Rap’de değer kazananlar, statükoya sıkı sıkıya sarılanlar değil, başkaldıranlardır!
Toplum tarafından yaratılan modern bireyin buhranı, sosyal bilimler aracılığıyla araştırılarak,çözüm bulunmaya çalışılmıştır. Haklı olarak bu konuya nereden geldik diyebilirsiniz.. Söz konusu Min Yoongi olduğunda başlanılacak en güzel yer burası. Çünkü bu buhran, Yoongi’nin kendi paradoksunu yaratmasına sebep oldu. Agust D ve Suga ile birlikte Yoongi, kendi karşıtlığını inşa etti. Agust D ismiyle Yoongi, mutlak olandan şüphe etmesine rağmen aynı zamanda Suga olarak mutlak olanı kucaklıyor.
Yoongi, iki kimliğiyle ürettiği işlerde, sınırın iki hattında da savaş vermekte. Suga’nın realiteye karşı tonu daha sakin ve düşük ama yükünü aldığı şeyi hala korumakta. Sınırın diğer tarafı Agust D ise sürekli kaynayan bir volkan misali, kendisine,hayattaki duruşuna, grubu BTS ve fanlarına karşı yöneltilen okları göğüslemekte. Unutmamak gerekir ki, ikisi için sınırı çizen Yoongi.
İnsan yaşamı temelde iki korku üzerinde şekillenir: yaşama/hayatta kalma korkusu ve ölüm/terk edilme korkusu.. İç güdüsel olarak Yoongi her iki sürecin kaygısını müziğinde taşımakta. Bunu başkalarıyla paylaşmayı sorun etmek yerine kendisini ve başkalarını buna teşvik etmiştir. Çünkü insani olan her şey müziğin materyalidir.
” başarılı her idol rapçisinin arkasında,
zayıflıklarını saklamaları kendilerine zarar veriyor biraz,
depresyon ve kişilik bozukluğu zaman zaman gidiyor ziyaretlerine.
….
Sosyo-fobim başladığında yaklaşık 18 yaşındaydım.
Çok oldu Min Yoongi öleli, onu ben öldürdüm! ”
[The Last ]
BTS’nın rap line genel tavrın aksi bir görünüme sahip. Dövme ve piercing yok, yaşam tarzları genele kıyaslandığında oldukça sakin. Buna rağmen, yaptıkları işlerde hiphop kültürüne aşina kesim tarafından çoğunlukla kabul görüyorlar. Buna yönelik Yoongi’nin düşüncesi şöyle, ” tasarladığım bu ritmin üzerine işliyorum kafiyelerimi, dövmeler yerine tavrımı işledim derime [It doesn’t matter]. LoveYourself dönemiyle birlikte, BTS’la giriştiği bir dizi farkındalık kampanyaları göz önüne aldığında, Yoongi rol model olacağı insanlar için dövme yapma fikrini tamamen hayatından çıkarmıştır.
Seesaw.. Kimyasal bir etki gibi, birimiz değişirse ikimizde değişeceğiz. Kurulan herhangi bir bağ da (ister şahsi olsun ister iş odaklı) kendimizi akışa bıraktığımız an, hakkında emin olabileceğimiz tek şey ‘değişeceğimizdir‘. Bunun üzerimizde bir etkisi olacağını biliriz. Bu argüman merkeze alındığında Seesaw’un gerçekliğini de kavramaya başlayabiliriz. Yoongi’nin basit bir tahteravalliyle başardığı şey anlamsız bir ağırlık mekanizmasının değişimi değil, onun arkasında bıraktığı ‘öznel duygu‘ terk edilmişlik yada ağırlığın ardında bıraktığı boşluk.. Dahice bir anlatım öyle değil mi? Ve bu şarkı, bir çok içerikten yalnızca biri..
Min Yoongi’nin takdir edilesi bir diğer yönü de, mesajını iletme şeklinin her kimliği için farklılık göstermesidir. Size desem ki, “modern terapi tekniklerinden biri olan Telkin ve Suga’nın tavrı birbirine benziyor.” ne düşünürsünüz? Telkin, modern psikolojinin sıklıkla başvurduğu bir dizi olumlamanın kullanıldığı bir yöntem. Çoğunlukla kaygılı bireylerde kullanılan bu yöntemde ana fikir bireyin negatif yönüne değil, elde edebildiği gerçekliğe olumlama yapmaktır. Mesela sınav odaklı başarı kaygısı yaşayan bireye; “sınavdan düşük aldım ve başarısız oldum.” demek yerine ” yeterince çalışamadığım için yüksek not alamadım. ” demek suçlayıcı tavır yerine, bireyi bir sonrası için olumlama örneğidir. Peki Min Yoongi’yle telkinin ortak noktası ne?
” Evet olabilirim,
Kiminin baharı, kiminin kışı
Kiminin sonuyum,kiminin başı,
Olabilirim,
Kiminin mutluluğu, kiminin ruhu,
Kiminin ninnisiyim, yada bazen kuru gürültüsü
Doğumunda seninle olacağım ve sonunda..
Her yerde ve her zaman birlikte olacağımızı unutma.
Hayatının tesellisi olacağım.
O yüzden sadece yaslan bana ve dinlen orada..” [Song Request]
Eğer mesaj almaya meyilli bir bilinciniz varsa tebrikler, az önce dünyanın en rahatlatıcı terapisi Yoongi tarafından size verildi. Şarkı sözleriyle sırt sıvazlayan,yaslanilacak omuz olan kaç idol var hayatınızda?
Velhasıl kelam.. Bazı şeyler yaşla gelen bir bilgelik gerektirir. Çünkü bu tecrübi bilgidir ve zamanla kazanılır. Min Yoongi’nin gelişimi ne yazık ki farklı bir tecrübeye sahip;kaygı ve depresyon. Müzikle tanışmadan önceki benliğini çizdiği bir tabloyla yıl yıl anlatan Yoongi çocukluk dönemi için ‘evde işler yolunda değil..’ diyor. Çünkü çalışan iki ebeveyni ve bir şekilde bakmayı kendisine görev edindiği abisi var. Müzikle tanıştıktan sonrası ise daha anlamlı Yoongi için. Bir süre daha sorunlar yaşamış olmasına rağmen, BTS’nin Suga’sı, produktoru olarak debut yaptığında yeniden mutluluğunu buldu.
Not: Bugünlerde çok şey duyuyoruz, şüpheye düşen varsa eğer ona tek birşey hatırlatmak isterim, BTS’ni tanımana neden olan o ilk an, ilk şarkı, ilk varyete vb. her neyse ona dön bak. Yitirdiğini düşündüğün şeyi inan bana yeniden bulacaksın.
kaynak: ibighit.com
Sitemizin editörlerinin kişisel olarak hazırladıkları köşe yazıları.