K-Pop endüstrisinde, özellikle albüm satışları açısından 2021 verimli geçti.
Gaon Chart’a göre 2021’in ilk 50 haftasında dünya çapında 54,5 milyondan fazla albüm satıldı. Bu sayı 2020’deki 41,7 milyon kopyadan %31 daha fazla. 2021 için toplam satışların yaklaşık 60 milyon kopyaya yakın olduğu tahmin ediliyor.
Ancak satın alınan albümlerin hepsi alıcılarıyla kalmıyor. Bu durum K-Pop endüstrisini, hızla artan albüm satışlarının çevresel etkileri hakkındaki sorularla baş başa bırakıyor.
K-Pop albümlerinin 2016’da yaklaşık 10,8 milyon ve 2019’da 24,5 milyon kopya sattığı düşünüldüğünde, pazar katlanarak büyüyor. Kore Gümrük İdaresi’ne göre Ocak – Kasım 2021 arasındaki K-Pop albüm ihracatı 2020’ye göre %50 arttı.
BTS, NCT 127, NCT DREAM, SEVENTEEN, Stray Kids, ENHYPEN, TXT, ATEEZ, TWICE, EXO, THE BOYZ ve Baekhyun’dan oluşan 12 K-Pop sanatçısının her biri geçen yıl bir milyondan fazla albüm sattı.
Best Selling Artists on Gaon in 2021 (Week 1~50):
1. @BTS_twt 7,20M
2. @NCTsmtown_127 4,04M
3. @NCTsmtown_DREAM 3,88M
4. @pledis_17 3,79M
5. @Stray_Kids 2,66M
6. @ENHYPEN 2,16M
7. @TXT_members 2,00M
8. @ATEEZofficial 1,85M
9. @JYPETWICE 1,59M
10. @weareoneEXO 1,49M pic.twitter.com/xOVOrj4TYP— Kpop Charts (@kchartsmaster) December 23, 2021
K-Pop albüm pazarının geleceği parlak gibi görünse de, bu artışın karanlık bir tarafı da var; birçok sadık hayran, çeşitli pazarlama taktikleri nedeniyle düzinelerce albüm satın alıyor ancak sonunda çoğunu çöpe atıyor. Albümler, genelde hayran buluşması gibi etkinliklere davet edilmek için çekilişlere katılım sağlıyor ve idol grubu üyelerinin rastgele fotoğraf kartlarıyla birlikte geliyor. Hayranlar arasında “piyangoyu kazanmaya” benzetilen hayran buluşmalarına katılma şansını arttırmak ve istenen üyelerin fotoğraf kartlarını elde etmek için olabildiğince çok albüm satın almak tercih ediliyor.
Buradaki sorun, fazla kopyaların en sonunda plastik atık haline gelmesi. Çevrim içi topluluklarda ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında, K-Pop idollerinin sokağa atılmış albüm yığınları hakkında şikayetler paylaşılıyor.
Çevrim içi toplulukta paylaşılan bir gönderide şarkıcı Kang Daniel’ın sokağa atılan albüm kutuları görülüyor. Kutunun üzerine “Al onları” yazılmış.
Geçen ay paylaşılan bir tweet’te ise, “Sadece fotoğraf kartlarını çıkarıp Myeongdong CT Record’un yanına bırakmak için iki kutu albüm alan kişi, lütfen dikkat et. Bütün bunları öylece atamazsın.” yazılmış.
Yukarıdaki görsel, NCT’nin Aralık ayında piyasaya sürüldüğünden beri 1,7 milyonun üzerinde kopya satan üçüncü tam albümü “Universe”in açılmış kopyalarıyla dolu iki kutu içeriyor. Albümlerin, satın alındıktan kısa bir süre sonra Seul’ün merkezindeki bir plak mağazasının dışına bırakıldığı tahmin ediliyor.
Seul Üniversitesi’nde çevre mühendisliği profesörü olan Lee Jai Young, “Bugünlerde K-Pop albümleri; onları plastik, kağıt ve kumaşın bir karışımı yapan koleksiyon değeri olacak şekilde özenle tasarlanıyor.” dedi.
“Bu albümleri geri dönüştürmek neredeyse imkansız. Muhafaza edildiği sürece, bir kişinin kaç tane albüm satın aldığı sorun değil. Ama buradaki sorun, çok miktarda albümün çöpe atılıp geri dönüştürülemeyen atıklara dönüşmesidir. Çevresel bir bakış açısıyla, büyüyen albüm pazarı ve buna eşlik eden aşırı alımlar hiç de iyi bir durum değil.”
K-Pop albümleri genellikle farklı tasarımlara sahip çeşitli versiyonlarda piyasaya sürülür.
Çünkü K-Pop idollerinin albümleri, grup üyelerinin rastgele seçilen fotoğraf kartlarıyla gelir ve hayranlar, bir albüm yayımlandıktan sonra tüm fotoğraf kartlarını toplamak için çevrim içi olarak toplanır.
Pop müzik eleştirmeni ve aynı zamanda her yıl düzenlenen Kore Müzik Ödülleri seçim komitesinin bir üyesi olarak görev alan Jung Min Jae, “Albüm satışları dünya çapında istikrarlı bir şekilde düşüyor ancak K-Pop albüm satışları artmaya devam ediyor.” dedi.
“K-Pop endüstrisinin büyümesi kutlanacak bir şey olsa da, albüm satışları sadece olumlu bir durum olarak görülemez. İhracatı hesaba katsak bile, şu anki satış miktarı nüfusumuzla ya da pazar büyüklüğümüzle orantılı değil. Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl sadece birkaç albüm 1 milyonun üzerinde satıyor. Toplu satın alma olmadan en popüler K-Pop albümleri bile, pazar büyüklüğü göz önüne alındığında gerçekçi olarak 100.000 kopya civarında satardı.
Covid-19 pandemisi nedeniyle hayran buluşmaları görüntülü olarak gerçekleşmeye başladıktan sonra, yabancı hayranlar bile çevrim içi hayran buluşmalarına davetiye kazanmak için toplu satın alım yapmaya başladı. Artık gümrükten giriş işlemleri çoğunlukla internet üzerinden yapıldığından, belirli web sitelerinden albüm satın alındıktan sonra bazı hayranlar fiziksel kopyaların evlerine teslim edilmesini bile istemiyor. Sadece kayıtlı çok sayıda giriş yaptırmak için para ödüyorlar ama o kadar albümü ellerinde tutamıyorlar. Yine de bu durum, albümleri yalnızca fotoğraf kartları için alıp atmaktan daha iyi.”
Fiziksel kopyaları almama seçeneği, satışları arttırmak için hayran buluşmalarının sık sık yapıldığı albümün piyasaya çıkışından sonraki ilk haftalarda, birçok sanatçı ve plak mağazası tarafından sunulmakta. Japon idol sahnesinden gelen ve ‘chodong’ olarak adlandırılan ilk hafta satışları, bir sanatçının popülaritesinin ve hayranlarının sadakatinin önemli bir ölçütü olarak kabul ediliyor. Sonuç olarak, fandomlar genellikle en sevdikleri sanatçıların yeni bir satış rekoru kırması için rekabet gücü sergiliyor.
Bazı hayranlar, yalnızca hayran buluşması çekilişine katılmak için çevrim içi olarak birden fazla albüm satın alıyor ancak fiziksel kopyaları almamayı tercih ediyor. Bu, birçok sanatçı ve plak mağazası tarafından sunulan bir seçenek.
Eleştirmen Jung Min Jae, “Hayranları toplu satın alımları için suçlama eğilimindeyiz ancak hayranların eleştirinin hedefi olması gerektiğini düşünmüyorum. Temel sistem hayranları büyük miktarlarda albüm satın almaya teşvik ettiği sürece, çok sevdikleri idollerle tanışmak istedikleri veya belirli bir üyenin fotoğraf kartını almaya çalıştıkları için onları suçlayamayız. Hayranların bakış açısıyla, onların başka seçeneği yok.” dedi.
YG Entertainment, geçen ay albümleri çevresel açıdan daha sürdürülebilir hale getirmek için küçük adımlar atmaya başladı. BLACKPINK ve WINNER gibi popüler grupları yöneten şirket, bundan böyle yayımlanan albümlerin çevre dostu ambalajlara sahip olacağını duyurdu. İlk çevre dostu albümleri ise WINNER’dan Mino’nun 7 Aralık’ta piyasaya sürülen “To Infinity” albümü oldu.
YG’nin üretim ve pazarlama grubunun üst yönetiminden Yi Bo Young, “Orman Yönetim Konseyi tarafından onaylanan çevre dostu kağıtların yanı sıra, kağıt hamuru ağartma sürecinde daha az klor kullanan ve daha az karbon üreten kağıtları kullanmaya başladık. Ayrıca soya mürekkebi ve su bazlı kaplamalara geçtik. Henüz değiştiremediğimiz CD-ROM ve küçük ambalaj bileşenleri dışında, gelecek albümlerde plastik kullanımı en aza indirilecek. Beklentimiz, albümlerin doğada daha çözünebilir olması.” dedi.
Yi, özel malzemeler gerektirdiğinden ve renk ile kaplamalar geleneksel yöntemden farklı göründüğünden, bu tür bir üretim sürecinin daha fazla zaman aldığını da sözlerine ekledi.
Yi, “Denemelere ve hatalara rağmen, çevre dostu albümler için daha fazla araştırma yapmaya devam edeceğiz. Özellikle BLACKPINK, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin bir savunucusu olduğundan çevreyi korumak için en azından biraz yardımcı olabilme ihtiyacı hissettik.” dedi.
Profesör Lee, “Çevreye daha duyarlı bir albüm pazarına küçük adımlar atmak, küçük bileşenleri değiştirmekle başlansa bile anlamlı bir çaba. Umarım gelecekte, geleneksel malzemelerin yerini alabilecek daha çevre dostu malzemeler bulabiliriz. Ancak en nihayetinde atılan albümlerin miktarını azaltmak, albümlerin geri dönüştürülebilir olması kadar önemli.” dedi.
Eleştirmen Jung, sürdürülebilir malzemelerle yapılan albümlerin iyi bir başlangıç olduğunu kabul etti ancak K-Pop endüstrisinin bir bütün olarak temel sorunu çözmesi ve mevcut satış taktiklerini yeniden değerlendirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Wanna One’ın bir albümünden 210 kopya satın aldığı halde hayran buluşmalarına davetiye kazanamadığını bildiren bir hayranın tweet’i;
Jung, “Mevcut sistem yıllardır standart olarak oluşturulduğundan, herhangi bir şirketin köklü değişiklikler yapması zor olacaktır. Şirketler, albüm versiyonlarının ve bileşen öğelerinin rastgele dağılımını durdurmak veya en azından azaltmak için ortak bir çözüm üretmek amacıyla toplanmalı. Endüstrinin, albümleri hayran buluşmalarından ve fotoğraf kartlarından ayırmaya başlaması gerekiyor. Fotoğraf kartları rastgele dağıtılmak yerine normal ürünler gibi satılmalı. Hayran buluşmaları için dijital girişleri ayrı olarak satmak ilk başta garip gelebilir ancak tüm bu albümlerin boşa gitmesinden daha iyidir.
Önümüzdeki yıl muhtemelen daha fazla K-Pop albümü satacağız ve mevcut sistemde bu aynı zamanda daha fazla albümün boşa gitmesi anlamına geliyor. Elbette satılan kopya sayısı, rastgele dağıtım taktikleri olmadan düşecek ancak insanlar yine de hayran buluşmalarına katılmak için toplu satın alımı yapacak. Bu daha çok şirketler ve fandomların, 1 milyon kopya satma veya albüm satış listelerinde 1 numara olma takıntısını bırakmasıyla ilgili. Çevre ve değişim için sorumluluk hissetme ihtiyacı daha önemli bir amaç.” dedi.
Kaynak: Naver + Twitter
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.