde dinlenip dinlenmediği konusunda genel halkın tepkisini yansıttığını düşünmüyorum. CD’leri gerçekten dinlemek için alan kaç kişi tanıyorsunuz? Bunu göz önünde bulundurunca, bu erkek gruplarının 2 ya da 3 milyon satmasının bir anlamı yok. Bu rakamların önemli bir kısmı, hayranların albümleri toplu olarak satın almasından kaynaklanmakta.
‘Bu endeksler gerçeği hiç yansıtmıyor mu?’ diye soruluyor. Gitgide bulanıklaşıyor çünkü insanların hakkında konuştuğu gerçeklik ne? Diyelim ki 10 fanın her biri bir albümden 100’er tane alıyor. Ama bu 10 sadık fan halkın bir parçası değil mi? Yine de şarkıcının azimli bir fandoma sahip olması anlamlı ve bugünün K-Pop’ının temel gerçekliği.
Soru: Bugün (bir sanatçının ya da şarkının) popüler olup olmadığının daha doğru göstergesi ne olabilir?
Cevap: Bugünlerde genel kitle onun hakkında konuşuyorsa, şarkı popülerdir; özellikle bir şarkının elementleri ‘meme’ olarak kullanılıp viral oluyorsa. Son zamanlardaki en büyük örneği aespa‘nın megahit olmuş şarkısı ‘Next Level’dı. Halk onun hakkında, “İlginç sözlerini ve şarkı yapısını duydun mu?” diye konuşuyordu. En nihayetinde sosyal medyada viral oldu ve hatta Mart’taki başkanlık seçimlerinde, TV’de animasyonlarda oy pusulalarını sayarken kullanıldı. Bir şey ‘meme’ oluyorsa, halkın büyük çoğunluğu tanıyor demektir.
Soru: Bugün K-Pop endüstrisinde CD’nin ne anlama geldiğiyle ilgili daha çok anlatın.
Cevap: CD’ler artık fanlar için hediyelik eşya/hatıra. Örneğin kız grubu NMIXX Şubat’ta çıkış yapmadan önce ajansları JYP Entertainment, grubun çıkış EP’si ‘Blind Package’ versiyonunu piyasaya sürdü. Bu geçen yazdı ve daha o zaman EP’nin şarkı listesini boşverin, grup üyelerinin adları bile bilinmiyordu. Satın alanların çoğunun onları daha sonra fanlara satmayı amaçladığını düşünüyorum. Ama bu, CD’lerin neye dönüştüğünü gösteriyor.
Fanlar CD’leri, favori sanatçılarının ilk hafta satışlarını artırmak için, rekabetçi şekilde alıyor.
Rakamlara olan bu takıntının olumsuz sonucu da, asıl müziğin değil, albümlerin yalnızca ticari kısmının vurgulanması. Rakamlar çoğunlukla fanlar ve endüstrinini, “Bakın, geçen yıl 6 milyon sattık!” diye kendilerini kutlamaları için.
Soru: K-Pop’ta rakamları vurgulamanın diğer negatif sonuçları nedir?
Cevap: Eğlence şirketleri satışları artırmak için albüm kapaklarında farklı tasarımlar kullanıyor ve albümlerin içine koleksiyon için toplama amaçlı farklı şeyler koyuyor. 2000’nin ortalarında dijital indirmeler yüzünden CD satışları bitme noktasına gelmişti ama sonrasında erkek grubu TVXQ, 2008’deki albümleri ‘Mirotic’le 500,000 üzerinde sattı.
Bunun sonrasında eğlence şirketleri pazarlama taktiklerini geliştirme yoluna gitti. SM Entertainment ilk kez Girls’ Generation‘ın 2. tam albümü ‘Oh!’ ile rastgele fotokartları tanıttı. Hayranların tüm 9 üyenin fotoğraflarını biriktirmek için kaç albüm almaları gerekiyordu?
Soru: BTS en başarılı K-Pop sanatçısı olarak görülüyor. Popülariteleri nasıl?
Cevap: ‘Dynamite’tan önce BTS’in ‘DNA’, ‘Boy With Luv’ ve ‘On’ gibi şarkıları Billboard grafiklerine girdi ama çoğu birkaç hafta içinde grafiklerden düştü. Bu da şarkıların organik hit değil, fandomları sayesinde grafiklerde yükseldiklerini gösteriyor.
Sanırım BTS ‘Dynamite’ı yayınlamadan önce müzikal kimliklerini korumak mı, yoksa Billboard’da 1. olmayı hedeflemek mi konusunda arada kaldı. 2. kısmı seçtiler diyebilirim. ‘Dynamite’ kendi ürettikleri bir şarkı değildi ve, Amerikalı dinleyicilere daha yakın gelmesi için sözleri İngilizce’ydi.
Ticari açıdan akıllıca bir seçimdi ama umarım BTS’in bu aşaması müzikal stilleri açısından uzun sürmez. Bu şekilde konuşmuştum ve çok tepki aldım. Ama ‘Dynamite,’ ‘Butter’ ve ‘Permission to Dance’de BTS’in kendi rengi yoktu.
BTS başarıya ilk olarak seçkim müzik ve kendi yazdıkları dürüst, bağ kurulabilen ve sosyal eleştiri içeren sözlerle yükseldi. O BTS’i tekrar görmek isterim.
Soru: Rakamlar gerçekliği neden tam olarak yansıtmıyor?
Cevap: Wonder Girls‘ün ‘Tell Me’si gibi ülke çapında hit olmuş şarkıları hep bir ağızdan söylediklerini hatırlayan Koreliler, K-Pop’ın genel kitle arasındaki popülaritesini kaybettiğini üzülerek anıyor. Bu rakamların hepsini ve fandomlarını ‘kendi ligleri’ olarak tanımlıyor.
90’larda oluşan, bugün bildiğimiz K-Pop idol müziğinden önce genç jenerasyonlar ve ebeveynleri aynı şarkıcıları dinlerdi. Bugünlerde erkek grubu NCT‘nin 12-20 yaş arası gençler arasında çok popüler olduğunu duydum ama 20’lerindeki ve üstündeki çoğu kişi NCT’nin bir üyesini ya da şarkısını bile bilmiyor. Bu, K-Pop idollerinin popüler olmadığını mı gösteriyor? Hayır, bugün içeriğin kişiselleştirildiği anlamına geliyor.
Soru: Bu ne zaman oluştu?
Cevap: Halk beğenisi ve fandom gücü arasındaki yabancılaşma, özellikle erkek grupları arasında yaygın.Kız grupları hala halka hitap edecek müzikler yayınlıyor. Artık erkek gruplarından böyle şarkılar görmüyoruz.
2010’ların başlarında SHINee, BIGBANG ve Infinite gibi erkek grupları geniş çapta bilinen hit şarkılar üretti. Bu 2010’ların ortalarında, EXO ve BTS gibi erkek gruplarının müziklerine hip-hop unsurlarını dahil etme konusunda daha cesur hale gelmesi ve kitlelere hitap edemeyecek kadar dolambaçlı şarkılar üretmesiyle işler değişmeye başladı.
Bunun yerine, erkek grupları yeni konseptlere ve kendilerini Batılı Pop’tan ayıran ‘kalgunmu’ (kusursuz senkronizasyonla dans) denilen görsel performanslara yöneldi.
Kaynak: Naver aracılığıyla Allkpop
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.