Merhaba, bir köşe yazısı yazmayalı uzun zaman oldu!
Bir süredir araştırma yapıyordum ve bu konu hakkında köşe yazısı hazırlamaya karar verdim. Çok ilginç ve şaşırdığım bilgiler elde ettim ve bunu sizlerle paylaşmak istedim
O halde hazırsanız köşe yazıma başlıyorum
Biliyorsunuz ki Güney Kore ve Kuzey Kore aynı milletten olmalarına rağmen aralarında siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle bölünmüş ve iki ülke farklı şekilde yönetiliyor. En basitinden örnek verecek olursam Güney Kore kültür ,yemek ,internet, teknoloji, K-Pop, K-Drama,plastik cerrahi, kozmetik gibi birçok yönden özgür bir ülkeyken Kuzey Korede bu olanaklar yok. Kuzey Koreden kaçan insanların anlattığına göre internet asla yokmuş, televizyon kanalları oldukça kısıtlıymış ve sadece iki-üç tane haber kanalı mevcutmuş, kadınlar saçlarını istediği gibi kestiremiyormuş, estetik ameliyat olmak yasakmış, erkekler Güney Koredeki askerlik süresinden daha uzun süre askerlik yapıyormuş, hatta kadınlar bile askerlik yapıyormuş, eğitim yokmuş, oradaki marketlerde ihtiyaçlar kısıtlıymış. Halkın düşünce özgürlüğü yokmuş. Eğer bir Kuzey Kore vatandaşı K-Pop ya da K-Drama izlerse hapis cezasından idama kadar çeşitli ceza alıyormuş. Ya da bir Kuzey Kore vatandaşı başka bir ülkeden birisine telefon etmeye kalkarsa öldürülüyormuş. Çünkü telefonu ve interneti hükümetten sadece yetkili bazı kişiler erişebiliyormuş.
Şimdi Kore’nin neden bölündüğü hakkında bilgi paylaşmak istiyorum (Kaynak:Vikipedi&Kültürpostası)
Kore devleti 1900’lerin ilk yarısını Japon işgali altında geçirdi. Bu yıllarda Asya içindeki ilerleyişini sürdüren Japonlar Kore’de acımasız bir sömürge idaresi kurdu. 1945 yılındaki bağımsızlığa kadar Kore’de Japon idaresine karşı mücadele eden birçok hareket ortaya çıktı. 2. Dünya Savaşı başlayınca Japonların durdurulması durumu gündeme geldi.
Sovyetlerin başkanı Stalin‘in, Japonya’ya savaş açmadan önce Kore’ye bağımsızlık tanınacağı konusunda istediği güvence verildikten sonra Sovyetler, Ağustos 1945’te Japonya’ya savaş açtı ve Sovyet ordusu (Kızılordu) Japon işgali altındaki Kore’ye girdi. Kızılordu’nun gelişiyle Kore’nin kuzeyi Japon işgalinden kurtuldu. ABD bu bölgeyi SSCB’ye bırakmak istemeyince Eylül 1945’te ABD askerleri Kore’nin güneyine çıktılar. Böylelikle Kore fiilen ikiye bölünmüş oldu.
1948’de Birleşmiş Milletler gözetiminde seçimler yalnızca ABD işgali altındaki güneyde yapıldı. Bunun sonucunda Güney Kore’de Kore Cumhuriyeti; Kuzey Kore’de ise Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti kuruldu. ABD, Güney Kore’yi desteklerken Sovyetler Birliği ise Kuzey Kore’yi destekledi ve iki hükümet de tüm Kore Yarımadası üzerinde egemenlik iddia etti.
1950-1953 Kore Savaşı, iki Kore’nin Soğuk Savaş boyunca ve sonrasında Kore Tarafsız Bölgesi tarafından ayrılmasına yol açtı. 21. yüzyılın başlarında Güney’de liberal hükûmetler ve Kuzey’de önceki yönetimlere kıyasla daha dostane iki taraf arasında ilişkilerde iyileşme başladı.Ancak bu değişiklikler Kuzey Kore’nin nükleer silah elde etmesine karşı olan muhafazakâr Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak döneminde büyük ölçüde tersine döndü.
Yukarıdaki fotoğraf günümüzde Güney Kore- Kuzey Kore’yi ortadan ayıran sınır oluyor. Güney Kore-Kuzey Kore sınırının tam ortasında kalan Panmunjom isimli bir köy bulunuyor ve bu bölge askerlerden arındırılmıştır. Ancak bu bölge az önce fotoğrafta gördüğünüz gibi ikiye ayrılmış ve Güney Kore Kuzey Kore sınırı bulunuyor.
İki ülkenin yetkileri bu masada karşılıklı oturduğunda kesinlikle ellerini uzatması yasak. Bu sınır ihlaline giriyormuş ve ateş açma yetkisi veriyormuş
İki ülkenin liderinin bir araya gelmesi ve tokalaşması
Az önce bahsettiğim askerlerden arındırılan bölge “DMZ” olarak adlandırılıyor. Buraya çeşitli geziler düzenleniyor ve dürbünlerden Kuzey Kore’yi görebiliyorsunuz. Ancak tel örgülerin arkasına geçmek kesinlikle yasak ve mayınlar mevcut. Ayrıca silahlı askerler bulunmakta
Bu da sınırdan çekilmiş bir diğer fotoğraf
Ayrıca Güney Koreli ünlüler Kuzey Korede düzenlenen bir etkinlikte sahne almıştır
Her yıl Kuzey Koreden kaçan insanlar oluyor. Eğer başarırlarsa hayatlarını kurtarıyorlar ancak yakalanırlarsa cezası idam oluyor. Kuzey Kore tamamen kapalı ve insanların yoklukta yaşadığı bir ülke. Ziyaretçi nadiren ve belli sayıda kabul ediyorlar. Fotoğraf ve video çekmek kesinlikle yasak. Bu ağır şartlarda hala orada hayatta kalmaya çalışan insanlar olduğunu bilmek beni çok üzüyor. Umarım bir gün bu zulüm son bulur…
Yazımı okuduğunuz için teşekkürler…
Sitemizin editörlerinin kişisel olarak hazırladıkları köşe yazıları.