Prof. Jin Joong Kwon “Snowdrop” tartışması hakkında: “İfade özgürlüğü, drama sadece dramadır” diyor!
Dongyang Üniversitesi’nde eski bir profesör olan Jin Joong-kwon, JTBC’nin dizisi “Snowdrop”un tarihi çarpıtması konusundaki tartışmayı eleştirdi.
21 Aralık’ta Jin Joong-kwon, Facebook sayfasında “Snowdrop”un askıya alınmasını talep eden ulusal bir dilekçenin içeriğini bildiren bir içerik yayımladı, “Ne halt ediyorlar? Bir taraf, dramanın demokratikleşme hareketini kötülediği için yaygara kopardı, diğeri ise Ulusal Güvenlik Yasası’na, siyasi casusları yücelttiği için şikayette bulundu” dedi ve “Snowdrop”un tarihsel çarpıtması konusundaki tartışmadan bahsetti.
“Bu insanlar farklı taraflarda ama aynı zihniyete sahipler. Her ikisi de açık bir toplumun düşmanlarıdır. Dramaları drama olarak izleyin lütfen. İfade özgürlüğü demokratik bir toplumun temel taşıdır. Temel taşını sallayanlar kesinlikle reddedilmelidir” dedi. “İğrenç ideolojik haydutların zulmünden nefret ediyorum” diye eleştirdi.
“Snowdrop” Mart ayında, “Joseon Exorcist” tarihi çarpıtması nedeniyle eleştirilirken özeti sızdırıldığında tartışmalı hale geldi. Netizenler, “Snowdrop”u “Ulusal Güvenlik Teşkilatını ve casusluğunu yüceltirken demokratikleşme hareketini küçük düşürmekle” suçladılar ve ana karakterin öğrenci hareketine önderlik eden gerçek kişiyle aynı isme sahip olduğuna ve ana karakterin demokratikleşme hareketlerine katılan bir Kuzey Kore casusu oluşuyla yanlış anlaşılmaya neden olacağına dikkat çektiler.
“Snowdrop” yapım ekibi, şüphelere atıfta bulunarak, “Bu şüpheler “Snowdrop”un içerdiğinden farklı olduğu gibi, üretim amacı ile de ilgisi yok” diyerek bir çizgi çizdi. Bununla birlikte, tartışma devam ederken, ek bir açıklamada, “Demokratikleşme hareketini ele alan bir drama değil. Erkek ve kadın kahramanların demokratikleşme hareketine katıldığı veya önderlik ettiği ortam betiğin hiçbir yerinde yok. Herhangi bir hükümet veya örgütün temsilcisi değiller.” şeklinde belirtildi.
Tartışma, 18 Aralık’taki ilk yayımdan sonra yeniden alevlendi ve sponsorların, reklam şirketlerinin kaybına yol açtı. Bu durumda, “Snowdrop” başka bir açıklama yaptı ve “Yanlış anlaşılmaların çoğu gelecekteki bölümlerde çözülecek. Bireysel özgürlüğün ve mutluluğun haksız güçler tarafından bastırıldığı anormal dönemi tekrar etmemek için prodüksiyon ekibinin niyetini içeriyor” dedi.
Bununla birlikte, tartışma kıvılcımı hiçbir azalma belirtisi göstermedi. Demokratikleşme hareketiyle ilgili kuruluşlar da onu “tarihi çarpıtma niyeti olan bir drama” olarak eleştirdi ve “Snowdrop”un yapım ekibi bir netizen tarafından Ulusal Güvenlik Yasasını ihlal etmekle bile suçlandı.
Tüm bunları takip eden Prof. Jin Joong-kwon, “demokratikleşme hareketlerini, casusları ve Ulusal Güvenlik Teşkilatını örmenin başka bir suç olduğu ve aynı zamanda ulusal şiddete rasyonellik kazandırma girişimi olarak görülebileceği” iddialarına dikkat çekti. “Onlarla basit bir el hareketiyle Koreli erkekleri aşağılamakla suçlayanlar arasında hiçbir fark görmüyorum.” Demokratikleşme hareketi gruplarının yapması gereken bu mu? Ömrünü demokratikleşme hareketine adayanların, bu anti-demokratik hareketleri kendi adlarına görmekten hoşlanacağını mı düşünüyorsunuz? Demokratikleşme hareketini Güney Kore’nin lideri haline getirmeyin.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Kaynak: KBIZoom
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.