Yerli ve yabancı akademisyenler, BTS’in “21. Yüzyılın Beatles’ı” olarak adlandırılmasının sebeplerini, kendi verilerine dayanarak analiz etti.
11 Aralık’ta, Seul’daki Yonsei Üniversitesi’nde düzenlenen seminerde, BTS olgusunun ardındaki 3 ana faktör belirlendi: Mesajları, fandomu ve dijital medya. Kore Gazetecilik ve İletişim Araştırmaları Kurumu’na bağlı Kültürel ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma Enstitüsü’nün ev sahipliği yaptığı “BTS’in Ötesinde K-Pop: Medya Teknolojisi, Yaratıcı Sektörler ve Fandom Kültürü” başlıklı seminere, yerli ve yabancı 50 tanınmış akademisyen, eğitim dernekleri üyeleri ve halktan 200 kişi katıldı
12 makale ve yapılan konuşmaların yanı sıra, Seul Üniversitesi Gazetecilik ve İletişim Bölümü’nden Profesör Hong Suk Kyung’un yaptığı açılış konuşması, “21. Yüzyılın Beatles’ı” BTS kültürel olgusunu yaratan nedenleri öğrenmek ve doğrulamak için yeterliydi.
Akademisyenler tarafından seçilen ilk neden, grubun mesajları oldu. Kanada’daki Simon Fraser Üniversitesi’nden Profesör Jin Dak Yong, BTS’in etkileyici bir fandom yaratma sırrının “Mesajlarının, umut taşıması” olduğunu belirtti. Profesör Jin, 200 global BTS hayranının katıldığı yeni bir anketi analiz ederken, “Birçok hayran, BTS’in günlük yaşamları ve müzikleriyle aktardığı, örneğin ‘Kendinizi sevin’ gibi samimi mesajlar sayesinde huzur buluyor. Aralarında, daha iyi bir dünya için karşılıklı teşvik, anlayış ve sevgi ilişkisi var.” diye açıkladı.
“BTS ve hayranları, kısa süre içerisinde dünya sahnesinde güçlü bir etki yarattılar ve böylece yeni medya çağında, sınır tanımayan kültürel alışverişin mevcut durumunu gösterdiler.”
K-Pop dünyası, hayranlar için görsel çekiciliğe sahip olsa da, yapılan çalışmalarda BTS hayranları için en önemli şeyin müzik olduğu ortaya çıktı.
Akademisyenlerin ele aldığı ikinci neden, yeni bir forma sahip fandom’du. BTS’in hayran topluluğu ARMY; ulusların ve ırkların muazzam çeşitliliğine sahip, sanatçısını her zaman destekleyen, birbirleriyle aktif olarak etkileşime giren ve çok öznel hareket eden bir topluluk.
Çin’deki Sichuan Üniversitesi’nden Yardımcı Doçent Areum Jeong ve Hong Kong’taki Baptist Üniversitesi’nden Ph. D. Araştırma Görevlisi Lu Tian, K-Pop fandomlarının günümüzde popüler kültürel tüketiciler olarak, aktif ve sistematik davrandıklarını ve özellikle BTS’in ortaya çıkmasından sonra, bunun ne kadar belirgin hale geldiği hakkında görüşlerini dile getirdiler.
Ayrıca birçok akademisyen; BTS’in, özellikle azınlıklar olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki hayranların coşkusunu arttırdığını da belirtti.
BTS olgusunun ardındaki son faktör, dijital medya olarak gösterildi. Dijital medya, devrim niteliğinde bir teknoloji biçimi olarak anlaşılabilir. Teksas A&M Uluslararası Üniversitesi’nden Profesör Kim Joo Ok; BTS’in yalnızca “sınırda” duran ve küçük bir şirketten gelen bir grupken, tutkulu bir BTS olgusunu yaratan şeyin “dijital evrim” olduğunu vurguladı.
Profesör Kim, “Dijital teknolojinin yarattığı değişimler sayesinde, aynı zamanda ‘YouTube döneminin Beatles’ı olarak da bilinen BTS’in başarılarına katkıda bulunan birçok yeni kültürel alışveriş yolunu tecrübe ettik. Sosyal medya platformlarına ve son derece sadık olan fandomuna dayanarak söylüyoruz ki, BTS fenomeninin global genişlemesi artmaya devam edecek.” diye açıkladı.
Etkinlik aynı zamanda K-Pop hayranlarının naif oldukları fikri gibi, olumsuz klişeleri de vurguladı. Yrd. Doç. Jeong, bu klişenin aksine, hayranların ne yaptıklarını bildiğini söyledi.
“Medya, hayranları kapitalist eğlence sektörü tarafından beyni yıkanmış gençler olarak ciddiye almama eğiliminde olsa da, bu araştırma K-Pop hayranlarının kendi şirketlerine hükmettiklerinin ve Kore müzik sektörü sistemini tam olarak anladıklarının göstergesi olmaktadır.”
Kore Dil Araştırma Kurumu Başkanı Kim Choon Shik, “Bu global konferansı düzenledik, çünkü K-Pop’u dünya çapında popüler bir kültüre dönüştüren BTS’in, etrafında dönen mevcut kültürel durumun incelenmesinin değerini biliyoruz. Bu etkinlik, yerli ve yabancı birçok akademisyenin bir araya gelip tartışabilecekleri bir alan yaratmayı amaçlamaktadır.” dedi.
Kaynak: JTBC PLUS + Korea Herald
K-Magazin haber kategorisi, Güney Kore’de magazin içerikli tüm haberlerin bulunduğu ana magazin haber kategorisidir.