Bir albüm tanıtımının ortasında global çapta bir sanat projesi başlatmak, bir erkek grubundan beklediğiniz bir şey olmayabilir. Ancak dikkat ettiyseniz, Güney Koreli süper star BTS için o kadar da şaşırtıcı bir durum değil.
Beatles’ın ilk dönemlerinden beri toplumun geniş kesimi, erkek grupları ve onların hayranlarına, en iyi haliyle bir çeşit sersemlemiş şaşkınlıkla ama daha çok küçümseyen bir alay duygusuyla yaklaşmıştır. En azından, Beatles gibi ana akım tarafından (siz onu erkekler diye okuyun) keşfedilip benimsenene ve “Meşru ve Ciddi Sanatçılar” olarak görülene kadar.
İnsanların; erkek gruplarının tutkulu, çoğunlukla kadın, çoğunlukla genç hayranları hakkında konuşurken kullandığı dilde, gizli bir kadın düşmanlığı var: “çılgın”, “kuduruk”, “histerik”. Hayranlara dair bu saygısızlık, genel olarak sanatçıların kendilerine aktarılıyor. BTS için bu, yabancı düşmanlığı bariyerinin ekstra haliyle mücadele etmek anlamına gelmekte.
Mağaradan yeni çıkmış olma ihtimalinize karşı; BTS, rapçi RM, Suga ve J-Hope ile vokalist Jin, Jimin, V ve Jungkook’tan oluşan, dünyanın şu anki en büyük pop grubu.
2019’da, dünya turlarının bir parçası olarak Wembley Stadyumu’nda kapalı gişe konser verdiler ve Beatles’dan bu yana, bir yıldan kısa sürede Billboard 200 listesinde 1 numaralı 3 albümün sahibi olan ilk grup oldular. 2020’de, yaklaşan albümleri “MAP OF THE SOUL: 7” ön satışa sunulduğunda, bir haftadan az zamanda 3.42 milyon satış yaparak rekor kırdılar.
Yine de, ARMY olarak bilinen (kuşkusuz on milyonlarca güçlü) fandomlarının dışında, gruba çoğunlukla bir tuhaflık gibi davranılıyor –şayet zerre kadar ilgi gösterirlerse. Bu hafta, iddialı global sanat projeleri “CONNECT, BTS”i duyurduklarında tepkiler karıştı. Çoğu olumlu olsa da, birçok haberde geçen şaşırma ve küçümseme duygusu da vardı.
BBC, sanat projesini, “balonlar ve karalamalar” olarak tarif etti ki, Londra’dan Seul’e yolculuk eden devasa bir güneş enerjili balona ve ünlü sanatçı Antony Gormley’nin yeni heykeline atıfta bulunmak için garip bir yol bu. Bu arada, çağdaş sanat rehberi Art Rabbit attığı tweette, “[BTS ve sanatçıları] aynı cümle içinde geçireceğimizi asla düşünmezdik” dedi.
“CONNECT, BTS” için pop grubu; Gormley, Jakob Kudsk Steensen ve Ann Veronica Janssens’in dahil olduğu 22 sanatçının çeşitli türlerdeki eserlerini, 5 şehirde sergilemek amacıyla, BTS felsefesiyle rezonansa giren küratörlerle birlikte çalıştı.
Böylesi sanatçılar ve BTS arasındaki bağlantı, dışarıdan bakanlar için hemen aşikar görünmese de, BTS hayranlarını şaşırtmadı: Proje, grubun entelektüel ve felsefi merak eğilimiyle iyi uyum sağlıyor.
Sosyal medya, röportajlar ve canlı yayınlar aracılığıyla üyeler, kişisel olarak –özellikle RM ve V– sanat tutkularını uzun zamandır dile getiriyorlardı. Ayrıca grubun çalışmaları sanat, edebiyat, psikoloji, mitoloji ve daha fazlasına yönelik göndermelerle dolu.
Örneğin, Suga’nın solosu “Interlude Shadow” için yayımladıkları müzik videosunda, sanatçı Anish Kapoor ve Jean-Michel Basqait’e görsel hürmetler yer alıyor. Şöhretle ilgili karmaşık ve bazen karanlık duygular hakkında olan şarkının kendisi, efsanevi psikolog Carl Jung’un “shadow” kavramını kucaklıyor.
Bu, grubun 2019’da yayımladığı albümü “MAP OF THE SOUL: PERSONA”, özellikle de RM’in solosu “Intro: Persona”daki Jungian temaların devamıdır.
Aynı albümde, görünüşte bir parti marşı gibi duran “Dionysus” şarkısı, sanatsal tutkuyu keşfetmek için Yunan mitolojisini kullanır. BTS hayranları, Dionysus’un esas hayranlarının baküs perileri –delirmiş gibi tasvir edilen genç kadınlar- olmasının tesadüf olmadığına dikkat çekmekte hızlılar.
BTS, böylesi kavramları sürekli olarak kendilerini ifade etmek için kullanmaz, aynı zamanda hayranlarına olan sevgilerini ve minnettarlıklarını da bu yolla gösterir.
“CONNECT, BTS” için yaptıkları ortak açıklamada, projenin, yalnızca çeşitliliği ve pozitifliği temsil etmesinden değil, aynı zamanda bununla “hayranları, ARMY’ler ve tüm dinleyicilerden gelen büyük sevgi ve desteği geri ödemeyi umdukları” için de anlamlı olduğunu belirttiler.
BTS, mesajlarını patronluk taslar şekilde sunmaz ya da hayranların belirli bir çalışma hakkında nasıl düşünmesi veya hissetmesi gerektiğini dikte etmez. Bunun yerine, hayranların yorumlamalarına, analiz etmelerine ve kendileri keşfetmelerine olanak tanıyan yenilikçi ve karmaşık projeler oluşturur.
Diğerleri, hem gruba hem hayran kitlelerine burun kıvırırken BTS, yalnızca ciddi sanatçılar olduklarını kanıtlayan değil, aynı zamanda derinlemesine etkileşimli, karmaşık projeler yaratmaya da devam ediyor.
Kaynak: Metro
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.