‘Cross’, WINNER’ın 3. mini albümü. Kapağının da sembolize ettiği üzere albüm, farklı geçmişlerden gelen 4 farklı insanın bir araya gelişini anlatıyor. Yolları bir noktada kesişiyor (cross), bir araya gelen bu yollar daha sonra farklı geleceklere uzanıyor. Albümde -daha önce solo yayınlamamış üyeler olan- Lee Seung Hoon ve Kang Seung Yoon’un solo parçaları da olmak üzere 6 yeni parça var. Bu albümle dünyanın dört bir yanındaki iTunes listelerinde zirveye yerleştiler, yani demek oluyor ki bu geri dönüş pek de sönük geçmiyor.
Albüm Şarkı Listesi:
1. SOSO *Başlık
2. OMG
3. DRESS UP
4. FLAMENCO (HOONY SOLO)
5. WIND (YOON SOLO)
6. DON’T BE SHY
Albümde her türden altyapıya sahip şarkılar var. Eğlenceli bir hissiyat veriyor gibi görünse de aslında buruk bir yanı da olan SOSO için soft&pop bir parça denebilir.
OMG, daha duygusal ve ballad bir parçayken;
DRESS UP, R&B’ye yakın bir altyapıya sahip;
Hoon’un solosu olan Flamenco, tam bir Latin esinitisine sahipken, Yoon’un solosu olan Wind, vokal ağırlıklı bir pop&ballad;
Don’t Be Shy ise WINNER’ın Really Really öncesi ballad prensleri oldukları dönemi anımsatıyor.
Üyeler bu albümdeki her şarkı için koreografi ve sahne performansı hazırlamışlar ve ilk konserlerinde tüm şarkıları sahnelediler. Henüz resmi video olmasa da, b-side şarkıların sahnelerine fan çekimlerinden göz atabilirsiniz.
MV İnceleme
İngilizce sözlük anlamı olarak; “soso: vasat” ve “so so: şöyle böyle, eh işte”
Şarkı, bir insanın iyi olmasa da iyiymiş gibi davranması ve hayatına öylesine devam etmesi üzerine gidiyor. Anlatmak istedikleri mesajı klibe de yansıtmaya çalışmışlar. Klipteki sahneler 2 temel duygu üzerine kurulmuş:
Mevcut Sistem İçinde Sıkışmışlık, Kalabalık içindeki Yalnızlık, Herkesin Yapageldiklerini Yaparkenki Mutsuzluk
Yoon, elleri kolları bağlı bir şekilde havada asılı kalmış. Gerçek hayatta elden bir şey gelmeyen, kapana sıkışmış hissi uyandıran durumlar resmedilmiş. Keza bir diğer sahnede de, yerde elleri bağlı şekilde bir kapana kısılmış.. Yukarıdaki ipten kurtulmuş ama bu sefer de aşağıdaki kapana kısılmış. Yani çıkmazların biri bitiyor diğeri başlıyor.
Verilen komutları uygularcasına, hiç sorgulamadan yapması gerekenleri yapan, gidilmesi gereken yerlere giden, sistemin gereklerini yerine getiren bir sürü insan.. Buna karşılık, tam tersi istikamete gitmeye çalışırken hırpanan Mino. Bu kare, “herkes”le aynı şeyi yapmamaya çalışan birini tasvir ediyor. Mino’nun diğer sahnesinde de diğer herkes uyurken sadece “o” uyanık. İçinde bulundukları durumun tek farkında olan o, ama en mutsuzu da o. Çünkü olup bitenin farkında, gözleri açık ve her şeyin farkında olsa da elinden bir şey gelmiyor. Sistem işlemeye devam ediyor.
Hoon, gerçekleri göremeyen, gözleri kapalı insanların arasında sıkışıp kalmış. Bir diğer karede, lüks ve şaşa içinde ortamın gereklerini -yine bilinçsiz şekilde- yerine getiren bir sürü insan. Ortama uyum sağlamak ve rol yapmak zorunda olan Hoon ise oldukça mutsuz. O ortamda ama hiç keyif almıyor.
Öte yandan üyeler klipte bu sıkışmışlıklara karşı da geliyorlar. Rol yapmadıkları, gerçek “benlik”lerine ulaşmaya çalıştıkları sahneler de mevcut.
Gerçek “Ben”i Aramak, Sistemin Dayattıklarından Kurtulmak, Rol Yapmak Yerine Mutsuz Olduğun Bağlamdan Uzaklaşmak
Mino, o kargaşadan çıkıp ıssız bir çölde tek başına olmaya gidiyor. Bu sahnede bir televizyon ve bir koltuk da var. Aslında bu sahne, sıradan bir iş günü sonrası eve gidip hiçbir şeyi umursamaksızın rahatlama zamanını da tasvir ediyor olabilir.
Yoon da bağlı olduğu iplerden kurtuluyor. Peki ama bu özgürlük mü demek gerçekten?
Hoon, o şaşayı temsil eden gösterişli avizeye bir tekme atıyor ve aslında o herkesin hergün oynadığı tiyatroya başkaldırıyor. Sonrasında ise en gerçek, en savunmasız, en dürüst haline ulaşıyor. Bir insanın en masum ve gerçek olduğu an, anne rahminden ilk çıktığı andır. Çıplaklık, şeffaflığı ve dürüstlüğü resmeder ama aynı zamanda acziyeti de ifade eder. İnsan, üzerinde onu büyük, havalı, olmadığı biri gibi gösteren tüm o kıyafetlerden, kılıflardan, maskelerden kurtulduğunda en savunmasızdır. İnsanın kendi gerçekliğini keşfetmesi belki de her zaman iyi sonuçlar getirmez? Çünkü o gerçek her zaman sonsuz mutluluk vadetmez.
Tam bu kritik noktada Jinwoo’nun sahneleri devreye giriyor. Jinwoo, klibin başında beri serbest düşüş halindeydi. Gökyüzünde süzülüyordu. Ama aslında yanan bir araçtan kurtulmak için atlamıştı. İçinde bulunduğu çıkmazdan kurtulmak için atlamıştı. Ama sonunda o araçla beraber yere düştü. Bu tercihinin sonu mutlu mu bitti?
Benim fikrim, klipteki sembolik kapanlardan kaçışların sonunun pek de umulan mutluluğu vermediği yönünde oldu. Jinwoo kaza sonrası alevler içinde ne yapacağını bilemez halde otururken, Yoon yol arkadaşını (atlar yoldaşlığı temsil eder) kaybetmiş. Keza Mino’nun üzerine de biri basıyor. Sistemi temsil eder biri onu eziyor. Klip bence sistemin içinden çıkılmaz bir labirent olduğunu, çıkmaya çalışınca da yıpranmaktan fazlasının elde edilemediğini anlatıyor.
Klip boyunca gösterilen bir arabaya binen üyelerin sahnesi ise, boşvermişlik içinde yolun götürdüğü yere gitmeyi tasvir ediyor. Yani sistemin dışına çıkmaktan vazgeçip öylesine yola devam etmeyi..
Siz klibi nasıl yorumluyorsunuz? Bana katılıyor musunuz yoksa başka detaylar da yakaladınız mı? Ve her şeyden öte, sizce de bu klip yılın klibi olmaya aday değil mi?
Bu arada WINNER albümden 2 şarkıyla promosyon yapıyor. Biri başlık şarkısı SOSO diğeri ise daha yavaş bir altyapıya sahip OMG:
Sitemizin editörlerinin kişisel olarak hazırladıkları köşe yazıları.