Kore Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı (bundan sonrasında ‘Bakanlık’ olarak bahsedilecektir) ve Ulusal Konservatuar; BTS üyesi SUGA’ya, solo şarkısı “Daechwita” ve geleneksel kore müziğinin yurt dışında yayılmasını, keşfedilmesini sağlamadaki rolü için takdir ve desteklerini gösterdi.
17 Haziran’da Bakanlık, resmi twitter hesabından, SUGA’nın son teklisi ve açıkça “Daechwita”da duyulan geleneksel müziğin çektiği ilgi ile alakalı bir yazı ve tanıtım videosu yayımladı.
BTS 슈가의 ‘대취타’ 덕분에 우리의 전통음악 ‘대취타’에도 전 세계 관심 집중!? 국립국악원의 영상으로 ‘대취타’에 대해 알아볼까요? 영어자막도 준비 완료!?
✔️영상 보기(Explanation version)
▶https://t.co/kCSbrIhxb7#대취타 #Daechwita #슈가 #SUGA #AgustD #BTS #방탄소년단 #국립국악원 pic.twitter.com/7Mf1OFtmte— 문화체육관광부 (@mcstkorea) June 17, 2020
“BTS’ten Suga’nın Daechwita’sına, dünyanın ilgisini geleneksel müziğimize çektiği için teşekkür ederiz! Kore Geleneksel Sahne Sanatları Ulusal Merkezi ile ‘Daechwita’ hakkında bilgi edinelim mi?”
Tweet; denizaşırı seyirciler için, geleneksel Kore müzik aletlerine ek olarak, onları nasıl çalacakları ve seslerinin nasıl olduğuna dair bir video içeriyordu.
Yayımlanmasından ardından dört saat içinde tweet, çoğu denizaşırı hayranlardan olmak üzere, 3000’in üzerinde retweet ve 63.000’den fazla beğeni aldı.
Geçen ayın sonunda yayınlanan “Daechwita”, SUGA’nın diğer sahne adıyla (Agust D) piyasaya sürdüğü “D-2” mixtapeinin başlık şarkısıdır. Sembolizmi, anlamı ve başarısı, mixtape’te bulunan başka bir şarkının örnekleme tartışması ortaya çıktıktan sonra gölgelendi. Yine de Bakanlık, “Daechwita”nın müzikal ve kültürel öneminin gözden kaçırılmaması için elinden geleni yapıyor.
SUGA, “Daechwita”yı yayımladığında, ses örnekleme tartışmasından önce Bakanlık yetkilileri, Kore geleneksel müziğine karşı neredeyse tamamı denizaşırı hayranlardan yükselen ilgiyi fark ettiler.
Bu ilgi; daha ünlü klasik Kore şarkılarını dinlemek ve öğrenmek ve özellikle “Daechwita”da kullanılanlar başta olmak üzere, geleneksel Kore müzik aletlerine dair merakı içeriyordu. İlginç bir şekilde, şarkının adı, SUGA’nın şarkısında da yer alan geleneksel müzik türüyle aynıydı. Daechwita türü, “nabal” (pirinçten yapılmış boynuz şeklinde boru) ve “yonggo” (tokmaklarla çalınan davul) gibi eşsiz bando tipi seslerle katkıda bulunan enstrümanları içeriyor.
“Daechwita” müzik videosu, denizaşırı izleyicilerin dikkatini çeken geleneksel kıyafetler de dahil, Kore kültürünün diğer yönlerine de ilgiyi arttırdı. Hayranların dikkati özellikle SUGA’nın “Daechwita” müzik videosunda giyindiği, siyah üstlük, tunik ve altın renkli işlemelerden oluşan kıyafetindeydi.
Hayranlar on yılı aşkın süredir Kore mutfağı, günümüz medyası (örn: TV, filmler, müzik) ve giyim kuşama ilgi gösterseler de, bu, geleneksel Kore müziğine karşı ilk büyük ilgi gösterişleriydi. Yorumlarında coşkuyla, geleneksel müziğin “süper-ilginç” olduğundan ve şimdi bunun hakkında daha çok şey öğrenmek istediklerinden bahsettiler.
Bakanlığın ve denizaşırı hayranların ortaklaştığı nokta; hem geleneksel hem de modern Kore kültürü ve müziğinin yayılmasına ve öğrenilmesine yardımcı oldukları için, BTS‘e özellikle minnettar olmalarıdır.
Enstrümental benzerlikleri duymak için, aşağıdaki tanıtım videosuna ve “Daechwita” müzik videosuna göz atın:
Çeviri: Mely
Kaynak: Koreaboo
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.