NOT: Aşağıdaki yazı bana ait değildir ve benim kattığım herhangi bir cümle içermemektedir. Tamamen çeviridir.
–
–
Forumdaki bu yorumu okudum ve mantıklı olduğunu düşünüyorum. Kopyalayıp yapıştıracağım ve düşüncelerimi ekleyeceğim.
–
Kore’deki dijital müzik servisleri medya üzerinde büyük etkileri olan büyük şirketlere ait. Kendi çıkarları için insanları dijital grafiklerin çok önemli olduğuna ve halkın ilgisini yansıttığına inandırdı.
Bir diğer tarafta ise müzik şovlarında kazanabilsin ve Perfect All-Kill’le başarılı olabilsin diye uluslar arası olanlar da dahil bütün fanların favori sanatçılarının şarkılarını indirip streamlemesini sağladı.
Öncelikle sorum şu: Kore’de fiyatlar daha yüksek olsa insanlar çok şarkı indirip stream yapar mıydı?
Melon Kore’nin en büyük ve en pahalı dijital müzik servisi. Melon’daki aktif kullanıcı toplamı, diğer bütün müzik servis uygulamalarının toplamından daha fazla. Melon 2004 Kasım’da kuruldı ve idollerin sahnesi olan müzik şovlarının desteğiyle 2007’den sonra önemli bir müzik servisine dönüştü.
Melon servis fiyatları bunlar:
50 şarkı download+sınırsız stream pakedi $8, T üyeleri için $6 USD , 30 günlük kullanıcı pakedi $12 USD
150 şarkı download+sınırsız stream pakedi $21, T üyeleri için $13, 30 günlük kullanıcı pakedi $26
Paket almak zorunda değilsiniz. Herhangi bir şarkı indirip ödemesini yapabilirsiniz. Ayrıca 30 şarkı+stream paketleri var. Fanlar genelde favori sanatçıları albüm çıkaracağı zaman bu pakedi alıp bütün şarkıları indiriyor. Genie, Soribada gibi diğer servisler daha ucuz.
Çelişki ise burada:
*İdol gruplarını dinleyen çoğu kişi 10 ve 20’li yaşlarda. Sanırım 10 ve 20’li yaşlarda olan erkeklerin hiphop ve kız gruplarına ilgisini hepimiz biliyoruz. Bu yüzden kız grupları ve erkek hiphop gruplarının benzersiz dinleyici sayısı diğer erkek idol gruplarına kıyasla daha fazla. Tabiki aralarında fanboylar da var.
*Kızlar? Çoğu fangirl. Kore’de 10’lu, 20’li ve hatta 30’lu yaşlarda bir fangirl bulamamak zor.
*Bu servis uygulamalarını sadece Koreliler kullanmıyor. Bütün dünyadan Kpop fanları kullanıyor, bu yüzden dijital grafiklere etki ediyorlar.
*Şirket stanleri (Kore’de şirket stani çok olmasa da uluslar arası fanlar arasında çok)
(Kişi, bir hiphop grubu ve idol grupları arasında en çok benzersiz dinleyiciye sahip olan Bigbang’in Flower Road şarkısının grafiğini paylaşıyor)
Kişi 2018’de Koreli tanıdığıyla gerçekleştirdiği konumayı yazıyor. (K: Koreli, M: kendisi)
M: Kore’deki en popüler gruplar kimler?
K: BTS, EXO veTWICE.
M: Wanna One ve Bigbang? Popüler olduklarını düşünüyordum.
K: Wanna One popüler değil. Kang Daniel popüler… Bigbang de popüler ama bu 3’ü kadar değil. Koreliler’in çoğu Bigbang’i sevmiyor. (Aslında Wanna One’ın popüler olmadığını değil, Wanna One’ı popüler yapanın Kang Daniel olduğunu söylüyor)
M: Ne? Neden sevmiyorsunuz?
K: Çok skandalları var. Medyayı kontrol ediyorlar ve skandallarını unutacaklarımızı sanıyorlar ama…
M: Hmm… ama Flower Road dijital grafiklerde çok başarılıydı?
K: Bigbang’in fandomu büyük ve müzik müziktir. İyi bir şarkı, ben de dinledim. YG Amerikan hiphop kültürünü temsil ediyor ve onlarda Teddy var ama onlar için bir sakızdan daha ucuz ve bedava steame sahip bir dijital şarkıdan başka para harcamam.
;;;;
Promosyonlar da çok etkili. Örneğin Bigbang’in Flower Road‘u. Grup şarkı için doğrudan promosyon yapmamış olsa da şarkı çıkmadan önceki 3 gün boyunca Naver’da şarkı hakkında sürekli olarak haberler yayınlandı ve her gün aralarından bir haber Naver‘ın ana sayfasında kaldı. Bu da insanların dikkatini çekti. Naver’ın aylık 20 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğu aklınızda bulunsun.
Dijital grafiklerdeki benzersiz dinleyici sayısı aslında halkın ilgisi diye nitelendirilecek kadar büyük bir sayı değil. Bütün müzik servislerinin dijital grafiklerindeki bir idol için en fazla benzersiz dinleyici sayısı 3 milyon civarı. Bu 3 milyon yerli ve yabancı fanları da içeriyor. Koreli fanlar genelde bütün dijital servisler üzerinden şarkıyı indiriyor ve stream yapıyor.
Ayrıca Kore’de halkın çok sevdiği ve efsane olarak görülen, ancak dijital grafiklerde çok kötü olan top birçok şarkıcı var.
Bir diğer örnek ise SNSD. Kendileri de şarkıları da halk tarafından çok sevildiği halde ve ulusun grubu olarak görülüyor olmasına rağmen, 2NE1 dijital grafiklerde SNSD’den her zaman çok daha iyiydi.
Şimdi diyebilirsiniz ki, “SNSD diğer SM grupları gibi diğerlerine göre daha büyük fandoma sahip. Dijital grafikler fandomlara bağlıysa o zaman onlar da diğer gruplardan daha iyi olmalıydı.” ancak kaçırılan bir nokta var=Şirketler arası partnerlik.
Fandomların dijital grafiklerdeki en büyük hedeflerinden biri favori sanatçılarının Perfect All-Kill yapabilmesi. Ancak daha büyük fandomlara sahip olarak bilinen SM Entertainment, ana grafiklerden biri olan ve 2016’da çıkarılan Cyworld ile anlaşmalı değildi. Cyworld SM şarkılarının dağıtımını yapmadı, bu yüzden SM sanatçıları’nın PAK yapabilme şansı 0’dı. Bu yüzden de fanlarının çoğu dijital grafikleri umursamadı ve “stream yapmak” SM sanatçılarının fanları arasında bir “geleneğe” dönüşmedi.
Dijital grafiklerde EXO’nun Call Me Baby‘si. Gördüğünüz gibi Cyworld’den veri girişi yok. Ayrıca hatırlayın ki EXO’nun Growl’u ulusal bir hit olmasına rağmen ne PAK yapabildi, ne de dijital grafiklerde inanılmaz bir iş çıkardı.
Başka bir neden ise Monkey3‘di. Yıllar boyunca ne zaman gerek olduğunda, o zaman SM sanatçılarının verilerini girmedi.
Trend oldukları günleri geçtikleri için bu saatten sonra onların dijital grafiklerde inanılmaz başarılara imza atmasını beklemek doğru değil. En başından beri yapanlar hariç.
Şimdi düşünebilirsiniz ki o zaman neden BTS en büyük fandomlardan birine sahip olmasına rağmen benzersiz dinleyici rekorunu kıramıyor veya bütün servisleri patlatmak gibi inanılmaz işler çıkaramıyor. Birçok BTS fanı Kore dijital grafiklerine yoğunlaşmıyor. Özellikle uluslar arası fanlar bunu umursamıyor. Onlar yerel ve uluslar arası grafiklerde de, diğer platformlarda da, fiziksel satışlarda da inanılmaz işler çıkarıyor.
Bu tabiki de demek değildir ki dijital grafikler sadece fandomların fikrini yansıtır. Halkın gerçekten sevdiği bazı sanatçılar var ama idol grupları fandom bakımından daha güçlü. Sadece Seo Taiji ve Cho Yong Pil gibi, halk tarafından deli gibi sevilen ve dinlenen ama dijital grafiklerde çok kötü olan sanatçıları göz önüne alın.
Siz dijital grafiklerin gerçekten halkın ilgisini yansıttığını düşünüyor musunuz?
Evet diyelim. Bunun fandomdan daha önemli olduğunu mu düşünüyorsunuz? “Halk” sadece bir kalıp. Bu kalıp “ülkedeki bütün insanlar” anlamına gelmiyor ama bazı fanlar bunu bu şekilde yansıtmaya çalışıyor. Bu yüzden ben sadece fayda açısından değil, sayı olarak da fandomun sözümona “halk”tan daha büyük olduğunu düşünüyorum.
–
Kaynak: Allkpop
Güney Kore’de sanat hayatı başta olmak üzere, makale türüne girebilecek her içerik bu kategoride.