Muhafazakar Kore kültürüne rağmen, bu K-Pop idolleri yeni bir şey denemekten korkmuyor.
K-Pop, her geçen gün daha geniş kitlelere ulaşıyor. Hallyu dalgası, müzik ve moda sahnelerine büyük ölçüde katkıda bulunmuştur. Özellikle Koreli idoller, mükemmel cilt bakımı rutinleri ve kusursuz moda zevkleri ile ünlüdür. Ancak, insanların kadın standartlarına uygun güzellik ürünleri ve günlük kıyafetleri kullanan erkek K-Pop idolleri hakkında olumsuz izlenimler edindikleri de bir gerçek.
Bu sanatçılar, tek bir yanlış hareket yaparlarsa kolayca eleştirilere maruz kalırlar. Cinsiyet normlarının katı bir şekilde empoze edildiği bir ülkede yaşamalarına rağmen, bu K-Pop idolleri kendilerini ifade etmek için sınırları aşmayı başardılar ve Kore’de cinsiyet stereotiplerini kırdılar.
G-Dragon (Bigbang)
K-Pop erkek grubu Big Bang’den G-Dragon olarak bilinen Güney Kore’nin efsanevi ikinci nesil idolü Kwon Jiyong, sektörün önde gelen trend belirleyicilerinden biridir. Çok yönlü sanatçı, cinsiyetsiz kıyafetleri tercih ederek moda dünyasına damgasını vurdu. Bir moda ikonu olarak G-Dragon, Chanel gibi ünlü markalarla iş birliği yaptı.
Giysilerini karıştırmaktan ve eşleştirmekten korkmuyor. Kadınlara hitap eden makyaj markalarını kullanırken uzun bir saç stiline sahip olmayı bile denedi. Onun tercihleri toplumun stil tercihlerinde yenilik ve esneklik getirdi.
Taemin (SHINee)
Kariyerine 2008’de SHINee ile başladığından beri Taemin, güçlü dans hareketleriyle bir süperstar haline geldi. Taemin, grubun ikinci tam albümü Lucifer’i tanıtırken, uzun saçları ve kahkülleriyle çift cinsiyeti de yansıtan modaya uygun bir izlenim bıraktı. Bu, hayranlardan ve netizenlerden övgü topladı.
Taemin, 2014 yılında solo sanatçı olarak çıkış yaptı ve 2017’de bir sanatçı olarak konseptlerde ne kadar esnek olabildiğini gösteren güçlü başlık şarkısı “Move” ile geri dönüş yaptı. Japon koreograf/dansçı Koharu Sugawara tarafından hazırlanan parçanın koreografisi, cinsiyet normlarına meydan okudu ve zarif kadınlık ve güçlü erkekliğin dikkate değer bir kombinasyonunu sergileyerek standartların ötesine geçti. Bu sadece Taemin için değil, gelenekselden bir adım uzaklaşmak isteyen sanatçılar için de cinsiyetsiz bir standart oluşturdu.
Jo Kwon
Eski 2AM üyesi Jo Kwon, cinsiyet normlarına meydan okumaktan korkmayan K-Pop idollerinden biridir. Duygulu ve güçlü sesi, özellikle televizyonda diva olduğunu gösterdiğinde, halkın dikkatini çekti.
Jo Kwon, varyete şovlarında kız grubu koreografileriyle dans etme becerileriyle tanınır. Aynı zamanda, 2014’teki Priscilla müzikalinin Kore uyarlamasında, drag queen Adam ve Felicia’nın ikili rollerini oynadığı için eksantrik ve çok yönlü tarzıyla da tanınıyor. Jo Kwon, performansından ötürü övülse de, cinsiyeti hakkında yanlış iddialarda bulunuldu. Bu tür söylentilerden etkilenmeyen Jo Kwon, en iyi yaptığı şeyi yapmaya devam ediyor: sahneyi yakmak ve insanları şaşkına çevirmek.
Wonho (Eski Monsta X Üyesi)
Erkeksi imajıyla tanınmasının yanı sıra, Wonho aynı zamanda büyük bir cinsiyet eşitliği savunucusu olarak da bilinir. Sık sık cinsiyet ayrımcılığına karşı olduğunu ifade ediyor. İdeal tipinin ne olduğu sorulduğunda, genellikle cinsiyet ayrımı gözetmeyen bir yanıt verir ve cinsiyetten bağımsız olarak ramen pişirmede iyi olan birini sevdiğini söylerdi.
Ayrıca karşı cins için tasarlanmış kıyafetler giymeyi de seviyor. Grubun meet-and-greet etkinliğinden birinde Calvin Klein marka bir kadın süveteri giydi. Ve müzik videolarından birinde Wonho, yine kadınlar bölümünden gelen NINANOSANO’nun Bias-cut Tied Shirt Ivory Stripe Polo’yu giydi.
Hongki (FTISLAND)
Tırnak sanatının sadece kadınlar için olduğunu kim söyledi? Koreli pop rock grubu FT Island’ın ana vokalisti Lee Hongki, yalnızca güçlü sesiyle değil, aynı zamanda tırnak sanatına yaptığı büyük harcamalarla da tanınıyor – bir yılda 45.000 dolar!
Tırnak sanatı toplumdan farklı tepkiler aldı ama bu onu kendini ifade etmekten alıkoymuyor. Rock yıldızı 2013 yılında şarkıcının iç görülerini ve tırnak sanatıyla ilgili hikayelerini içeren “Lee Hong Ki Nail Book” adlı 144 sayfalık bir kitap yayınladı. Kitap Kore, Japonya ve Çin’de en çok satanlar listesine girdi.
Amber Liu (f(x))
Amber Liu, insanları kategorilere sokma konusuna doğrudan değinen en önemli idollerden biridir. Grupları f(x), 2009 yılında SM Entertainment altında resmi olarak çıkış yaptığından beri, Amber, bireyselliğini çoktan gösterdi ve Güney Kore’deki kadınlar için cinsiyet normlarını ihlal etti. Amber, uzun, parlak saçlardan, dar ve kısa giysilerden ve klasik kırmızı rujdansa; kısa ve cinsiyetsiz bir saça ve bol şorta sahipti.
Amber, bugüne kadar toplum standartlarının kim olmak istediğini etkilemesine asla izin vermedi.
Ren (NU’EST)
Ren, büyük sahneye çıkmadan önce bile “güzel” özellikleriyle tanınıyordu. “Güzel”, toplumun genellikle kadınları tanımlamak için kullandığı bir tabirdir ve erkekleri tanımlamak için kullanıldığında bir şekilde küçük düşürücüdür. Ancak NU’EST’den Ren farklı davranmak istiyor. İlk çıkışından beri imzası olan uzun saçlara sahip ve o zamandan beri saçlarını korudu. Cazibesi nedeniyle etekler için bile modellik yaptı!
Bir röportajında “Çevremdeki insanlar bana bir kız gibi göründüğümü söylüyorlar, ancak bu tür tepkilerin kısmen eğlenceli olduğunu düşünüyorum, çünkü kısmen beni daha iyi tanımak isteyeceklerini umuyorum” demişti. Ren, kadınsı özelliklere sahip olabilir, ancak güzel erkek imajı güçlü performansıyla rekabet içindedir.
Jeonghan (Seventeen)
Güney Kore’nin kendi şarkı ve danslarını yapan en iyi erkek grubu olarak bilinen Seventeen, 2015 yılında ‘funky pop şarkısı’ Adore U ile canlandırıcı bir okul grubu konseptiyle çıkış yaptı. Jeonghan’ın kadınsı görünümüyle göz alıcı olduğu inkar edilemez.
Adore U’nun ardından ikinci mini albümlerinden olan hit şarkı olan Mansae geldi. Bu dönemde Jeonghan’ın saçı uzadı. Saçının rengi de çeşitlendirdi. Lavantadan sarıya ve sonra kırmızıya! Seventeen’in yaptığı sonraki geri dönüşlerde Jeonghan, cinsiyeti hakkındaki yorumlardan bıkmış olsa gerek ki saçını daha ‘erkeksi’ bir görünüm için kısaltmayı seçmişti. Yetenekleri ve içtenliği nedeniyle hayranları tarafından hâlâ çok seviliyor.
Jungkook (BTS)
BTS’in maknae’si Jungkook da modadaki cinsiyet normlarını ezip geçiyor. Vanity Fair ile yaptığı bir dergi röportajında, cinsiyetten bağımsız olarak, harika tarzın anahtarının herhangi bir şey giymek olduğunu belirtti. Jungkook, özellikle geleneksel Kore’deki sınırlara rağmen her zaman giymek istediğini seçer. Onun için moda cinsiyet akışkanlığıdır.
Ayrıca bir VLive yayınında Lauv’da gördüğü gibi tırnaklarına manikür yaptırmayı denemek istediğini ve LGBTQ + topluluğunun gururlu bir destekçisi olduğunu belirtmişti.
Çoğu zaman, cinsiyet ayrımcılığı hala büyük ölçüde her gün oluyor. Neyse ki bu idoller, yeteneklerini ve insanlar üzerindeki etkilerini cinsiyet kalıp yargılarını yıkmak için kullanıyorlar. İnsanlar üzerindeki etkileriyle, umarım halk, idollerinin müziğini koruduğu şekilde çeşitliliği de kabul etmeye başlar.
Kaynak: Sagisag
K-Nedio haber kategorisi, Güney Koreli idoller, dramalar veya benzeri bir çok konuda liste haber tarzında hazırlanan paylaşımların yayınlandığı kategoridir.