Güney Kore’de canlanan K-Pop pazarı, can vermekte olan CD müziği ve diğer fiziksel albüm formatlarının kaderini tersine çeviriyor.
Bir müzik dağıtım formatı olan CD’ler, 2000’lerin başından bu yana yerini gittikçe artan bir şekilde, internet streamleri gibi diğer dijital depolama ve dağıtım biçimlerine bıraktı.
Ancak yaşanan düşüşün tersine, Güney Kore’deki fiziksel albümlerin satışı (çoğunlukla CD’ler ama kasetler, LP’ler ve Kinho da dahil) 2014’den bu yana, birkaç yıl içinde dramatik bir büyüme kaydetti.
Kore Müzik İçeriği Birliği’nin (KOMCA) verdiği bilgiye göre, 2017 yılındaki satış listesinde ilk 400’te yer alan fiziksel albümlerin toplamı 16.93 milyon‘du ve bir önceki yılın satışlarına oranla %56.6 artış kaydedildi.
Ertesi yıl bu sayı 22.82 milyona ulaştı ve KOMCA’nın bu verileri derlemeye başladığı 2011 yılından bu yana ilk kez 20 milyon sayısı aşıldı.
Bu yıl ise, 2019’un başlangıcından 26 Ekim’e kadar kaydedilen satış sayısı 20.97 milyon ve bu sayının daha da artması bekleniyor.
Bu olağandışı büyümenin ardında, müzik dağıtımcılarının sofistike pazarlama stratejilerinin yanı sıra, her zamankinden daha da güçlenmiş K-Pop sektörü ve coşkulu K-Pop fandomları da var.
KOMCA tarafından işletilen Gaon’un albüm listesine göre BTS, son albümü “MAP OF THE SOUL: PERSONA”nın 3 milyondan fazla satış kaydetmesiyle, bir kez daha en çok albüm satan isim olarak, 2019 yılının fiziksel albüm satışları açısından büyük bir itici güç oldu.
Coşkun fandomlar sık sık, liste performanslarını arttırmak ve yıldızları, son derece rekabetçi K-Pop sahnesinde ön saflara çıkartmak için, sevdikleri idollerin albümlerini stoklamak adına güçlerini birleştiriyor.
Temmuz ayının sonlarında, harika bir grup olan Wanna One’in eski üyesi Kang Daniel’ın bir hayran topluluğu, yıldızın ilk solo albümü “Color On Me” için, adanmış hayranları arasında bir bağış toplama etkinliği başlattı.
Fan topluluğu, 180 milyon won (yaklaşık 883.800 TL) bağış toplayarak, albümün 10.000 kopyasını satın aldı ve CD’leri Kang Daniel adına, Kore Kızıl Haç’ın Busan’daki kan bankasına bağışladı.
Müzik dağıtım distribütörleri ise, kendi açılarından, K-Pop idol gruplarının hayranlarını cezbetmek için pazarlama numaralarıyla geliyor.
Erkek grubu SEVENTEEN, eylül ayında üçüncü full albümleri “An Ode”u, beş farklı dizayn altında beş farklı versiyonla piyasaya sürerek, adanmış fanları, aynı müzik albümünün farklı sürümlerini satın almaya teşvik etti.
K-Pop yıldızlarının ender bulunan fotoğrafları ya da hayran buluşmaları için piyango biletleri, hayranları aynı albümün birkaç kopyasını satın almaya ikna etmek için, K-Pop albümlerinin içeriklerine sıklıkla eklenir.
Gerçek bir müzik dinleme formatı olarak CD’lerde görülen düşüşün devam etmesine rağmen, inanılmaz bir büyüme yaşanıyor.
KOMCA’nın, geçtiğimiz yıl 6.000 müzik dinleyicisiyle gerçekleştirdiği ankette katılımcıların %41’i, müzik CD’lerini, fotoğraflar ve diğer ilaveleri için satın aldıklarını söyledi.
Yalnızca %7’si, CD ya da diğer fiziksel albümleri gerçekten dinlemek için satın aldığını belirtti.
Böylesi bir olgu, büyük K-Pop oyuncuları tarafından kontrol edilen fiziksel albüm pazarının baskın paylarında da göze çarpıyor.
2015 yılında, 12 müzik hareketinin her biri 100.000’den fazla fiziksel albüm satışı kaydetti ve bu isimlerin çıkardığı 19 albümün satış rakamları, toplam satışların %43.9’unu oluşturdu.
2018 yılına gelindiğinde, 100.000 kopya satanların sayısı 26’ya çıktı ki bu isimler, kombine satışlarıyla, toplam pazar payının %69.7’sini kontrol ediyor.
KOMCA’dan bir yetkili olan Choi Tae Young, “Fiziksel albüm satışlarındaki (çoğunlukla CD’lerde) devam eden büyüme, 100.000 kopyadan fazla satabilecek orta sıklet müzik gruplarının büyümesine atfedilebilir.” diye belirtti.
“BTS’in global çapta yükselişi sayesinde, K-Pop albümlerinin yurtdışı satışlarında görülen dik artış da rol oynamış olabilir.” diye ekledi.
Kaynak: Korea Herald
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.