Not: Yabancı fan ağırlıklı üyelerin bulunduğu “OneHallyu” forumunda açılan bu tartışmada, Dudak Senkronizasyonu hakkında genel görüşler belirtilmiştir. Bende, Korezin kullanıcılarının düşüncelerini merak ettiğim için bu içeriği çevirdim. Lütfen hiçbir grubu veya idolü zan altında bırakmadan, saygı çerçevesinde yorumlarınızı yapınız.
Dudak senkronizasyonu hakkında konuşalım.
“Canlı” sizin için ne ifade ediyor?
K-pop koreografi odaklı olduğu için genel olarak canlı şarkı söylemede birçok fanın benzer bir tanımı desteklediğini düşünüyorum. Örneğin, şarkıcının ses seviyesi mikrofonun ses seviyesinden daha yüksekse canlı vokalini duyabileceğiniz güçlü bir parçada bunu ayırt edebilirsiniz.
Canlı performansların çoğu sadece kısmen canlı olduğu için – ya her üye duyulamıyor ya da diğer şarkıcının söylediği kısım taklit kalıyor.
1) Lip-synch yapanların tamamen tembel olduğunu mu düşünüyorsunuz?
2) Sözde canlı bir performansta dudak senkronizasyonunu fark ettiğinizde can sıkıcı buluyor musunuz? (Önceden kaydedilmiş canlı vokaller olabilir?)
3) Performansın dudak senkronizasyonu olacağını önceden bilmek ister misiniz? Yoksa iyi olduğu sürece kandırılmaya razı mısınız?
4) Ve son olarak, dudak senkronizasyonunu kötü bir canlı performansa tercih eder misiniz?
not: rap yapanlar için dudak senkronizasyonu oldukça zor.
Fan Yorumları
– Şahsen bu şarkıya bağlı. Ağır koreografili (odak vokallerden ziyade performans üzerindeyse) güzel bir şarkı ise çoğunlukla dudak senkronizasyonu yapan bir grubu affetmeye istekliyim, ama eğer bir ballad şarkıysa (grubun vokallerine odaklanıyor) ve üyelerin hepsi oturuyor ise, vokallerin en azından çoğunlukla canlı olmasını beklerim.
– Gruplar canlı şarkı söylememek için zor bir dansın arkasına saklandığında bundan hoşlanmıyorum. Dans, bir grubun becerilerini (en azından BAZI vokallerini duyabilmeliyiz) düzgün bir şekilde göstermesi için çok zorsa, dansı daha az yorucu yapmalılar. Bu özel sahneler ve benzeri bir durumda geçerli değil.
– “Canlı” sizin için ne ifade ediyor?
Canlı, sanatçının canlı şarkı söylediği zamandır. Arka vokallerin ve / veya önceden kaydedilmiş arka vokalin yardımcı olması fark etmiyor.
Lip-synch yapanları tembel olarak mı görüyorsunuz? Duruma göre değişir. Ama olabildiğince çok canlı olmasını tercih ederim.
Sözde canlı performans olması gereken yerde dudak senkronizasyonunu fark ettiğinizde can sıkıcı buluyor musunuz? (Önceden kaydedilmiş canlı vokaller de olabilir?) Önceden kaydedilmiş vokaller beni rahatsız etmiyor.
Ayrıca Kpopta ilk defa sanatçıların dudak senkronizasyonunu düzgün yapamadıkları için övüldüğünü görmüştüm. Sanırım, idolün bunu yapmakta ki amacı canlı şarkı söyleme eğiliminde olması ama şirket tarafından dudak senkronizasyonuna zorlanması … Ayrıca bazı idollerin performansın tamamen canlı olmadığını veya şarkının önceden kaydedildiğini göstermek için bunu bilerek yaptıklarını düşünüyorum.
Performansın dudak senkronize edildiğini önceden bilmek ister misiniz? Yoksa iyi olduğu sürece kandırılmaya hazır mısınız? Yine, şarkıların önceden kaydedilip kaydedilmediği günün sonunda gerçekten umrumda değil.
Ve son olarak, dudak senkronizasyonunu kötü bir canlı performansa tercih eder misiniz? Genel olarak kötü canlı performanslar daha samimi. Ancak, kötü bir gün geçirdiğinizi ve bu yüksek notaya ulaşamayacağınızı biliyorsanız, dudak senkronizasyonu daha mantıklı haha
– Aynı anda şarkı söylemek ve dans etmek kolay değildir ve örneğin IU gibi vokalistler için Pazartesi’den Salı’ya, Çarşamba’dan Perşembeye müzik şovlarında aynı yüksek notayı arka arkaya söylemek zorunda kalırsa sese son derece zarar verebilir.
Dudak senkronizasyonu sinir bozucu ama aynı zamanda iki kişilik bir gruptaki üyeler, canlı şarkı söyleyemediğin de bunun tuhaf olduğunu düşünürüm.
– Şarkı ya bağlı, zor bir koreografi de dans ediyorsanız başkalarının kulaklarını incitmemek için dudak senkronizasyonu yapmak daha doğru.
Kaynak: OneHallyu
Netizenlerin, “konu dışı” sayılabilecek konular hakkında yaptıkları yorumlar ve çevirilerini içeren kategoridir. Sizde yorumlarınız ile bu içeriklere katkıda bulunabilirsiniz.