Daha birkaç gün öncesine kadar Güney Kore yapımı dizilerin Türk uyarlamalarının yapılmaması gerektiğini belirten bir içerik yayınlamıştım. (Bu konu burada bir dursun yazının ilerleyen kısımlarında tekrar değineceğiz.)
K-Pop‘ın Türkiye‘de hatırı sayılır bir hayran kitlesi var. Giderek artıyor ve Z Kuşağı çoğunlukta. Evet bunda hemfikiriz.
K-Pop hayran kitlesi algısı; ergen, linçci ve bu gidişle evde kalmış kişilerden oluşuyor. (Türlü türlü aşağılamak maksatlı yaftalar ?)
Bir hafta önce ATV haberde yayınlanan içeriğin haber yapılması konusunda çok fazla istek geldi.
Atılan videoları ve içerikleri okudum. Görmezden gelinecek bir konu olduğunu düşünmüyorum. Çünkü ortada bir tepki var. Ve isteklere saygı duyuyorum. Yalnız haber değeri taşıyan bir konu olduğunu da düşünmüyorum. Ciddiye alamıyorum ne yazık ki.
Şayet haber değeri taşısaydı tüm ciddiyetimle sadece içeriği olduğu gibi aktarıp haberi sunardım. Fakat öyle olmadığı ve istekleri de göz ardı edemeyeceğim için böyle bir yazı yazma gereği duyuyorum.
Haberdeki eleştirilere değinecek olursak.
Herşeyden önce haber içeriğinde tek bir grup ya da fandom hedef alınıyor. Öyle olsa dahi bunun tek bir fandomun meselesi olduğunu düşünmüyorum. Yani genel başlık “K-Pop hayranlığı” ve “K-Pop hayranlığının hedef alınması” bu nedenle ilerde bir başka grubun aynı şekilde adının anılmasının olası olduğunu göz önünde bulundurarak konuya daha duyarlı bakıp, hassas bir yaklaşımda bulunabilirsiniz.
ATV haberdeki değerlendirme bir sosyal medya uzmanı tarafından yapılıyor. Bir sosyal medya uzmanının BTS’in izlenme oranlarından ve popülerliğinin gündemden düşmemesinden haberdar olmaması imkansız. İmkansız ki haber sonunda da linç edileceğini bildiği söylemi yer alıyor. Linç diğer bir deyişle ilgi çekme daha da başka bir deyişle prim. Yani kişinin işi bu zaten Sosyal Medya!
En çok savunulan ve tehlikeli olarak arz edilen konu “Cinsiyetsiz Toplum” amacı
K-Pop hayranı olarak burada birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü nesil grupları sevip destekleyen bir sürü hayran var.
Aramızda kaç kişi “Cinsiyetsiz Toplum” amacı projesine hizmet ediyor? Habere göre “Cinsiyetsiz Toplum“dan anlaşılan da erkek K-Pop gruplarının idolerinin makyaj yapıyor oluşu. Bu nedenle sadece bir grup hedef alınıyor olsa gerek. Kız gruplarının eleştirilir bir yanı yok çünkü kızlar makyaj yapabilir.
Güzel ülkemin duyarlı avukatları, uzmanları işi gücü bırakmış, sanki memlekette başka konuşulacak konu kalmamış gibi birkaç kez haberlerde birkaç kez de köşe yazılarında bu konuyu en hassas nokta yani dine bağlayarak, anne babalarında dikkatine sunarak “Sizi koruyoruz.” şeklinde aktarmışlar. Bunu her zaman yapıyoruz. Asıl mesele ortadayken hep bir başka yerlerde başka meseleleri kendimize dert etme gibi. Bakınız: Aleyna Tilki vs çocuk işçi
Kadın ve erkek yaratılış, biyolojik olarak farklılıklara sahiptir. Bunda herhangi bir sorun yok. Eşitlik kavramı biyolojik olarak farklılıklara sahip olan kadınlar ve erkekler için eşit yaşam hakları, eşit sosyal şartlar, eşit sosyal statüler, eşit sosyo ekonomik durumlar vb. için kullanılmalıdır. Cinsiyetsiz Toplum’daki amaç bu anlamda söylense herhangi bir sorun yok ancak haberde biyolojik olarak cinsiyetsizliğin savunulduğu erkek idollerin “makyaj” yapması üzerinden söyleniyor.
Proje Grup
Z kuşağı, teknoloji bağımlılığı, fan kültürü, ergen psikolojisi bunlar farklı farklı uzmanlık alanları ve üzerine saatlerce konuşulacak gerçekten sorun olarak görülen konular.
K-Pop hakkında da eleştiriler tabiki olabilir. Ama bunun bir şekli, şemali olmalı. Haber gerçekten bilinçlendirme amaçlı olsa tek bir grup hedef alınmaz. (On yıl öncesinde K-POP dinleyen ergenlerinin suçu ne?)
K-Pop’a dair genel bir eleştiri yapılır. Bu gruplar “Böyle böyle amaçlar taşıyor.” denilir. Ancak proje olan bir grup projesinde “Türk hayranlar bizi izlesin, dinlesin, cinsiyetsizliği savunsunlar.” diye büyük bir çabaya girdi de bizim mi haberimiz yok?
Haberde konuşan sosyal medya uzmanına göre herşey proje. Bu tabiri genel olarak kullandığı, diline doladığı için söylemiş olabilir.
Dünya’nın her yerinde müzik yapan insanlar tüm Dünya’da ki insanların kendilerini dinlemesini, tanınırlıklarının artmasını isteyerek bu yola çıkarlar. Bir müzik grubunun tanınır olmak istemesi kadar doğal başka ne olabilir ki?
Şayet projeyse bir grubun Amerika’da ödülden ödüle koşmasından sonra mı “proje oldukları” toplumu bilinçlendirmek isteyen kişilerin dikkatini çekti? İşin içine Amerika girince bizde durumlar değişiyor herhalde.
Idollerin Makyaj Yapması
Güney Kore’de K-Pop grupları konsept kavramı üzerinden çıkış yaptıkları için idoller makyaj yapar.
Çok basit bir ifadeyle söylemek gerekirse bu bir iştir. Makyajda işin bir parçasıdır. Güney Kore’de estetik, makyaj konusu üzerine bu sitede envai çeşit haber yapılmıştır.
Yine haberde bahsedilen BTS grubundan örnek verecek olursak. Grup üyelerinden RM çıkış öncesi underground rap yapıyordu. Rapçiler makyaj yapmadığı için çıkışında bir idol olması ve makyaj yapması konuları zaten bizzat kendisine de bazen ‘kız gibi’ diyerek hoş olmayan şekilde, bazende konuya açıklık getirmesi için ‘rahatsızlık duyup duymadığı’ şeklinde sorular yöneltmişlerdir. Ve o da idol olmaya karar verdiğini, işinin bir parçası olduğunu söyleyerek cevap vermiştir.
Yani bu insanlarda ayılıp, bayıldıkları için değil idol oldukları için makyaj yapıyorlar.
Bir erkeğin makyaj yapıyor oluşu onun cinsiyetsizliği savunduğu anlamına geliyorsa İskoçların etek giyiyor oluşu daha çok cinsiyetsiz toplumu savunuyor olduklarını gösterir. O mantığa böyle mantıksızlık!
K-Pop grupları modayı takip eder. Modaya yön veren ülke de Paris’tir. Yves Saint Laurent ve Chanel kadın giyimine maskülenliği getirdiği için onlarda cinsiyetsiz toplumu savunuyor o halde. Savunuyor diyelim diyelim de bugün pantolon giyindiği için kendini erkek gibi hisseden bir kadın var mı aramızda?
Erkek makyaj yapmaz, kadın da pantolon giymez. Makyaj yapan erkekler “Kadın görünümlü erkek”, pantolon giyinen kadınlarda “Erkek görünümlü kadın olur”. Komik değil mi? Ama yapılan eleştirilerdeki düz mantık bu şekilde.
K-Pop gruplarına karşı çıkmadan önce modaya karşı çıkılabilir mesela. Erkeklerin daracık daracık pantolonlar giymesi, çiçekli ya da pembe gömlekler giymeleri, yarım paça tercihleri, sürme çekmeleri, saç uzatmaları, manikür pedikür yaptırmaları, babet çorap giymeleri, küpe, kolye takmaları vs. vs. Türkiye’de bunları yapan erkekler yok mu? Çağa ayak uyduran erkekler var mı? Yoksa bunlar cinsiyetçi söylemlerin ürünü mü? Evet cinsiyetçi söylemlerin ürünü.
Kız Gibi Görünen Üyeler
Biz Batılı bir ülkeyiz ve Uzakdoğulular bize göre farklı bir ırk.
Güney Kore’lileri de Allah (amiyane tabirle) diğer çekikler gibi minyon yaratmış. Idol olmalarına gerek yok hepsi minyon ve basite indirgenmiş bakış açısına göre “kız gibi görünüyorlar”. Irkları böyle. Yani Allah’ın yarattığı insanı aşağılamak “kız gibi görünüyorlar” diyerek kalıplara sokmak yıllardır Asyalılara yapılan hoş olmayan bir bakış açısı. Bu bakış açısına sahip insanlar kendi bakış açılarını sorgulamalı.
Yani Allah öyle yaratmış. Bunun başka bir açıklaması var mı?
K-Pop’ın 10- 15 Yaşındaki Kesime Hitap Etmesi
En ciddi şekilde ele alınması gereken konu.
İnternet kullanımı çocuklarda yaş ortalaması olarak aşağılara düştüğü için bu konuda ki öncelik ailelere düşüyor. Şayet bu yaş aralığındaysanız ve aileniz internette herşeye erişiminize sınırsız izin veriyorsa sorun var demektir.
Çocuk yetiştirmeyi bilen herkes çocuğunu her türlü tehlikeden korumak zorunda. Ve çocuklar olarak sizlerde ebeveynlerinizin izin vermediği, zararlı olduğunu anlattığı şeyleri kendi iyiliğiniz için yapmamakla yükümlüsünüz.
Kore’de de bir RTÜK var. Devlet kanallarında yasaklanan klipler, şarkılar var. +18, +19 ibareli müzik videoları var. İnternet konusu ise çok derin.
Söylemek istediğimi anladığınızı düşünüyorum. İnternette sadece K-Pop değil söz konusu bir çocuksa herşey zararlı olabilir. Ve herkes yaşına uygun şeyler izleyip, dinlemeli.
K-POP’ın Türkiye’de Devlet Okullarında ki Yaygınlığı
23 Nisan’da vs. K-Pop şarkılarıyla dans edenler var. Evet.
Yalnız buradaki sorumluluk öğretmenlere düşmektedir. Sadece K-Pop değil. Söylenen tüm yabancı şarkıların hatta Türkçe şarkıların sözleri ve koreografileri düzenlemeden geçirilmelidir. Bununla uğraşmak istemeyen öğretmenler sorunsuz olduğunu düşündüğü Türkçe şarkıları öğrencilere verir ve çalışmalarını bu yönde yaparlar. Olay bu kadar basittir.
Biz bunu birkaç kez yaptık. Arkadaşımın görevli olduğu okulda çok fazla seksi konsept olmamasına rağmen yine de K-Pop şarkısıyla bir gösteride dans etmek isteyen kız öğrenciler için şarkıda seksiliğe kayacak kısımları ve koreografiyi herhangi bir sorun oluşturmayacak şekilde yeniden düzenledik. Farklı farklı kültürlerden bir çok dans figürü izlemiştik. Hepsi çocukların yaşına uygun düzenlenmiş içeriklerdi.
Ne dinlediğini, hangi dans figürünü sergilediğini bilmeden dans eden, ettirilen çocukların yaptığına ben ve eminim buradaki herkeste karşıdır.
Yeni Nesil
Yeni nesil üzerine sayfalarca yazı yazılabilir. Ergenliğini K-Pop ile geçirenler zamanla büyüdü. E yeni nesilde büyüyecek. Yani K-Pop hayranlarından “Önceden şunu şunu dinliyordum. Artık şunu dinliyorum. Olaylara bakış açım şöyle şöyle değişti.” tarzında fikir değişikliklerini söyleyen birçok kişi var. Söz konusu K-Pop’sa bu sitede o grupları, müzik türlerini vs. vs. eleştiren birçok içerik bulabilirsiniz. En güncel örnek: Kore Merkezli Misyoner Bir Tarikatın Türkiye Faaliyetleri İfşa Edildi [The Korea Times]
Yani zaten zararlı yönleri vs. birçok kez ele alınmıştır. Ele alınmaya devam edecektir.
Körü körüne savunan kişiler değiliz. Yalnız savunulması gerektiğinde de savunuruz! Tıpkı şu anda asılsız, hiçbir dayanağı olmadan yapılan haberlere karşı olduğu gibi.
Nasıl K-POP’ı körü körüne savunmuyorsak kendi ülkemizde yayınlanan şarkıları, sözleri de savunmuyoruz. Kendi sanatçılarımızı eleştirecek olsak ooho.
Sosyal medya uzmanları Kerimcan Durmaz, Youtuberlar, Aleyna Tilki vb. sürekli konuşulduğu için artık yeni ve farklı şeylerle dikkat çekmeye çalışıyor olabilir.
Bu Ne Perhiz Bu Ne Lahana Turşusu!
K-Pop’ı bu kadar eleştirirken Kore Dizileri’nin istisnasız uyarlamasını yapmak ne peki?
Kore Dizilerinde de toplumsal konulara dair eleştirel ögeleri içeren bir çok unsur var. Ancak Amerikan yapımlarına göre daha masumlar. Pop kültürü de aynı şekilde.
Yazının giriş kısmında bahsettiğim bir başka köşe yazısındaki yaz dizilerimiz. Ezik kadınlar! Buna sadece basit bir örnek. Biz zaten bizim ahlak anlayışımıza uymayan Amerikan yapımlarını vb.de irade süzgecinden geçiyoruz. Daha doğrusu bu çağda herkes belli bir bilinç içerisinde ilerliyor.
Yabancı kaynaklı her dizi, film, müzik yasaklanacaksa birilerinin ahlak anlayışına uygun değil diye Türk şarkı sözleri de sansürlenecekse nasıl yaşayacağız bu ülkede? Kuzey Kore gibi mi?
Yoksa özgürlüğü iyi anlayıp sınırlamadan, sansürlemeden, yasaklamadan sınırların makul şartlarda kaldırıldığı bir toplum düzeni için herkesin taşın altına elini koyması mı gerekiyor? Bir nesil YouTube’da neler neler izledi oysa ki.
Tepki
Belki bu tür eleştiri yapan kişilere istediklerini vermemek için hayranların yani sizin tepkileriniz biraz daha minimum seviyede tutulabilir.
Yani bir başka örnek vermek gerekirse, K-POP’la uzaktan yakından alakası olmayan YouTube’rlar izlenme sayıslarını arttırmak için K-Pop ile ilgili videolar çekiyor. Hayranların birçoğu sanki YouTube’rlar değilde kendileri ilk defa K-Pop dinliyormuş gibi tepkiler veriyorlar. Gerek var mı buna?
K-Pop hakkında iyi, kötü sadece konuşmak için konuşan herkesi ciddiye almaya da gerek yok. Hele hele gereğinden fazla ciddiye almaya hiç gerek yok.
Gereksiz bir konu için fazlasıyla uzun bir yazı oldu gibi sonuna kadar okuyanlara Teşekkür Ediyorum!
Editör Notu: Başlıkta bariz bir şekilde ne söylemek istendiği açıktır. İskoç erkeklerininde öyle bir amaç taşımadığını K-Pop idollerinin de taşımadığını yukarda uzun uzun zaten açıklıyorum. Etek giyen erkeklerde var. Bu gelenekselleşmiş bir şey. Nasıl ki erkekler etek giyebilirse K-Pop idolleride makyaj yapıyor. Söylenmek istenen bu. O kadar örfte, kültürden, adetten bahsederken bir toplumun kültürünü aşağılayacak bir şey söylenmek istenmediğininde anlaşılması gerek. Başlıktaki ifade yazının içinde “Bir erkeğin makyaj yapıyor oluşu onun cinsiyetsizliği savunduğu anlamına geliyorsa İskoçların etek giyiyor oluşu daha çok cinsiyetsiz toplumu savunuyor olduklarını gösterir. O mantığa böyle mantıksızlık!” Bu şekilde geçmektedir. Yani ne karşılaştırma yapılıyor. Ne bir taraf aşağılanıyor. Düz mantık bakan kişiye yani bu köşe yazısına konu olan haberi yapan kişinin bakış açısının sadece şekilcilik olduğu için haber başlığı o şekildedir. Yoksa İskoçlarla, İskoç erkekleriyle bir derdimiz yok.
Sitemizin editörlerinin kişisel olarak hazırladıkları köşe yazıları.