Profesör Pyun Joo Hyun, BTS ülke ekonomisi araştırmasıyla geri döndü.
Kore Üniversitesi profesörü daha önce, BTS’in 2019’daki hayran buluşmalarının ekonomik etkisini değerlendirmişti. Profesör Pyun Joo Hyun bu kez, grubun dünya turunun ekonomiyi nasıl etkilediğini araştırdı.
BTS’in stadyum turu; bu yıl mayıs ayından başlayıp, Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Asya ve Orta Doğu duraklarını kapsayarak 6 ay sürdü. Profesör Pyun Joo Hyun’un araştırmasına göre, 26/27 ve 29 Ekim’de Seul’de gerçekleştirilen final konserlerinin, tek başına ekonomiye dolaylı etkisi 331 milyar won (yaklaşık 286 milyon dolar) oldu.
Bilet satışları, V Live canlı stream satışı, alanın kiralanması, çeşitli insan kaynakları, kurulum, otellerde konaklayanlar için barınma ve ulaşım ve turizm dahil olmak üzere, konserlerin doğrudan etkisiyle birlikte dolaylı etkisi ise toplam 923 milyar won’a (yaklaşık 796 milyon dolar) ulaşıyor.
Bu konserlerin, önümüzdeki 5 yıl içinde 266 milyar won (yaklaşık 230 milyon dolar) doğrudan ve 328 milyar won (yaklaşık 283 milyon dolar) dolaylı etki sağlaması bekleniyor.
Profesörün araştırma ekibi, “Yaklaşık 150 milyar won olan 3 yıllık bir satış ortalamasıyla kıyaslarsanız, BTS’in yalnızca 3 günlük konserlerinin ekonomik etkisi, orta ölçekli 6 şirketin yıllık satışlarının toplamı olmaktadır” diye açıkladı.
Ekip; konserin 187.000 yabancı ziyaretçi çektiğini, bunların 23.000’inin izleyici olarak katıldığını ve gelen 10 kişiden 3’ünün Seul’e gittiğini bildirdi.
Kore’deki yabancı sermayenin bazı beklenmedik ekonomik etkileri de oldu. Profesör Pyun Joo Hyun, BTS’in kültürel etkisi nediyle Kore’de okumak ya da çalışmak isteyen birçok yabancı olduğunu söyledi.
“Bu tarz yüksek kaliteli kültürel bir içerik, Olimpiyatlar’la karşılaştırılabilir sayılarda yabancı turist çekebilir ve potansiyel olarak yeni bir hizmet ihracatı şekli başlatabilir.”
Kaynak: Soompi
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.