Kore Uluslararası Kültürel Değişim Şirketi, geçtiğimiz günlerde Hallyu’nun 2021 Ekonomik Dalgalanma Etkisi Çalışması‘nı yayımladı.
Hallyu’nun Ekonomik Dalgalanma Etkisi Çalışması; 18 ülkedeki 8500 Hallyu (Kore Dalgası) içerikli tüketiciyle yapılan bir ankete ve 16 kültürel içerikli tüketim malları ve turizm işletmesinin ihracat verilerine dayanan ulusal ekonomik dalgalanma etkisi ile Hallyu indeksi, Hallyu tüketim davranışı, Hallyu ihracat etkisi dahil olmak üzere Hallyu’nun dalgalanma etkilerini ölçerek hesapladı.
2021’de Hallyu ile yapılan toplam ihracat, bir önceki yıla göre yaklaşık 200 milyar KRW (%1,5) artarak 11,696 milyar KRW (yaklaşık 14,8188 trilyon KRW / 12 Milyar $) idi. Hallyu ile ilgili tüketim malları ihracatı önemli ölçüde artarak %19,2’ye yükseldi ve Hallyu ile ilgili toplam ihracatta artış kaydetti. Hallyu nedeniyle kültürel içerik ihracatı azaldı ancak bu, 2020’de pandemiye rağmen Hallyu nedeniyle kültürel içerik ihracatında önemli bir artışın sonucu gibi görünüyor.
Hallyu İndeksi, Hallyu’nun yurt dışındaki popülaritesini ve büyümesini yansıtan ve Hallyu’nun ülkelere göre yayılma derecesini ölçebilen bir gösterge. Bu çalışmanın sonucunda, bir önceki yılın anketine göre Hallyu Durum İndeksi ve Hallyu Psikolojisi İndeksi sırasıyla %4,9 ve %6,2 arttı. Hallyu’nun mevcut popülaritesini gösteren Hallyu Durum İndeksi’ne göre ülkelerin sınıflandırılması sonucunda, aralarında Vietnam, Malezya, Tayvan, Endonezya, Tayland ve Çin’in de bulunduğu 18 ülkeden 6’sı Hallyu Popülerleşme Aşaması şekilde sınıflandırıldı. Diğer 12 ülkenin tamamı Hallyu Yayılım Aşaması olarak sınıflandırıldı ve hiçbir ülke Küçük İlgi Aşaması olarak sınıflandırılmadı çünkü geçen yıl tek Küçük İlgi Aşaması olan İngiltere Hallyu Yayılım Aşaması’na yükseldi.
Hallyu‘nun büyüme ve gerileme derecesini gösteren Hallyu Psikolojisi İndeksi de çoğu ülkede yükselerek Hallyu’ya yüksek ilgi ve onun gelecekteki büyümesine yönelik beklentiler gösterdi. Hindistan, Tayland, Vietnam ve BAE’nin de aralarında bulunduğu 4 ülke, Yüksek Büyüme Gubu‘nda yer alırken; kalan 14 ülke Orta Büyüme Grubu’nda yer aldı. Uzun süredir Hallyu Düşüş Grubu olarak sınıflandırılan Japonya bile Orta Büyüme Grubu’na geçerken, Hallyu Düşüş Grubu‘nda yer alan ülke kalmadı.
Anket, Hallyu‘nun bu yıl popülerleşmesinin en çok Hallyu’nun popülaritesinin geçmişte orta ve alt sıralarda kaldığı ABD, İngiltere, Avustralya ve Güney Afrika gibi ülkelerde gerçekleştiğini gösteriyor. Bu, global sendrom BTS ve Squid Game‘in büyük etkisinden olduğu şeklinde yorumlanıyor.
Hallyu içeriklerinin çeşitliliği ve yoğunluğu, bir önceki yıla göre %8,6 ve %18,5 artarak sırasıyla %5,4 ve %41,9 olurken; 40’lı ve genç yaştaki erkeklerin artması nedeniyle yaş ve cinsiyet farkı daraldı. Artık eskisi gibi az sayıdaki meraklının değil, her yaştan kadın ve erkeğin keyifle izlediği, dünya çapında popüler bir içerik haline geldiği söylenebilir.
Enstitüdeki araştırma ekibinin başkanı Choi Kyung Hee:
Daha önce popülerliği düşük olan ülkelerde Hallyu’nun popülaritesinin artması ve yaş ve cinsiyet tüketim farkının azalması çok cesaret verici.
Kaynak: KBIZoom
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.