KMCA: “‘BTS Askeri Hizmet Yasası’ ayrımcıdır, yeniden değerlendirilmesi gerekir.”
24 Aralık’ta Kore Müzik İçeriği Derneği (KMCA); Milli Savunma Bakanlığı‘nın, “popüler kültür ve sanat alanında başarı ödülü sahiplerini” içeren yeni zorunlu askerlik hizmeti erteleme yasasını kabul etmesine yanıt olarak resmi bir açıklama yaptı.
KMCA, “Milli Savunma Bakanlığı tarafından 22 Aralık’ta yayımlanan yasa, bu yasadan yararlanmaya hak kazananların kriterlerini ‘Kültürel Liyakat Nişanı alanlar arasında Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı tarafından tavsiye edilenler’ olarak belirlemiştir. Gerçekte, eğlence sektöründe bu yasa için uygun olacak tek sanatçı BTS’dir.” dedi.
Hükümetin; K-Pop’ın, ulusun imajını destekleme ve güçlendirmedeki rolünü kabul etmesini takdir ediyor, böylesi zor zamanlarda bile yardımcı yasaların oluşturulmasını destekliyoruz. Ancak herhangi birinin, sınırlı kriterlere uygun olması gerçekçi olarak imkansızsa, bu yasanın anlamı nedir? Bu yasa, mevcut standartlarla onaylanırsa; gelecekte 2. nesil bir BTS olsa bile, hiçbir K-Pop sanatçısı bu yasadan yararlanamayacaktır. Bu yasa, K-Pop sektörünün geleceğini geniş çapta desteklemeyi amaçlayan bir yasaysa ve yalnızca BTS’in askerlik hizmetini ertelemesine izin vermek için yapılmış bir yasa değilse; o zaman yürürlükte olması için belirlenen kriterler, bu kanunun orijinal amacından sapmıştır ve revizyon edilmesi gereklidir.
Konuyu ayrıntılı bir şekilde açıklamak gerekirse, “popüler kültür ve sanat alanında liyakat ödülü sahibi” olan sanatçıların zorunlu askerlik görevlerini 2 yıl ertelemelerine izin veren yeni yasa, yalnızca “Başkanlık Kültürel Liyakat Nişanı” almış olanlar ile sınırlı tutuluyor.
2020 itibariyle bu kriterlere uyanlar arasında; Lee Soo Man, Psy, Cho Yong Pil, Tae Jin Ah, Nam Jin, BTS, Yang Hee Eun yer alıyor. Son 10 yılda “Kültür Liyakat Nişanı” alanların yaş ortalaması 67.7 idi.
Genellikle eğlence sektöründe en az 15 yıldır çalışan kişiler, “Başkanlık Kültürel Liyakat Nişanı” için tavsiye edilir. Fakat herhangi bir K-Pop idolünün; 28 yaşına gelene ve askere gitmesi gerekene kadar, 15 yıl boyunca sektörde yükselmesi pek olası değil.
Dahası; BTS‘ten sonraki herhangi bir gelecek nesil K-Pop idolünün, bu kadar genç yaşta “Başkanlık Kültürel Liyakat Nişanı” alması için BTS‘ten bile daha büyük başarılara ulaşması gerekecek.
Orjinal haber: theqoo
1. Gayet açık değil mi? Kim olurlarsa olsun, gelecekte BTS gibi başarılar elde ederlerse, askerlik hizmetinden muaf tutulabilir.
2. BTS üyeleri, normal bir şekilde askere kaydolacak. Bu yüzden lütfen, BTS’i kalkan olarak kullanmayın.
3. Ancak standartları düşürürseniz, çılgınlık olur. Kabul edilmesinin nedeni, başından beri standartların yüksek olmasaydı.
4. Diğer şirketlerin kanunu değiştirmek için BTS’i kullandığını, BTS’ten faydalanmaya çalıştıklarını ama hepsinin başarısız olduğunu hissediyorum.
5. Standartları, diğer idollerle eşleşecek şekilde düşürmelerini istiyorsanız, o zaman askerlik hizmetinin ertelenmesiyle ilgili makalelerde neden yalnızca BTS yer alıyor?
6. Geçmişte, BTS’in bu kadar popüler olacağını düşünüyor muydunuz? Belki ikinci bir BTS ya da başka biri de olacak.
7. Bu yasa BTS’e özel değil, ama standartlar yükseltilir ki böylece yalnızca BTS gibi başarılara ulaşmış ünlü sanatçılar bundan yararlanabilsin…
8. 15 yıl ya da daha uzun süre sektörde olması bir şart. Ancak diğer idoller de, BTS gibi başarılar elde ederse kültürel liyakat nişanı alabilirler.
9. BTS hayranı değilim, ama diğer idollerin de yararlanmasına yardımcı olmak için BTS’i kullanıyorlarmış gibi hissediyorum.
10. Avantajlardan yararlanmak istiyorsanız, BTS gibi başarılar elde etmelisiniz.
Kaynak: KNetizen
Netizen haberleri, Güney Kore’deki popüler sosyal ağ sitelerinde yapılan tartışmaların Türkçe’ye çevrilmesi üzerine yapılan haberlerdir. Netizen haberlerinde sitemiz veya editörlerimizin herhangi bireysel yorumu bulunmamaktadır. Tamamı çeviridir ve tarafımızdan yapılan herhangi bir ekleme yoktur.