Bir medya kuruluşuna göre, G-Dragon, Koreli idollerin yüksek profilli lüks markaların marka elçileri olması konusunda öncü oldu.
Son birkaç yılda, Louis Vuitton için BTS, Gucci için EXO’dan Kai, Chanel için BLACKPINK’ten Jennie gibi birçok yüksek profilli lüks markanın marka elçisi olmak üzere seçilen Koreli idollerde bir artış olduğu oldukça açık.
Ancak, bu lüks markaları, marka elçileri olarak Koreli idolleri seçmeye iten neydi? Money Lab’e göre, BIGBANG’in lideri ve rapçisi G-Dragon bu konuda yolu açan kişiydi.
Medya kuruluşuna göre, Chanel 2015 yılında Paris, Fransa’da bir defile düzenledi. Bu gösteride G-Dragon da vardı; Koreli bir idol şöyle dursun, Asyalı bir yıldızın gösteriye davet edilmesi daha sonra netizenler ve medya kuruluşları arasında sıcak bir konu haline geldi.
G-Dragon’un Chanel’in defilesindeki görünümünden bu yana, Koreli idoller yavaş yavaş lüks eşya endüstrisinde temsilciler ve elçiler olmaya başladılar.
O zamanlar, “büyükelçi” terimi yalnızca markanın ünlünün imajını ve adını pazarlama amacıyla ödünç alacağı anlamına geliyordu. Ancak son yıllarda elçiler, ürünün kendisini giyerek veya kullanarak ürün ve hizmetleri daha etkili bir şekilde tanıtmaya başladılar.
Koreli İdollerin, Lüks Markalara Marka Elçisi Olarak Etkisi
Daha fazla Koreli idol bu lüks markalar için marka elçileri haline geldikçe, markaların satışlarında gözle görülür bir artış olmaya başladı.
Mart 2020’de, Gucci’nin elçisi olan EXO’dan Kai, özel bir koleksiyon üzerinde özel bir işbirliği için markayla ortaklık kurdu ve bu onu Gucci’yle iş birliği yapan ilk Koreli ünlü yaptı.
Kai x Gucci koleksiyonunda 1.77 milyon won (yaklaşık 1.570 USD) perakende satış yapan trikolar yer aldı ve piyasaya sürülmesinden sadece bir günden kısa bir süre sonra, triko koleksiyondaki diğerleriyle birlikte tamamen tükendi ve ürünler muazzam bir popülerlik kazandı.
Nisan ayında Louis Vuitton’un marka elçisi olan BTS, markanın ürünlerinin büyükelçiliğinden önce bile stoklarının tükenmesine yol açtı.
Louis Vuitton’un erkek koleksiyonu sanat yönetmeni Virgil Abloh, Instagram hesabında BTS ile bir video röportajı yayınladıktan sonra, Jimin’in giydiği bir tişört tüm ülkelerde hemen tükendi ve BTS’in marka gücünü gösterdi.
Chung-Ang Üniversitesi’nde İşletme profesörü olan Jeong Do-jin’e göre, Koreli idoller dünya çapında her geçen gün daha da tanındığı için, pahalı markalar için büyükelçi seçilmeleri daha uygun hale geldi. Büyükelçi ile pazarlama yapılmasının düşük maliyetli ve seri üretilen ürünler için uygun olmadığını da sözlerine ekliyor. Bu nedenle genelde lüks markalar, Koreli idolleri seçme eğiliminde.
Bununla birlikte, lüks markaların bu şekilde pazarlanmasının, bu lüks malları satın aldıklarını “gösterme” arzusu olan genç nesil tarafından aşırı tüketimi teşvik ettiğine dair karışık endişeler de var.
Ancak Koreli idollerin, hayranları Korece ve Kore kültürünü öğrenmeye yönlendirdiği oldukça açık.
Kaynak: KpopStarz
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.