İkisi de 28 yaşında olan müzisyenlerin işbirliği, üst üste birkaç gün hem yurtiçi hem de uluslararası müzik listelerini salladı. IU ve BTS‘ten SUGA‘nin iş birliği şarkısı “eight (Prod.&Feat SUGA of BTS)”; 2020’de ilk kez, Kore’deki en büyük müzik sitesi olan Melon‘da 190.000 benzersiz dinleyici sayısını geçti. Güçlü fandomları olan müzisyenler arasındaki bir işbirliği olmasının yanı sıra, şarkının umut verici ama inceden üzüntü uyandıran havası ve mesajı, dinleyicilerin kalplerine dokundu.
Birçok kişi, listelerin kraliçesi olan IU‘nun “yeniden başardığını” düşünerek kafasını sallayacaktır. Ancak vurgulamak istediğim, bir yapımcı ve müzisyen olarak SUGA. O, BTS gibi büyük bir ismin dışında, kendi müzik dünyasıyla genel izleyici üzerinde gün geçtikçe bir etki yaratıyor. Peki, SUGA‘nın müzikal cazibesi nereden gelmekte?
Suran’ın popüler hiti “Wine (Feat. Changmo)”ın 2017’de piyasaya sürülmesinden bu yana SUGA; bir yapımcı olarak, ünlü müzisyenlerle sürekli işbirliği yapıyor. Heize‘den Lee Sora‘ya, Epik High‘dan Halsey‘ye kadar, nesiller ve türler arasında bir sınırı yok. Üstlendiği şarkı, listelerde daima “All-Kill” yapıyor. Bunun, ardında büyük bir fandom olmasının sonucu olup olmadığı sorulabilir. Ancak başarısının tutarlılığı göz önüne alındığında, şans veya büyük fandom gücü değil, dinleyicilere kendini kanıtlayan müzikalitesi sayesinde olabilir.
Yapımcı SUGA‘nın varlığını halka duyuran “Wine”, modaya uygun sesleri ve duygusal, dürüst sözleri ile genç dinleyiciler tarafından sevildi. Suran‘daki gizli bir cazibeyi ortaya çıkaran bu şarkı, BTS‘in müziğinden çok farklı bir şeye sahipti ve insanlardaki, SUGA‘nın müzikalitesinin hayranlarıyla sınırlı olduğu yönündeki önyargıları yıktı.
“Wine”ın ardından SUGA; Epik High‘ın önceki albümlerinden 1 yıl 5 ay sonra duyurulan yeni albümlerindeki “Eternal Sunshine”ın bestelenmesi ve düzenlenmesine katıldı. Epik High‘ın, ana yapımcı olarak Tablo‘ya sahip olduğu düşünüldüğünde, bu yetkiyi bir idol grubu üyesine bırakmaları özellikle dikkat çekicidir.
Lee Sora ile yapılan “Song Request (Feat. SUGA of BTS)” işbirliği, SUGA‘yı genel kitleye biraz daha yaklaştırdı. SUGA‘nın, “Ben her zaman hayatının tesellisi olacağım / O yüzden yaslan bana ve orada dinlen” dediği sıcak ve sakin rapi, Lee Sora‘nın duygusal ve derin vokaliyle beklenmedik şekilde zarif bir sinerji yarattı.
Halsey‘le iş birliği şarkısı “SUGA’s Interlude”te, en dürüst tonlarını resmetmesi şarkıyı daha da kuvvetlendirdi ve Heize‘nin “We don’t talk together (Feat. Giriboy) (Prod. SUGA)” şarkısında da müzikal olgunluğunun geliştiğini gösterdi.
Akranı IU ile iş birliği şarkısı “eight” ise SUGA‘nın eserlerinde bir zirvedir. “Vedalar birer felaket mesajı gibi / Özlemle karşılanan sabahlar / Birlikte bu sonsuzluğun ötesine geçer/ Ve yine bu adada buluşuruz” gibi dürüstçe duygularını aktardığı şarkı sözleriyle, kendi yaşındaki insanların sözlerle ve sesiyle bağ kurabileceği, güzel bir şarkı yarattı. SUGA; ana müzisyenin cazibesine ve duygularına müdahale etmeden, hava gibi rahatlatıcı, ilişki kurulabilen mesajlarını nazikçe katmanlamakta.
Yapımcı SUGA‘nın müzikal imajı, insanlara adı gibi tatlı ve modaya uygun geliyor olabilir, ancak rapçi SUGA‘nın müziğinde tamamen farklı bir his var. O, BTS‘in müziğinin keskin yanını ifade ediyor. BTS‘in rapline’ında; RM‘in müziği yansıtıcı ve felsefi, J-Hope‘unki parlak ve umutlu ve SUGA‘nınki keskindir (bir çeşit kaygı taşır).
“INTRO: Never Mind”da, başarısına olan güvenini gösterir:
“Namsondong’taki bodrum katı stüdyomdan
Apgujung’a, gençliğimin kaynağı olan beati yaydım
Herkes dedi ki, ‘Sınırı aşma!’
‘Müzik yapıyorum diye bilmişlik taslarsan, haneni iflas ettirirsin’
O andan itibaren umursamadım
Kim ne derse desin, sadece istediğim gibi yaşadım
Sadece inançlarımın rehberliğinde
Sana göre, ben şu an ne yapıyorum
Nasılım sence?
Fiyaskoya dönüşmem için dua eden kişilere sormak istiyorum
Hanemi iflas ettirmiş gibi mi görünüyorum, sizi alçaklar.”
SUGA‘nın solosu “Interlude: Shadow”, BTS‘in popülaritesinin zirvesinde olduğu bir dönemde yayımlandı ve başarısında doruğa ulaştıktan sonra, yaşayacağı düşüş hakkındaki korkularını dile getirdi. Şarkıda, kendisini sert bir şekilde yansıtıyor:
“Dilediğin hayat, istediğin hayat, seçtiğin hayat
Pişman olmadan her şeyi başardın
Bunun da ötesinde, büyük bir evin, büyük arabaların, büyük yüzüklerin var
İstediğin her şeye sahipsin
O zaman sorun ne, tadını çıkar
Ya da sevmiyor musun, bırak gitsin
Koş ya da dur
Bir şey yap ve sızlanmayı bırak.”
Böyleyken bile, sözlerinin keskinliği çok kibar ve nazik olabiliyor. Popüler bir idol olmanın bedelini itiraf ediyor ve yaşadığı güven sorununu, dinleyiciye bir süperstar olarak doğrudan iletiyor. Örneğin “Anpanman”ın eğlenceli ve parlak soundu altında, “Süper kahraman değilim / Çok şey dilemiyorum / Kahramanınız olabilirim / Bunu söyleyebilir miyim ki?” diye şikayet ediyor ama yine de kaderini kabul ediyor ve “Ama ben yapmalıyım anne / Ben yapmazsam kim yapacak.” diyor. SUGA‘nın dürüst ve doğrudan mesajları, BTS‘in şarkılarında duygusal arınma yaratır.
Yapımcı Bang Shi Hyuk, “Asi, küçük büyükbaba, dahi sanatçı” olarak nitelendirdiği SUGA‘ya, “BTS’in BTS olmasına yardım eden sensin.” demişti. SUGA‘nın müzikalitesinin, BTS‘in asi ama dürüst, güçlü ama yumuşak doğasına, özellikle de önceki müziklerine büyük katkı sağladığı düşünülünce; abartı bir ifade değil.
Ticari kaygıları tamamen dışlayan albümde, SUGA‘nın egosu daha ham haliyle görülebilir. 2016’da, SoundCloud‘da yayımlanan 10 şarkılık mixtape’i “Agust D”, mevcut idollerde bulunması zor olan çaresiz ve şiddetli bir itiraf içermekte. “치리 사일 사팔 (724418)”de Seul’e geldikten sonra sahip olduğu gerçeklikten ayrılma hissi ve köklerine duyduğu saygı hakkında konuşurken; “Give it to me – The Last”ta hayranlarına bile itiraf edemediği en dipteki karanlık düşüncelerini ortaya çıkardı. “Tony Montana”da, diğerlerinin “idol rapçi” ismine bakış açısı ve mücadelelerini anlatan SUGA; “Agust D”de, idol ve sanatçı arasındaki değişmez egosundan bahsetti.
Keskin ama güçlü vokali kulağa yapışıyor ve sözleri kalpten yaralıyor. Dinleyiciler, BTS‘ten SUGA‘nın derinliklerinde yatan şeylerden kaynaklanan yalın müziği dinledikten sonra, coşkuyla tepki gösterdi. Mixtape; SUGA‘nın, idol rapçilerin sınırlarını delip geçen ve daha fazla insanın hayranı olması için bir şans haline gelen müzikalitesini ortaya çıkardı.
SUGA‘nın keskin ama yumuşak müziği, benzersiz rengini korurken, herhangi bir türle harmanlanabiliyor. Müziğinin birçok insanda yankı bulmasının nedeni; direkt ve itiraf-vari dilidir. İster halkın, isterse de fandomun önünde olsun, ister bir idol ya da bir yapımcı olsun; SUGA, her daim kendi kimliğiyle öne çıkar. Daegu’lu bir yeraltı rapçisiyken alay edildiğinde ve “idol rapçi” olarak adlandırıldığında yaşadığı acı verici duygulardan; başarısının ardından gelen sanatçı ve süper idol belirsizliği nedeniyle hissettiği kafa karışıklığına kadar, her şeyini ortaya koyuyor. Kendi varlığı hakkında sürekli sorular soruyor, sonuçlandırıyor, daha fazla soru soruyor ve zamanla kabaran tüm duygularını açığa vuruyor.
“2010 yılının kışı Daegu’da
Saf ve çocuk olan ben, dünyanın boyutunu ölçmeye çalıştım
Şirkete ait bir eve taşınmamın bedeli
Küfürler ve para düşkünü diye çağırılmam
Parmakla gösterilmem oldu.
Bu taşınmayla birçok şey geride kaldı
Sevsem de sevmesem de, hayatımda çok değişti
…
Bu yüzden yeniden taşınmak zorundayım
Yalnızca bir idol olmaktan daha yüksek seviyede bir şeyi hayal etmek üzereyim
Taşınmak zorunda kalmayacağımız günler ne zaman gelecek
Umarım yakındır.”
BTS‘in “Move” şarkısındaki sözleri gibi SUGA, yeraltı müziğinden ticari müziğe ve rapçilikten idol şarkıcılığına geçti.
Öyle görünüyor ki; birçok acının ardından gelen huzur, bir yapımcı olarak daha zengin, daha yumuşak duyguları ifade etmesine yardımcı oluyor. “Her zaman en iyisi olmak istedim / Bu yüzden sabırsız ve endişeliydim / … / Ama geriye dönüp baktığımda, aslında en iyisi olmak istemediğimi hissediyorum” (Magic Shop) sözlerindeki itirafı gibi, 28 yaşındaki SUGA artık sağlam bir dinginliğe sahip.
İçgözlemden sonra gelen özgürlük, insanın ufkunu genişleten çok önemli bir araç ve uyarıcıdır. Bu süreci tamamlayan SUGA; ‘idol’ veya ‘rapçi’ gibi etiketler ve türlerden etkilenmiyor ve müziğini sağlam bir kimlikle genişletiyor gibi görünüyor. BTS‘in hızla yükselen popülaritesi, bu genç sanatçı için ağır bir yük olsa da, SUGA kendi dünyasını gökyüzünün ötesinde sağlamlaştırıyor. Bir müzisyen olarak, yolculuğu hakkında açıkça konuşma cesareti, halkın ve hayranlarının kalbine dokunması için yeterli.
Kaynak: ize magazine
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.